İŞ DÜNYASI DÖVİZDEN DERTLİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞ DÜNYASI DÖVİZDEN DERTLİ!


 

MTSO 32 No’lu Komite Başkanı Yavuz Beller, dövizdeki hareketlenmenin yarattığı olumsuzluğa dikkat çekerek “Fiyatlar sürekli artış eğiliminde olduğu için yatırıma başlayan bir kişi ne kadara tamamlayacağını tahmin etmekte zorlanıyor. Bu da yeni yatırımlar noktasında yatırımcıyı düşündürüyor” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 32 No’lu Metal Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Yavuz Beller, sektöre yönelik değerlendirmeler yaparak önümüzdeki süreçte yapmayı planladıkları çalışmaları anlattı. 32 No’lu Meslek Komitesi’nin yatırım malzemesi üreten ve yatırım ürünlerini pazarlayan firmalardan oluştuğunu kaydeden Beller, bu grubun son dönemlerde yaşadığı en ciddi sorun olarak döviz kurlarındaki artışı gösterdi. Yatırım malzemelerinin büyük ölçüde Dolar ve Euro’ya endeksli olduğunu hatırlatan Beller, “Bu nedenle malzemelerin fiyatları her gün değişiyor. Geriye dönüp altı aylık sürece baktığımızda bugüne kadar fiyatların yaklaşık yüzde 50 arttığını görüyoruz. Fiyat değişkenliğinin bu denli yüksek olduğu bir dönemde ise yatarım kararı alabilmek gerçekten zor gözüküyor. Zira yatırımın kaça tamamlanacağını kestirebilmek mümkün olmuyor” dedi. Bu nedenle yatırım ürünlerini imal eden ve satan firmaların iş hacminin gün geçtikçe daraldığını, cirolarının azaldığını dile getiren Beller, “Cirolar fiyat artışı nedeniyle geçen yılla başa baş gitse de kilo bazında bakıldığında satılan ürünlerin büyük ölçüde düştüğü görülüyor” değerlendirmesini yaptı. 

“İHRACATA AĞIRLIK VERİLMELİ”
Sıkıntılı bir süreçten geçildiğini ve bu süreci en az hasarla atlatabilmek adına iç pazarın yanı sıra mutlaka ihracata da yönelmek gerektiğini vurgulayan Yavuz Beller, ihracat için özellikle yatırım ortamının iyi olduğu ülkelerin tercih edilebileceğini vurguladı. Bu alanda faaliyet gösteren birçok firmanın daha önce ihracat yapmadığını hatırlatarak bu nedenle müşteri bulmakta zorlanabileceğine değinen Beller şunları söyledi: 
“Bu noktada komite olarak üyelerimizin Odamızın Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi’nden (TBİM) daha fazla yararlanması adına çalışmalar yürüteceğiz. Odamız bünyesinde hizmet veren TBİM ile firmalarımız rakiplerinin müşterilerine ne sattığını, kime sattığını, ham maddeyi kimden aldığını görebiliyor. Bu merkezde rakip analizleri yapabiliyor. Hedef pazar raporları alınabiliyor. Üretilen ürüne ilişkin uluslararası alanda uygulanan kotalara, açık ve sonuçlanan ihale bilgilerine ulaşılabileceği gibi birebir dış ticaret danışmanlığı ve eğitimi de alabiliyor. Nokta atışı ihracat adına bu hizmetten daha fazla yararlanılmasının önemli olduğuna inanıyorum.”

“ENDÜSTRİ 4.0’A YÖNELİK ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ”
Sektör adına bir diğer önemli konunun tüm dünyanın hemen her sektörde evrildiği Endüstri 4.0 olduğunu anlatan Yavuz Beller, bu geçişe en yakın grubun 32 No’lu Komite Üyeleri olduğunu söyledi. Robot kullanımına en yatkın grup olarak 32 No’lu Komiteyi gösteren Beller, “Grubumuz dijitalleşme oranı yüksek bir grup. Bu nedenle bu dönüşüme başlayacağı düşünülen öncelikli sektörler arasında yer alıyor” dedi. Çağın teknolojisine uygun üretim yapan herkesin önümüzdeki dönemde büyüme performansının yüksek seyredeceğinin şimdiden görüldüğünü kaydeden Beller, komite olarak bu konuda geride kaldığını düşünen üyeleri gerek eğitimler gerekse toplantılarla bilinçlendirip yönlendirmek istediklerini ifade etti. 
Ardından TOSYÖ hakkında bilgi veren Beller, “Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV)  1990’lı yıllardan bu yana Mersin’de başarılı işler yapmış, eğitim organizasyonlarını üstlenmiş, kalkınma ajansları katkıları ile çalışanlarımızın yurt içi ve yurt dışı eğitimlerini üstlenmiş bir Vakıftır” dedi. MTSO’nun da destekleri önümüzdeki süreçte TOSYÖV ile işbirliği içinde hareket etmek istediğini belirten Beller, “TOSYÖV, girişimcileri destekleyen, kendi çalışmalarıyla onlara örnek olan işletmelerden oluşan bir Vakıf, Odamız ile birlikte hareket edilmesi halinde girişimcilere yönelik güzel sonuçlar alınacağına inanıyorum” diye konuştu. Birçok işletmenin ise Endüstri 4.0’a yönelik üretim altyapısı bulunmasına rağmen yaptığı işlemlerin farkında olmadığına dikkat çeken Beller, sektörün ve sektör temsilcilerinin henüz bu konuda farkındalık aşamasında olduğunu ve daha ileri adımlar atılabilmesi adına görev süreleri boyunca firmaların Endüstri 4.0 dönüşümüne ağırlık vermek istediklerini söyledi. 

“ÜYELERİMİZİ BANKACILARLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Komite olarak önümüzdeki süreçte bir diğer çalışmayı finans kaynaklarına erişim noktasında yapmak istediklerine değinen Yavuz Beller, üyeleri bankacılarla bir araya getirecek faaliyetler yürüteceklerini anlattı. Üyelerin gerek kredilere ulaşım konusunda gerekse mevcut ekonomik konjonktürde nasıl bir davranış içinde olmalarını bilmeleri adına bankacılarla bir araya gelerek yapılacak toplantıların büyük önem taşıdığına işaret eden Beller, “Ekonomiye yönelik birçok yöntemi, tedbiri üyelerimiz bilmiyor. Döviz borcunu Hedge etmeyi, opsiyon sözleşmeleri ile kendilerini korumayı bilmeleri gerekir. Finansal okur yazarlık konusundaki bilgi birikiminin artması üyelerimizin daha iyi ve yerinde kararlar alabilmesine yardımcı olacaktır. Doğru kararlar alabilen kişilerin ayakta kalabileceği bir dönemden geçiyoruz. Yapacakları finansal hatalarla üyelerimizin olası iflaslar yaşamasının önüne geçme hedefindeyiz” diye konuştu. 
Önümüzdeki dönemde vergilerin, işçilik ücretlerinin ve masrafların artacağını dile getiren Beller, KGF gibi finans kaynaklarından daha fazla yararlanmak, ihracat teşviklerinden yararlanarak işletmeleri yaşanan sıkıntılardan en az şekilde etkilenmesini sağlamak gerektiğini söyledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA