İmar affı uygulamasının sit alanlarında, kıyı ve tarım arazilerinde kaçak yapılaşmanın önünü açacağı uyarısı yapan, TMMOB Mersin İKK Sekreteri Seyfettin Atar, “Bireysel ticari çıkar edimine yönelik uygulamalar gözetilmektedir” yorumunda bulundu.
Mehmet Nabi Batuk
Hükümetin ilan ettiği imar affına meslek odalarından tepki yağıyor. Son olarak TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu üyeleri de düzenlediği basın toplantısında, uygulamaya tepki gösterdi. İnşaat Mühendisleri Odası Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada vatandaşa “Geleceğe dönük olarak kaçak yapılaşma özendiriliyor” uyarısı yapılırken; uygulamada doğal ve tarihi alanların talan edilmesinin önünün açıldığı savunuldu. TMOOB bileşeni odalar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Seyfettin Atar, söz konusu düzenleme ile kaçak ve uygunsuz olarak inşa edilen yapıların yasallaştırılmaya çalışıldığını kaydetti. Arkeolojik, doğal, tarihi, kentsel sit alanları, kıyı alanları, tarım arazileri ve zeytinlik alanlarında kaçak olarak inşa edilen yapılara ilişkin; bireysel çıkarlara yönelik bir af getirilmeye çalışıldığını kaydeden Atar, “Yasadışılık ödüllendirilmekte, kaçak yapılaşma geleceğe dönük olarak özendirilmektedir” diye konuştu.
“DÜZENSİZ, PLANSIZ KENTLEŞMENİN HUKUKSAL ALT YAPISI HAZIRLANMIŞTIR”
Çıkarılan imar affı ile birlikte vatandaşa uyarılar yapan Atar, “Orman, mera, kıyı, kent toprakları gibi bütün kamusal alanların işgalinin ve talanın önü açılmıştır. Kaçak yapılaşma ile doğal değerlerin tahribatı, hukuksuzluk özendirilmiş; çarpık ve düzensiz kentleşme kalıcılaştırılmıştır. Üzerine kaçak yapılan hazine ya da belediye taşınmazlarının dahi ilgililere satışı öngörülerek, kamu taşınmazlarının işgalinin ve yağmalanmasının, çarpık yapılaşmanın, düzensiz, plansız kentleşmenin hukuksal alt yapısı hazırlanmıştır. Yüzde 66’ı birinci ve ikinci derece deprem kuşağında olan ülkemizde, depreme dayanıklı bilime, tekniğe ve mühendisliğe uygun yapıların oluşması yerine, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit edecek yapıların meşru kılınmasının önü açılmıştır. Yasalara ve kurallara uygun yaşayan bireyler için yasalara uymayanlar lehine yapılan düzenlemelerle oluşturan eşitsizlik olgusuyla devlete, hukuka ve adalete olan güvenin sarsılmasına yol açılmıştır” diye konuştu.
“SOSYOLOJİK, TOPLUMSAL, EKONOMİK VE MEKÂNSAL BİRÇOK SORUNA GEBE BIRAKILMAKTADIR”
Son olarak inşaat yapım ruhsatının en temel eki olan projelere uymayıp kaçak ve yasa dışı olarak inşaat yapanların ödüllendirildiğini ifade eden Atar, “Birkaç kat kaçak yapı yapabilirsin. İnşaatlarını enine ve boyuna büyütebilirsin! Hatta inşaat yapmak için arazi ve arsanın senin olmasına da gerek yok! Herhangi bir kamu arazisini işgal ederek inşaat yapabilirsin! Af gelecek anlayışı var. Bu anlayış kaçak ve mühendislik hizmeti almadan inşaat yapmanın önünü sürekli olarak açık tutuyor. Bu uygulamanın hayata geçmesi ile ülkemizin geleceği belki bir 50 yılı daha sosyolojik, toplumsal, ekonomik ve mekânsal birçok soruna gebe bırakılmaktadır. İmar affının mimar, mühendis, şehir plancıları ve seçim malzemesi olarak uygulanmamasını gerektiğini belirtir tüm yurttaşlarımıza ve kamuoyunun bilgisine sunarız” şeklinde konuştu.