Çocukların ruh sağlığı bozuldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çocukların ruh sağlığı bozuldu!


 

Tarsus’ta 3 kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu bulunan sanık İ.Z.’nin yargılanması sürüyor. Son celsede çocukların ruh sağlığının bozulduğu ve okula gitmek istemedikleri belirtilirken, mahkeme ertelendi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Tarsus ilçesinde 3 kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu bulunan İ.Z.’nin yargılanmasına Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma ile devam edildi. Mağdur çocukların katılmadığı duruşmaya Sanık İ.Z. Jandarma ekipleri tarafından getirilirken; salon önünde çevik kuvvet ekipleri hazır bekletildi. Salona davanın avukatları dışında kimse alınmazken; baba İ.Z’nin savunması duruşmaya damga vurdu. Önceki duruşmalarda evli kadınlarla birlikte olduğu iddiasıyla suçladığı oğlunu evlendirmek istediğini söyleyen Sanık İ.Z. bu duruşmada da müdafi avukatları suçlamaya devam etti. Mağdur avukatları ise istismara uğradığı öne sürülen kız çocuklarının psikolojilerinin bozuk olduğunu ifade etti. Mağdur çocukların okula gitmek istemediklerini ifade eden avukatlar, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuklar için eğitim danışmanlığı ve sağlık tedbirlerinin alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti ifade işlemlerinin ardından Adli Tıptan gelecek raporların beklenmesi için duruşmayı 21 Haziran 2019 saat 13.30’a erteledi.

SANIĞIN SAVUNMASI PES DEDİRTTİ

Duruşmada ifade veren Sanık İ.Z. önceki duruşmalarda olduğu gibi mağdur avukatlarını suçlamaya devam etti. Önceki duruşmalarda zina ile suçladığı oğlunu evlendirmek istediğini de belirten Sanık İ.Z. ifadesini değiştirerek şunları söyledi: “Bunlar beni ailemden ayırdı. Çocuklarımın ruh sağlığının bozuk olduğu söyleniyor. Benim çocuklarım bunlardan daha akıllı ben çocuklarımı seviyorum ailemi seviyorum. Çocuklarım ve ailem benim ziyaretime geldiler. Çocuklarım ve oğlum Erhan’a teslim edilmiş. Erhan’da çocuklarıma bakamadığı için bunlara bırakmış. Bunlarda çocuklarım ifade verirken sürekli dürtüp ağlayarak ifade verin diyorlar. Tek amaçları bana ceza verilmesi, bunlar ailemi parçaladılar. Benim herhangi bir suçum yoktur. Benim oğlumun evlilik yaşı gelmiştir. Dışarı çıkıp onu evlendirmek istiyorum. Beraatımı ve tahliyemi talep ederim” dedi. 

“SUÇLADIĞI OĞLUNU EVLENDİRMEK İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ”

Daha sonra Tarsus Adliyesi kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştiren mağdur avukatları dava sürecini kamuoyu ile paylaştı. Avukatlara Saadet Öğretmen Ulusal Çocuk İttifakı Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan, UCİM Gönüllüleri, öğretmenler ve muhtarlarda destek verdi. Burada ilk açıklamayı yapan kız çocuklarının avukatı Semra Kabasakal, Sanık İ.Z.’nin ilginç bir şekilde ifadesini değiştirmeye başladığını söyledi. Kabasakal, “Duruşmaya gelen sanık, birden bire ifade değiştirmeye başladı. Önceki duruşmalarda oğluna karşı tavrı kötü olduğu halde, oğlunu defalarca şikâyet ettiği halde, onun çocuklarına bakamadığını söylediği halde bugün onu evlendireceğini söyledi. Son ifadesinde çocuklarını sevdiğine ilişkin çelişkili beyanları oldu. Bu beyanları sırasında müdahil sandalyesinde oturan biz avukatları suçlamaya başladı. Çocuklarının bu davranışlara sebebiyet vermesinin bizler olduğunu ve onları etkilediğimizi söyledi. Ama gerçekte böyle bir durum söz konusu değildir. Gerçektende Tarsus’ta yaşanan çok acı olaylar gün yüzüne çıkmıştır. Bizler artık çocuk istismarcılarına göz açtırmayacağız. Var olduğumuz müddetçe Türkiye’de, Mersin’de, Tarsus’ta çocuk istimrarcılarının en ağır cezaları alması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“İSTİSMARCILARIN TEŞHİR EDİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Savcının mütalaasını hazırlamak için mahkeme başkanından dosyayı istediğini ifade eden Kabasakal, “Gelen raporlarda istismara uğrayan kız çocuklarının psikolojilerinin bozulduğu ve okuyamadıkları tespit edilmiş. Bu doğrultuda biz sanığın ağır bir ceza alacağına inanıyoruz. Toplum gerçektende ahlaki olarak büyük bir çöküntüye uğramıştır. Cinsel davalar oldukça yoğunlaşmaya başlamıştır. Tarsus’ta benzer davalar olduğunu biliyoruz. Biz o davalarında takipçisi olacağız ve bunu basın ile paylaşarak bu istismarcıların teşhir edilmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

ÇOCUKLAR OKULA GİTMEK İSTEMİYOR

Dava cinsel istismara uğradıkları öne sürülen kız çocuklarının savunmasını üstlenen UCİM Yürütme Kurulu Üyesi avukat Burcu Düzen Gürler ise çocukların psikolojik olarak kötü durumda olduğunu ve okula gitmek istemediklerini söyledi. Yasa gereği eğitim danışmanlığı tedbirlerinin sağlanmasını talep ettiklerini ifade eden Gürler, şunları söyledi. “Dosya Adli Tıp Kurumu’ndan gelmediği için duruşmamız 21 Haziran 2018 saat 13:30’a ertelendi. Bir sonraki duruşmada savcı büyük bir ihtimalle mütalaasını hazırlamış olacak. Biz bu celsede mağdur çocuklarımız için Çocuk Koruma Kanunu kapsamında eğitim danışmanlık ve sağlık tedbirlerinin uygulanmasını talep ettik. Sanığın tutukluk halinin devamına karar verildi. Biz bu mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha söylüyor, herkesi mücadelemize ortak olmaya davet ediyoruz.”

“İSTİSMAR FELAKETTİR; ÇOCUK SUSMAYACAK UCİM SUSMAYACAK”

Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ise yaptığı açıklamada Türkiye’nin imzaladığı uluslar arası anlaşmaları hatırlatarak, cinsel istismar suçlarında yasada karşılaşılan açıklıkların kapatılmasını istedi. Sanık İ.Z’nin en ağır cezayı almasını ve bu cezanın diğer cinsel istismar davalarında emsal olmasını ve adaletin sağlanmasını beklediklerini söyleyen Yücel, “Çocuklarımızın bedenlerine uzanan kirli ellere artık yeter diyoruz. Toplumsal, ahlaki ve manevi değerlerimizin bu gibi vakalar sebebiyle yıpranmasına izin vermemek için; burada olmayı, çocukların ve ailelerin yanında durmayı kendimize görev addediyoruz. Bizler toplumun en kırılgan kesimi olan çocuklara karşı her türlü şiddetin kabul edilemez olduğuna inanan bir sivil toplum kuruluşu olarak diyoruz ki: İstismar felakettir. Çocuk susmayacak, UCİM susmayacak” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA