SANAYİCİ MUT’LU ÜRETİCİ MUT’SUZ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SANAYİCİ MUT’LU ÜRETİCİ MUT’SUZ


 

Mersin’in Mut ilçesinde yapılması planlanan organize sanayi bölgesinin üreticiyi mağdur ettiği ortaya çıktı. Meralar sanayi alanına kurban giderken yöredeki hayan üreticileri cezalar ile yıldırılmaya çalışıldı!

Haber Merkezi

Mersin’de sanayinin gelişimi ile kırsalda çiftçi ve üretici zor günler yaşıyor. Mersin’in Mut ilçesinde yapılması planlanan organize sanayi bölgesinin üreticiyi mağdur ettiği ortaya çıktı. Meralar sanayi alanına kurban giderken yöredeki hayan üreticileri cezalar ile yıldırılmaya çalışıldı!
CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyarak, önemli iddiaları gündeme getirdi. Sağlar, Mut'a bağlı Palantepe Mahallesi'nde hayvancılık alanlarına Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasıyla ile ilgili soru önergesi verdi. Sağlar, köylülerin yıllardır kullandığı mera alanının ellerinden alındığını iddia etti. 

“KÖYLÜLERİN MERAYI TERK ETMESİ İÇİN BASKI UYGULANIYOR”
OSB’nin kurulacağı Zeytin Alanı’nın 4 bin dönümlük alanın köylüler tarafından mera olarak kullanıldığı bilgisini veren CHP’li Sağlar, “OSB için önce bu meradan 700 dönüm alan tahsis edilmiş, daha sonra bin 300 dönüme çıkartılmıştır. 2017 yılının Mayıs ayında köy halkı yaylaya göçtüğünde ise, yerli halka haber vermeksizin mera alanı tamamen OSB’ye tahsis edilmiştir. Arazinin sınırına yakın bir konumda, çobanlar tarafından kullanılan taş ev ve hayvanlar için kullanılan ağıllar bulunmaktadır. Köy halkı bu arazinin kenarında bulunan küçük bir alana bile razı olmuşken, Belediye Başkanı tarafından köylülerle yapılan görüşmelerde, bu alanda bulunan hayvanların OSB arazisine girdiği ve OSB kurulduktan sonra da bu hayvanların sanayi alanına girmesinin önlenmesi gerektiği belirtilmiş, bu nedenle bu merayı tamamen terk etmeleri gerektiği ifade edilmiştir. Ardından Mut Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ölçüm yapılarak, köylüleri caydırmak ve merayı terk etmeye zorlama amacıyla arazinin etrafına dikenli teller örülmüş, dikenli telleri geçen koyunlar için 40,  keçiler için 50 TL ceza kesilmeye başlanmıştır” dedi.

“VERİMLİ ŞEKİLDE HAYVANCILIK YAPILABİLEN ARAZİ OSB’YE TAHSİS EDİLDİ”
Köylüler tarafından 100 metre genişliğinde bir hattın hayvan otlatmak amacıyla ayrılması talebinin Belediye ve Kaymakamlık tarafından dikkate alınmadığını dile getiren Sağlar, köylülerin hayvancılık faaliyetini tamamen sonlandırmaya mahkum edildiğini kaydetti. Köylüler tarafından BİMER’e yapılan başvurulara herhangi bir yanıt verilmediğini altını çizen Sağlar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yanıtlaması için şu soruları yöneltti: “Mut OSB için tahsis edilmiş alan toplam kaç dönümdür. Bu alanda kaç fabrika kurulması planlanmıştır? Şu anda Mut OSB için tahsis edilmiş alan toplam kaç dönümdür? Bu alanda kaç fabrika kurulması planlanmıştır? 18 Haziran 2017 tarihli ve 7033 sayılı ‘Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun’ kapsamında, meralarda kamu yararına yönelik olarak, endüstri, teknoloji geliştirme, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge yapımına izin verilmesi mümkün hale gelmiştir. Mut OSB’nin başka bir araziye kurulması durumunda da elde edilemez mi? Bilindiği gibi Türkiye’de tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Et ve samanı bile ithal eden bir ülkede, zaten hayvanları otlatacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşayan hayvan ve süt üreticileri merasız kalırken, Türkiye daha fazla yem, daha fazla saman ithal etmek zorunda kalacaktır. Verimli şekilde hayvancılık yapılabilen bir arazinin OSB’ye tahsis edilmesi kamu yararı açısından hangi gerekçelerle mantıklı bulunmaktadır? Bu düzenleme ile üreticilerin hayvancılığı bırakıp, işsizler kervanına katılması ve hayvancılığın ortadan kalkarak dışa bağımlılığın artması mı amaçlanmaktadır? Hükümetimizin tarım ve hayvancılık politikaları bağlamında, meraların kapatılarak hayvancılıkla ilgilenen kişilerin işsiz kalması, hangi stratejik hedefiniz ile örtüşmektedir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA