“EŞİT TEMSİL YOKSA OY DA YOK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EŞİT TEMSİL YOKSA OY DA YOK”


 

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, seçimler öncesinde siyasi partilere eşit temsiliyet çağrısı yaptı. Siyasi partilere aday belirleme süreçlerinde bir erkek, bir kadının seçildiği fermuar sistemi önerisinde bulunan kadınlar, “Eşit temsiliyet yoksa oyda yok” mesajı verdi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Kadın Platformu Bileşenleri, yaklaşan erken genel seçimlere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Mersin Kadın Emeği Kolektifi binasında gerçekleştirilen açıklamaya SES Şube Eşbaşkanı Özge Göncü, Eğitim – Sen Şube Kadın Sekreteri Elif Yaşar, Günebakan Kadın Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar, Mersin Cemevi Kadın Kolları Başkanı Zeynep Kaya Çavuş ve birçok kadın STK temsilcisi katıldı. Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Günebakan Kadın Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar, siyasi partilere bir erkek bir kadın adayın seçildiği fermuar sistemi çağrısı yaparak, eşit temsiliyete önem vermeyen siyasi partilere oy atmayacaklarını vurguladı. Akpınar, “Kadınlar hayatın içerisinde mülteci misali, her türlü işe koşulan ancak emeğinin hiçbir karşılığı olmadan, hatta emeğine el konularak yoğun bir sömürüye maruz kalmaktadırlar. Hayatın her alanında yoğun emekle çalışan kadınların siyasette söz söyleme hakları ellerinden alınamaz” dedi.

“ERKEK SİYASETÇİLERİN BİZ KADINLARI TEMSİL ETMESİNİ İSTEMİYORUZ”
Mersin’de değişik kurum, kuruluş, dernek, meslek odalarında görev alan ve partilerde siyaset yapan Mersin Kadın Platformu bileşeni kadınlar olarak, hayatın gerisinde bırakılan, erkeklerin siyasi, askeri, ekonomik ve tüm diğer başarıları için dayanak olan kadınlar olmak istemediklerini ifade eden Akpınar, “Partilerin seçim başarılarını kadınlara borçlu olduklarını, ancak seçim bittiğinde kadınlara “Haydi evlere, ayağımızın altında dolaşmayın’ muamelesi yaptıklarını da biliyoruz. Toplumda kadın cinayetlerinin, çocuk işçiliğinin arttığını görüyoruz. Yine toplumda adalet duygusunun yitirildiğini, bölgemizde ve ülkemizde savaşın insan ve doğa katliamına yol açtığını, tüm bunların ve daha fazlasının sebebinin erkek egemen siyasetin sonucu olduğunu biliyor ve dur diyoruz. Erkek siyasetçilerin yaptığı siyasetin kadınların sesi olmadığını, kadınların taleplerini karşılamadığını biliyor ve bu sebepler erkek siyasetçilerin biz kadınları temsil etmesini istemiyoruz. Toplumun yarısını oluşturan kadınların erkek temsiliyetine dayalı bir demokrasi ile değil, kadınları kadınların temsil ettiği doğrudan demokrasi talebimizi dile getiriyoruz” diye konuştu. 

“EŞİTLİK İLKESİNİ İHLAL EDEN HİÇBİR PARTİYE OY VERMEYECEĞİZ”
Siyasi partilerde kadınların siyasetteki temsil sistemlerinin eşitlik ilkesine uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini aktaran Akpınar, bir erkek bir kadının seçildiği fermuar sistemi çağrısı yaparak şunları söyledi: “Her siyasi parti aday belirlerken eşit temsiliyeti gözeterek, fermuar sistemini uygulamasının temsilde eşitliği aynı zamanda da adaleti sağlayacağını düşünüyoruz. Aday listelerinde kadınların hem yeterli sayıda hem de kadınlara listelerin sonlarında seçilemeyecek sıralarda yer verilmesi meseleye nasıl yaklaşıldığının açık göstergesidir. Kadınlar artık kotalarla yetinmek değil, eşit temsiliyet istiyor. Her kadın engellenmediği sürece her alanda başarılı olduğu gibi siyasette adil, eşitlikçi, özgürlükçü, barış ve demokrasi değerlerine uygun siyaset yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir. Bu sebeple diyoruz ki kadınları görmeyen, kadın temsilinde eşitlik ilkesini ihlal eden, kadınlara rağmen siyaseti ve hayatı düzenlemeye çalışan hiçbir siyasi partiye ve iktidara oy vermeyeceğiz. Erkek egemen siyasetten sıkıldık, artık tamam diyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA