BÖLGE MAHKEMESİ’NDEN EMSAL KARAR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÖLGE MAHKEMESİ’NDEN EMSAL KARAR


 

Akdeniz Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışırken KHK ile işten atılan işçi, Adana Bölge Mahkemesi tarafından emsal bir kararla ‘işe iade’ edildi.

Evrensel Gazetesi’nden Halil Polat’ın haberine göre, Mersin Akdeniz Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışırken 672 sayılı KHK gerekçe gösterilerek işten atılan ve konuyu yargıya taşıyan B.G. işe iade davasını kazandı. Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün hakkında ‘PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine aidiyeti, iltisaki ve irtibatı tespit edildiğini’ öne sürdüğü ve bu belge gerekçesiyle işten atılan B.G.’nin sürdürdüğü hukuk mücadelesinde emsal olabilecek bir karar çıktı.

HUKUKİ KAZANIM

Mersin 2. İş Mahkemesi tarafından dava talebi reddedilen B.G., Adana Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi’ne yaptığı başvuru sonucu açılan davayı kazandı. Bölge Adliye Mahkemesi ise Mersin 2. İş Mahkemesi’nin verdiği kararın aksine dava talebini kabul ederek, iş akdi feshi kararının iptaline ve B.G.’nin aynı taşeron şirkette işe iadesine karar verdi. Kararı gazetemize yorumlayan B.G.’nin avukatı Özgür Çağlar, “Hukuk devletinde kişiye ilişkin somut belgelerin olması gerekiyor. Somut bir belge, delil yok. Bu kararın emsal karar olması beklentisindeyiz. Umudumuz bu yönde” dedi.

İŞ MAHKEMESİ RET ETTİ, BÖLGE MAHKEMESİ KABUL ETTİ

2017 yılında yayımlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Akdeniz Belediyesi’nde işten atılan taşeron işçilerden biri olan B.G., iş akdinin fesh edilmesinin ardından Mersin 2. İş Mahkemesine başvurdu. B.G.’nin talebi İş Mahkemesi tarafından reddedildi. B.G.’ye , “Mersin Emniyet Müdürlüğü OHAL Bürosu tarafından mahkememize gönderilen yazı içeriğinde davacının terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü propagandası yapmak gibi suçlardan kaydı bulunduğu, davalılar yönünden terör örgütü ile irtibat veya iltisakı bulunduğuna dair şüphe bulunması” iddiası gerekçe olarak gösterildi.

BÖLGE MAHKEMESİ İŞÇİYİ HAKLI BULDU

Avukatı aracılığıyla Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuran B.G.’ye, Bölge Adliye Mahkemesi tarafından emsal olabilecek bir karar açıklandı. Yerel Mahkemenin almış olduğu kararı bozan Bölge Adliye Mahkemesi gerekçe olarak ise söz konusu işçinin ‘PKK içerisinde faaliyet yürüttüğü’ gerekçesiyle açılmış olan davadan beraat ettiğini belirterek, ‘Davacıya atfedilen başkaca terör örgütlerine aidiyeti, iltisak ve irtibatının bulunduğuna ilişkin belge bulunmadığı gerekçesiyle ve feshin geçerli sebebe dayandığının davalı tarafça ispatlanamadığı göz önüne alınarak’ davacının işe iadesine karar verildiğini açıkladı.

“EMSAL KARAR OLMASINI DİLİYORUZ”

İstinaf mahkemelerine giden dosyaların birçoğunun reddedildiğini aktaran Avukat Özgür Çağlar, kabul edilen ilk dosyanın ise B.G.’nin dosyası olduğunu söyledi. Çağlar gazetemize şöyle konuştu: “Mahkeme açılan bütün davalarda emniyetin gönderdiği yazıları işaret ederek davaları reddetti. Ancak biz emniyetin göndermiş olduğu yazıları bir türlü göremedik. Mahkemeler hem o belgeye dayanarak hem de yargı üzerindeki baskıdan dolayı bütün davalarda ret kararı verdi. Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne itiraz davası açtık. İş Mahkemesinin kararının haksız olduğunu belirterek işçinin iş akdinin feshinin geçersiz olduğu yönünde karar verdi ve işçinin işe iadesi kararını kesin olarak verdi. Bu karar bir ilk. Düne kadar bir çok davada aynı mahkeme, iş mahkemesinin kararını onadı. Aynı zamanda içerik anlamında bir şahsın terör örgütüyle ilişkili bağlantılı olduğu iddia ediliyorsa, hukuk devletinde kişiye ilişkin somut belgelerin olması gerekiyor. Somut bir belge, delil yok, herhangi bir örgütle bağını kuracak bir köprü yok. Tamamen soyut, sadece muhalif olmalarından kaynaklı OHAL bahane edilerek birçok kesim gibi taşeron işçileri de işten attılar. Bu karar çok sevindirici oldu. Özellikle müvekkilim adına. Evli ve çocuklu bir işçi. Bu kararı duyduktan sonra çok büyük bir sevinç duydular. Umarız atılan tüm işçilerin davaları kabul edilir ve işlerine geri dönerler. Bu kararın emsal karar olması beklentisindeyiz. Umudumuz bu yönde.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA