MERSİN’DE DOĞAYI UĞUR BÖCEKLERİ KORUYACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE DOĞAYI UĞUR BÖCEKLERİ KORUYACAK


 

Kültür bitkilerinde ürün kayıplarına neden olan birçok zararlı organizma ve zararlı böceklerin yaptığı tahribatları önlemek amacıyla çalışmalar yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi, doğaya zarar veren kimyasal ilaçların yerine entegre mücadele çerçevesinde zararlı organizmalarla mücadelede doğanın eko

SALINIM PİLOT BÖLGELERDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Belediyeden yapılan açıklamaya göre; bir süre önce çalışmalarına başlanılan proje kapsamında pilot bölge olarak belirlenen Tarsus Kültür Park ve Mersin Kültür Park’ta bitkiler üzerindeki zararlı ve faydalı böcek popülasyonlarının inceleme çalışmasını gerçekleştirilmişti. İncelemelerin tamamlanmasının ardından pilot iki bölgede de uğur böceği ve insan sağlığına zararsız predatör böceklerin salınımı gerçekleştirildi.
Parkları ve yeşil alanları kimyasal ilaçlarla değil doğal mücadele yöntemleri ile koruma altına alarak doğal yaşamı korumayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, baharın gelişi ile birlikte Tarsus Kültür Parkı ve Mersin Kültür Parkı’nda belli noktalara uğur böceği ve insanlara hiçbir zararı olmayan Chrysoperia Carnea, Aenasius Arizonensis, Chilocorus Bipustulatus,  Aphidius Colemani ve Orius  Niger adındaki 5 farklı türdeki predatör böcekleri bıraktı. 

DOĞAYI UĞUR BÖCEKLERİ KORUYACAK 
Büyükşehir, canlıların uyum ve denge içerisinde varlıklarını sürdürmelerini sağlayabilmek adına park ve bahçelerdeki kültür bitkilerinde yer alan zararlı organizmaları tamamen yok etmeden ve doğanın dengesini bozmadan uğur böcekleri ile koruma altına alıyor.
Tarım Bakanlığı’na bağlı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Biyolojik Mücadele biriminde görevli Ziraat Yüksek Mühendisleri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı ilgili teknik personel tarafından yapılan salınım belirli aralıklarla ilkim ve böceklerin durumuna göre gerçekleşecek.
Proje sayesinde Mersin parkları ve yeşil alanları biyolojik mücadele yöntemi ile korunurken, çocuklar ve her yaştan insan kimyasal ilacın olmadığı bir havayı soluyacak.

“ÇOCUKLAR İLAÇSIZ, TEMİZ HAVA SOLUYABİLECEK”
Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı ziraat yüksek mühendisi Ferda Yarpuzlu, “Enstitümüz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında bir anlaşma yapıldı. Park ve bahçelere faydalı böcek salımı yapacağız. Bu yöntemle kimyasal ilaç kullanımı azaltılacak veya tamamen yok edilecek. Bu amaçla iklim ve böceklerin durumuna göre farklı tarihlerde salınım yapacağız. Bu ikinci salımımız. Bir sonraki salımı Haziran ayında düşünüyoruz. Farklı türlerde predatörlerimizi ve uğur böceğini salarak ilaç yerine biyolojik mücadele yaparak özellikle parklarda çocukların dolaştığı yerlerde ilaçsız temiz hava soluyarak oynayabilecekler. İnsanlarımız gelecek ve parklarda rahat rahat oturacak. Çevre kirlenmeden sağlıklı bir şekilde zaman geçirebilecekler” dedi.

BİYOLOJİK MÜCADELE YÖNTEMİ NEDİR?
Zararlı organizmalarla mücadele yöntemlerinden biri olan biyolojik mücadele yöntemi, çevre, insan ve hayvan sağlığına duyarlı bir mücadele yöntemi olup en basit haliyle ’kültür bitkilerinde ürün kayıplarına neden olan zararlı mücadelede doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılması’ olarak tarif ediliyor. Diğer mücadele yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik mücadelede de hedef, zararlı organizmayı tamamen ortadan kaldırmak değil, zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiğinin altında tutarak ekolojik dengeye katkı sunmak.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA