BÖLGE İHRACATINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÖLGE İHRACATINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI!


 

AKİB’in 2018 yılı ilk 5 ayında yüzde 7 oranında azalan ihracat, 4 milyar 882 milyon dolara geriledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, yaptığı yazılı açıklama ile birliğin 2018 yılı Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. 

AKİB ihracat rakamlarında göze çarpan durağanlaşmanın geçici olduğunu vurgulayan Ateş, 24 Haziran seçim süreci sonrası ekonomik ve siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla beklenen ihracat rakamlarına ulaşabilmenin zor olmadığını ifade etti.
Başkan Ateş, “Birliğimizin2018 yılı Mayıs ayı ihracatı 973 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017 ve 2018’i ilk 5 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 5 ayında yüzde 7 oranında azalarak 4 milyar 882 milyon dolara gerilerken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 2 artışla 11 milyar 355 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KİMYA DÜŞTÜ SEBZE MEYVE ARTTI
Mayıs ayında AKİB ihracatındaki azalışın en etkin nedeninin yüzde 25’lik kimya sektörü ihracatı düşüşü olduğunu belirten Ateş, yaş meyve sebze sektörünün yüzde 46 artış oranı ile AKİB ihracatının düşüş şiddetini azalttığını ifade etti.  
Başkan Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Mayıs ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; İspanya, Irak, Mısır, Belçika ve Birleşik Krallık olduğunu açıkladı. Özellikle İspanya’ya yüzde 342, Belçika’ya ise yüzde 189’luk ihracat artışı göze çarptı.

TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ YÜZDE 7
AKİB’in 2018 yılı Mayıs ayında, 973 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumunda olduğunu kaydeden Ateş, Türkiye ihracatının yüzde 7’lik kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti. 
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2018 yılının Mayıs ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 33. sırada olduğunu belirtti.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA