GÜLNAR’IN ZEYTİNİ GÜLNAR’DA İŞLENECEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜLNAR’IN ZEYTİNİ GÜLNAR’DA İŞLENECEK


 

Mersin’in Gülnar ilçesinde Büyükeceli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, üreticilerin zeytinleri Mut ve Silifke’ye taşımaması için Gülnar’da Zeytinyağı Üretim Tesisi kuruyor.

KIYMET GÖKÇE

Mersin’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde S.S. Büyükeceli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Zeytinyağı Üretim Tesisi yapılacak. Kooperatif tarafından Mersin Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası (P.T.D.) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenip uygun bulundu ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlatıldı. Projeye göre, mevcut durumda tesiste günde 40 ton kapasiteli zeytin işleme ünitesi bulunuyor. Planlanan proje kapsamında ise günde 60 ton kapasiteli zeytin işleme ünitesi kurulacak.
Kooperatif tarafından hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası’nda şu bilgilere yer verildi: “Mevcut ünite 2 fazlı sistemde çalışmaktadır. Kurulması planlanan yeni ünite de 2 fazlı sistemde çalışacaktır. Yeni ünite kurulumundan sonra 2 fazlı sistemde 2 makine hattı ile zeytinyağı
üretimi gerçekleştirilecektir. 2 fazlı sistemde dekantörde yağ ve sulu prina olarak ayrım
yapılacaktır. Çıkan yağ seperatörden geçerek içinde kalan az miktarda su alınacaktır.
Seperatörden çıkan su, sulu prina ile karıştırılarak sulu prina havuzunda depolanacaktır.
Seperatörde çıkan yağlar dinlendirildikten sonra satılacaktır. 79 nolu parsel bin 250 m²’dir, 21 nolu parsel 8 bin 235 m²’dir. Toplam 9 bin 485 m² ‘lik alan kullanılacaktır. Mevcutta 325 m² ‘lik tesis binası bulunmaktadır.  Proje kapsamında yeni bina inşaatı yapılması planlanmamaktadır. Mevcut bina içerisine yeni ünitenin kurulması planlanmaktadır. Ayrıca 21 nolu parsel içerisine 200 m² ‘lik prina havuzu kurulması planlanmaktadır. Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanı Kırsal Yerleşik Alan içerisinde yer almaktadır. Proje alanı, Mersin İli’ nin yaklaşık olarak 118 km güneybatısında, Gülnar İlçe Merkezinin yaklaşık 23 km güneydoğusunda yer almaktadır. Proje alanına en yakın ev yaklaşık 30 m doğusunda bulunan Cumhuriyet Mah. ‘ne ait evlerdir. Mevcut durumda 2 kişi çalışmaktadır. Yeni ünite kurulumundan sonra 4 kişi çalıştırılması planlanmaktadır. Proje kapsamında yılda 100 gün ve günde 24 saat çalışılması planlanmaktadır.”

“ÜRETİCİLER ZEYTİNYAĞI İÇİN GÜLNAR’DAN, MUT’A GİDİYOR”
Gülnar bölgesinin zeytin meyvesi veriminin iyi olması ve bu bölgede Zeytinyağı tesisi olmamasından dolayı zeytinyağı için Silifke İlçesine ya da Mut İlçesine götürmek zorunda kaldığı belirtilen Proje Tanıtım Dosyası’nda, “Bu mesafelere zeytin meyvesinin taşınması üreticiye maliyet yükünün yanında zeytin meyvesinin beklemesinden kaynaklı kalitesinin bozulmasına sebep olmaktadır. Proje kapsamında tesisin ekonomik açıdan çalışmalarının devam edilebilirliği, hammaddeye yakınlığı ve bölgenin zeytinyağı üretimdeki gelişmeleri göz önüne alınarak alternatif yer tespitine gerek görülmemiştir. Projeye alternatif sunmamızı gerektirecek herhangi olumsuz bir etkinin oluşması beklenmemektedir. Tesiste üretim son teknolojiyle yapılacak olup, üretim teknolojisi için herhangi bir alternatifin sunulmasına gerek görülmemiştir” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA