“İSRAİL TOHUMU İSTEMİYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İSRAİL TOHUMU İSTEMİYORUZ”


 

MERÇED üyeleri yerli tohumun teşvik edilmesini isteyerek, İsrail’den hibrit tohum alınmasına tepki gösterdi.

GİZEM EKİCİ

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) yerli tohuma teşvik amacıyla Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan MERÇED üyesi Saadet Bilir, İsrail hibrit tohumunun alınmasına tepki gösterdi.
Tunceli-Ovacık Belediyesi’nin 12-13 Mayıs 2018 tarihinde düzenlediği ‘Tohum Takas Etkinliği’ ne katıldıklarını belirten Bilir, “Birçok katılımcı kuruluşun ekolojik, doğal, organik tarım ve hayvancılık konusunda sunum yaptığı etkinlikte, Ovacık Belediyesinin, Anadolu’da atalarımızın, özellikle de kadınlarımızın yüzyıllardır doğal yollarla sağladığı, sakladığı ve kullandığı tohumla üretim yapılmasına yöresinde öncülük yaptığını görüyor ve mutlu oluyoruz. Kadınlarımızın öz kültürümüzü saklama konusundaki duyarlılığın tohum korumada da göstermesi; geleceğe umutla bakmamıza yol açar diyen Bilir; ülkemizde son yıllarda halkımızın geleneksel tohum saklama yöntemlerini kabul etmeyen bir uygulama var. Hükümet politikası olarak üreticimizin doğal olan, değişime uğramamış tohumu kullanması istiyoruz” dedi.

“İSRAİL HİBRİT TOHUMU SAĞLIĞA ZARARLI”
İsrail’in ürettiği hibrit, yani yapıtaşı değiştirilmiş kısırlaştırılmış bitki tohumlarının kullanılması dayatıldığını savunan Bilir, “Hibrit;çeşitli sebze tohumlarının  genetik olarak kırılması, melezleştirilmesiyle elde ediliyor. Bu tohumun, doğal tohumlara göre daha pahalı; ama ürün verimliliği ve kalitesi daha iyi olduğu kabul ediliyor. Ancak genetiği değiştirilen tohumlardan oluşturduğu için insan sağlığına zararlı olduğu göz ardı ediliyor. Bu tohumlardan oluşan ürünlerden tohum elde edilmesi mümkün değildir. Hibrit’in antioksidanı yoktur. Bağışıklık sistemine katkısı yoktur. Kısacası her yıl İsrail’den tohum almamız dayatılıyor. Oysa doğru olan; geleneksel, doğal tohumu kullanmak yerli ve milli olmaktır. 9 Mayıs 2018 Pazar günü Sözcü gazetesindeki haberden; ‘5 yıllık tohum ithalatımızın 1 milyar doları geçtiğini, bu süre içinde 568 bin 773 ton tohum ithal ettiğimizi’ öğrendik. Emperyalizmin dayattığı İsrail’in üretip sattığı hibrit tohum kullanmayana devlet teşvik vermiyor. Bunu kırmak, bu engeli aşmak ancak örgütlü, bilinçli mücadele ile yapılır. İşte ovacık küçücük bir ilçe;ama yaptığı başarılı işler, onun adını büyütüyor; Türkiye’ye örnek oluyor. Yüzyıllardır tarım yapılan Anadolu’muzdaki tohumlarımızı ıslah etmek dururken, neden dışa bağımlı bir politika izleniyor; sağlıksız nesiller yetiştirmek isteniyor ve geleceğimiz karartılıyor” diye konuştu. 

“İSRAİL’DEN TOHUM ALMAKTAN VAZGEÇİLMELİ”
“Filistin için miting yapmak yerine, İsrail’den tohum almaktan vazgeçmeli” diyen Bilir, şunları söyledi: “Yerli tohum uygulamasını teşvik etmeli, yerli ve milli olduğumuzu göstermeliyiz. Bizler çevre dernekleri olarak üreticimizin yerli, doğal tohumu kullanması için tüm gücümüzle çalışacağız. Yetkilileri de bu yanlıştan dönmesi için uyarıyoruz.”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA