MİNİK ELLER ESKİ ÇAĞDA SANATI YERİNDE ÖĞRENDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİNİK ELLER ESKİ ÇAĞDA SANATI YERİNDE ÖĞRENDİ


 

Mersin’den yola çıkan 17 öğrenci Kapadokya’nın ünlü Açıksaray Mağarası’nda gerçekleştirdiği performans resim atölyesinde, eski çağda nasıl sanat yapıldığını tecrübe edinirken aynı zamanda doğal boya ve malzemelerle yaptıkları resimlerle keyifli anlar yaşadı.

KIYMET GÖKÇE

Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Özel Kavram Ortaokulu tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, Mersin’den Kapadokya’ya giden 17 öğrenci, ünlü Açıksaray Mağarası içinde tıpkı eski çağlarda olduğu gibi doğal ve ilkel malzemeler kullanarak resim yaptı. Performans Resim Atölyesi adının verildiği uygulamada öğrenciler ayrıca eski çağa göre tasarlanan beyaz kıyafetler giydi. Öğrencilerin oldukça keyifli geçen atölyede yaşadıklarını gazetemize anlatan Ressam, eğitmen ve atölye koordinatörü Aliye Altunbilek, “Çocukları genellikle teknoloji ve uzay ile ilgili çalışmalar yürüten merkezlere götürüyorlar. Ama ben burada geriye gitmek istedim. Eski çağlarda mağarada resim yapmaya çalışan insanlar o dönemde neler hissettiler, neler yaşadılar tüm bunları öğrencilerin hissetmesini istedim” dedi. 

“ÇOCUKLARIN ESKİ ÇAĞDAKİ YAŞAMI HİSSETMELERİNİ İSTEDİM”
 Eğitmen, Ressam ve Atölye Koordinatörü Aliye Altunbilek, etkinliği planlarken en büyük amacının öğrencilerinin eski çağlarda olan yaşamı hissetmesi olduğunu ifade etti. 40 dakika süren performans atölyesinde öğrencilerin kullandığı resim materyallerinin ve kıyafetlerinin tamamının doğal malzemelerden yaptıklarının altını çizen Altunbilek, “Teknolojinin gelişimine bağlı olarak çok hızlı bir çağdayız. Çocukları genellikle teknoloji ve uzay ile ilgili çalışmalar yürüten merkezlere götürüyorlar. Ama ben burada geriye gitmek istedim. Eski çağlarda mağarada resim yapmaya çalışan insanlar o dönemde neler hissettiler, neler yaşadılar tüm bunları öğrencilerin hissetmesini istedim. Herkes toprak zemine oturdu. Üzeri başı batan öğrenciler oldu ama bundan dolayı kötü hissetmedi” diye konuştu. 

“İÇLERİNDEN NASIL GELDİYSE ÖYLE DAVRANDILAR”
Öğrenciler yaptıkları resimleri fırça kullanmadan elleriyle, çubuklarla ve yaprakları kullanarak yaptığını hatırlatan Altunbilek, “Öğrencilere belirli bir tema, konu veya kavram etrafında çalışın demedim. Onların tamamen hayallerinde ne varsa tahtaya onları yapmaları gerektiğini söyledim. Atölye benim için çok heyecanlı geçti. Bazı öğrenciler benim tasarladığım kıyafetleri kendilerine göre yeniden tasarladı. Mağara içindeki toprağı malzeme haline getirip yaptıkları resmin üzerinde kullanan öğrenciler oldu. Öğrenciler doğaçlama olarak içlerinden nasıl geldiyse öyle davrandılar. Resim çalışmalarının dışında oradaki tarihi ve kültürel yapıyı da çok sevdiler” şeklinde konuştu. 

DOĞAL VE TARİHİ MEKÂNLARDAKİ AKTİVİTELER DAHA ETKİLİ
Doğal ve tarihi mekânlarda gerçekleştirilecek performans atölyelerinin öğrencilerin eğitimi için çok önemli ve yararlı olduğunun altını çizen Altunbilek, “Okul ve kent atmosferinin dışında, tarihi veya doğal bir mağara ve arazi içinde bir sanat aktivitesi çocukları çok daha etkiliyor. Onun dışında doğal olarak elde edebildiğimiz malzemeleri kullanmak çok önemliydi. Malzemelerimiz tıpkı eski çağdaki sınırlı ve doğal malzemelerden yapılmıştı. Öğrenciler burada ayrıca mevcut malzemeleri planlayarak bir eser ortaya çıkartmaya çalıştı. Bu da onlar içinde veliler içinde çok güzel oldu. Çocuklarının böylesine bir deneyim yaşamaları velilere de iyi geldi. Velilerimizin çok heyecan yaşadıklarını gördüm. Bana benzer etkinlikler yapmaya devam etmem gerektiğini isteyenler oldu” dedi.  

PERFORMANS SANAT ATÖLYELERİ DEVAM EDECEK
Ellinden geldiğince bu tarz performans sanat atölyeleri organize etmeye devam edeceğini söyleyen Altunbilek, “Bunun her okulun her sanat eğitmeninin performatig olarak değerlendirmesini istiyorum. Nevşehir İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri önümüzdeki yılda sonraki yıllarda geleneksel hale getirilmesini istedi. Çünkü böyle önemli çalışmalarla çocukların hayatına dokunabiliyoruz. Bunu sağladığımız için çok mutluyum. Bu konuda da ailelerin ve çocukların sanat eğitimlerine daha da önem vermesi gerektiği çağrısında bulunuyorum. Onların farklı düşünmeye iten, hayatlarına bir bakış açısı kazandıran çalışmalar, hem kendileri için hem de çevresindekiler için çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA