OYAK’IN GÖZÜ HALA MERSİN KIŞLASI’NDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OYAK’IN GÖZÜ HALA MERSİN KIŞLASI’NDA!


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, OYAK’ın sit alanı ilan edilen 114 yıllık Mersin Kışlası Arazisi üzerinde otel yapmakta ısrarcı olduğunu söyledi.

SONER AYDIN

Mersin’de Kışlası Arazisi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından kurulan Hamidiye Alayları için pek çok şehirde oluşturulan kışlalardan biri olarak 1904 yılında inşa edilen, Cumhuriyet döneminde 23'üncü Piyade Alayı'na, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Heybeliada'daki Deniz Okulları'na geçici olarak ev sahipliği yapan Mersin Kışlası Arazisinin imara açılmasının ardından, Büyükşehir Belediyesi ve bazı meslek odaları konuyu yargıya taşıdı. Mersin kent merkezinin en önemli yeşil alanlarından biri olan ve tarihi özelliği bulunan eski Mersin Kışlası’nın bulunduğu alan için Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ‘sit alanı’ kararı verdi. Bölgede otel ve AVM yapılacağı tartışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan alanın Millet Bahçesi yapılacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi ise bölgenin en iyi şekilde değerlendirilmesi için ‘Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ile Çamlıbel Limanı Arası Kıyı ve Rekreasyon Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması’ düzenledi.  Yarışması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salonda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mimar Odası Şube Başkanı Ömer Sakar, yarışmanın juri üyeleri ve çok sayıda mimar katıldı. Toplantıda yarışmaya dair bilgi veren Başkan Kocamaz, OYAK’ın bölgede otel yapma ısrarının devam ettiğini dile getirdi.

YARIŞMAYA 62 BAŞVURU YAPILDI

Yarışmaya toplamda 62 proje başvurusunun yapıldığı bilgisini veren Başkan Kocamaz, “Değerlendirmeye alınacak projeler arasından beş eşdeğer ödül belirlenecek, her bir ödül için 50 bin lira ödenecektir. 62 projenin tamamı, sonuçların açıklanmasının ardından yarışmanın resmi web sitesinde yayımlanacaktır. Bütün projelerin yer alacağı sergi ve kolokyumunun yeri ve tarihi ise sonuçlarla aynı gün kamuoyuna duyurulacaktır. Halka açık ve ücretsiz serginin sadece ilimizde değil ülke genelinde heyecan uyandıracağı düşüncesindeyiz. Bu projenin Büyükşehir Belediye Meclisimizde görüşülmesi sırasında konuyu çeşitli yönleriyle ele aldık. Jürimizin çalışmaları ve Büyükşehir Belediye Meclisimizdeki görüşmeler ışığında ifade etmek isteriz ki, projenin uygulanacağı alan, onaylı imar planı kararlarına pek çok kez konu olmuştur. Ancak bugüne kadar ortaya çıkan uygulamalar beklentileri karşılamamıştır. Bir başka ifadeyle; alanın yakın çevre ve kent bütünü ile ilişkileri başarılı bir şekilde kurgulanamamıştır. Alanın kendi içindeki planlama, tasarım ve işlevlendirme çözümlerinin de yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu nedenlerden dolayı günümüzde proje alanının bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gereği ortaya çıkmıştır. Alanın kente katılması, kent kimliğini zenginleştirmesi, niteliği arttırılmış kıyı ve diğer alt alanların halkımızın kullanımına sunulması, özgün tasarımlara dayalı mekânların elde edilmesi yarışmanın ana amacı olmuştur” diye konuştu.

“TOKİ İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”

77.7 Hektar büyüklüğe sahip yarışma alanı farklı işlevlere konu olan alt alanları içerdiğini ve kentin ana ulaşım omurgalarından biri olan İsmet İnönü Bulvarı yarışma alanını ikiye böldüğünü kaydeden Başkan Kocamaz, “Kuzeyde Tevfik Sırrı Gür Stadyumu, Müftü Deresi’nin sonlanmaya başladığı bölüm, askeri alanlar, doğal ve tarihi sit alanı, Çamlıbel semtinin Atatürk Caddesi güneyinde kalan parçası ile Cumhuriyet Meydanı bulunmaktadır. Güneydeki kıyı bandında ise askeri alanlar, deniz feneri, MESKİ Arıtma Tesisi, Balıkçı Barınağı, Lunapark, Rekreasyon Alanı, Kruvaziyer Liman Bölgesi, Sahil Parkı’nın bir kısmı ve Müftü Deresi’nin denizle buluştuğu alan yer almaktadır. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu projenin önemli odak noktalarından biridir. Stadyum ve çevresindeki 6 Hektarlık alan, geçmişten bu yana bir toplanma ve buluşma noktası olagelmiştir. Bu gerçekten yola çıkarak Stadyum ve çevresinde, Müftü deresi ve kıyı ile bütünleşik bir kamusal meydan oluşturulması öngörülmektedir. Alanın mülkiyet sahibi olan TOKİ ile Büyükşehir Belediyemiz arasındaki görüşmeler devam etmektedir. Yarışma katılımcılarından istediğimiz bir başka detaylı çalışma alanı Çamlıbel Limanıdır. Bölge, güneyindeki Lunapark ve Aquapark alanı ile bütünleşik bir rekreasyon alanı olarak değerlendirilecektir. Balıkçı Barınağı mevcut işlevini sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

OYAK OTEL İÇİN DİRETİYOR!

TOKİ ile takas konusunda ciddi bir aşama kaydettiklerini sözlerine ekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz şunları söyledi: “Orası şuan OYAK’ın. OYAK daha önce alınmış mahkeme kararlarını bir şekilde bozdurarak orası için otel projesi düşünmüştü. Yapılan itirazların üzerine o bölge yeniden SİT alanı ilan edildi. OYAK halen uğraşıyor ama görüşmelerimiz devam ediyor. Belediye bir şekilde orayı takas yoluyla alıp, doğal durumu korumak için mücadele veriyor.”

BALIKÇI BARINAĞI KARADUVAR’A TAŞINACAK!

Bölgede önemli bir konuma sahip olan Balıkçı Barınağı’na dair de bilgi veren Başkan Kocamaz, balıkçıların Karaduvar bölgesine taşınacağını ve bölgede bir Balıkçı Kasabası kurmayı planladıklarını kaydetti. Kocamaz, öte yandan bölgede gerekli izinlerin alınması halinde bir adet balıkçı hali yapmayı da düşündüklerini açıkladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA