KONTROL ALTINA ALINSIN’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KONTROL ALTINA ALINSIN’


 

Yıllardır köpeklere tecavüz ettiği öne sürülen akli dengesi bozuk bir şahsın geçtiğimiz hafta evinde yine bir köpeği istismar ederken yakalanması vatandaşı ayaklandırdı. Yurttaşlar delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığı öğrenilen şahsın, artık kontrol altına alınması istiyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Yenişehir İlçesi’nde yıllardır köpeklere tecavüz ettiği öne sürülen M.G. isimli şahsın son olarak bir köpeği istismar ederken basılması mahalleliyi ayaklandırdı. Köpek vatandaşlar tarafından kurtarılırken, Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerince barınağa götürüldü. Barınak hekiminin yaptığı incelemede köpekte işkence ve zorlama belirtileri olduğu tespit edilirken, şahıs M.G. emniyet güçlerince gözaltına alındı. Gerilimin yüksek olduğu mahallede vatandaşlar şahıs M.G.’nin kontrol altına alınarak rehabilite edilmesini beklerken, şahıs delil yetersizliği nedeniyle savcılık tarafından serbest bırakıldı. Hayvanseverler ve hukukçular akli dengesi yerinde olmayan şahsın bir an önce adli ve idari makamlarca kontrol alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca mevcut yasaların hayvanların korunması noktasında yetersiz olduğunu iafede eden hukukçular, kanun koyucuların caydırıcı düzenlemelr yapması gerektiğini belirtti.

SON OLARAK EVİNDE BİR KÖPEKLE BASILDI
Son 10 yıldır M. G.’nin defalarca köpekleri istismar ederken yakalandığını ifade eden Çağ Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü Başkanı Ceren Saygılı, şahsın akli dengesinin yerinde olmadığına dair raporu olduğu için her defasında serbest bırakıldığını ifade etti. Geçtiğimiz hafta şahıs M.G.’nin bir köpeği istismar ettiğini ve köpeğin kan revan içinde görüldüğünü söyleyen Saygılı, “Biz olayı duyar duymaz karakola gittik, ifade verdik ve şahıs gözaltına alındı. Ama sonra yine serbest bırakıldı. En son geçtiğimiz Perşembe günü şahsı evinin içinde bir köpek ile basmışlar. Orada yine mahallelide emniyet güçleri de ayaklandı, şahıs bir kez daha gözaltına alınarak karakola getirildi. Savcılık makamı bu seferde iş üzerinde yakalanmadığı için bu şahsı serbest bıraktı” dedi.

“SANIĞIN AİLESİ YAŞANANLARIN CİDDİYETİNDE DEĞİL”
Şahıs M.G.’nin hayvanları istismar ettiğine dair 30’a yakın tanık, hayvan barınağından alınan rapor olmasına rağmen savcılığın hiçbir işlem yapmamasına anlam veremediklerini ifade eden Saygılı, “Öncelikle raporu olduğu için serbest bırakıyorlardı, sonra elimizde delil yok dediler, sonra tanık yok dediler her defasında bu şahıs serbest bırakıldı. Savcılık makamı olaya dair var olan tanıkları da kabul etmedi. İllaki bir video istiyor. Şahıs M.G.’nin defalarca rehabilitasyon merkezine yatırıldı ama çare olmadı. Aile yaşanılan olayların ciddiyetinin farkında değil. Şahsın akrabaları tarafından tehdit ediliyoruz. Bu durumu asla kabul etmiyorlar. Son tecavüz olayından sonra şahsı alıp bir köye götürmüşler. Çünkü şahsın mahaleli tarafından linç edilmesinden korkuyorlar” diye konuştu. 

“M.G.’NİN ARTIK KONTROL ALTINA ALINMASI LAZIM”
Şahıs M.G’nin ailesinin yaşananların ciddiyetinin farkında olmadığını ve duyarsız kaldığını belirten Saygılı, “Böylesine ciddi psikolojik sorunları olan birine sahip çıkmıyorlar. En son ablasını aradım telefonda yine bir köpeğe tecavüz ederken yakalandığını ve gözaltında olduğunu haber verdim. Ama beni tehdit etmeye başladı ve telefonu yüzüme kapattı. Aile defalarca hayvanlara tecavüz etmiş birinin yaptıklarını kabul etmiyor. Bu şahsın yaptıklarının bir adım ötesi çocuk istismarıdır. Bugüne kadar topluma musallat olmuş seri katiller önce hayvanlara sonra çocuk ve yetişkinleri istismar etmiştir. Ne kamuoyu ne şahsın ailesi bunu ısrarla görmek istemiyorlar ama bunun bir sürü acı örneğini yaşıyoruz. En son yaşadığımız Eylül olayında biz bunu çok acı bir şekilde tecrübe ettik. Bu şahsın yıllardır yaptıkları ortada bunun artık kontrol altına alınması lazım” şeklinde konuştu. 

“İDARİ VE ADLİ MAKAMLARIN BU SORUNA KARŞI ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR”
Yenişehir’de yaşananların hem M.G:’nin hem de mahalledekilerin sağlığını ve güvenliğini tehdit ettiğini ifade eden Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi av. Orçun Özekenci ise yaşananlarla ilişkin şunları söyledi: “Bu Şahıs M.G. tek başına 100 metrekarelik izbe bir yerde yaşıyor. Sabah ya da akşam saatlerinde dışarı çıkıyor. Adnan Menderes Bulvarı’na iniyor. Bu bulvarın belli bölgelerinde hayvansever insanlar sokak hayvanları için yem bırakıyor. Bu şahıs akli dengesi olmadığına dair bir raporu var ama ne hikmetse hayvanların ne saatte nerede yemlendiğini biliyor. Karnını doyuran hayvanların yanına gidiyor kemer ya da iple boğazlarını bağlıyor sonra tenha bir yere kadar bu şekilde götürüyor ve o hayvanlara tecavüz ediyor. Bu dediğim olaylar defalarca yaşanmıştır. Bundan dolayı şahıs defalarca dayak yedi. Burada bizim çekincemiz sadece hayvanların sağlığı değil şahsın ve mahalledeki insanlarında sağlığıdır. Bu iş böyle devam ederse şahsında başkalarının da başına bir iş gelecek diye çekiniyoruz. Mahalleli şahıs M.G. yüzünden çok gergin durumda. Defalarca mahalleli tarafından dayak yemiştir. Burada artık idari ve adli makamların bu soruna karşı önlem alması gerekiyor. Çünkü bir kez yaşanmış bir olay değil defalarca yaşanmış bir olaydır.”    

“SAVCILIK DELİLERİN YETERSİZ OLDUĞUNU SÖYLEYEREK HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR”
Şahıs M.G.’nin biran önce kontrol altına alınarak rehabilite edilmesi gerektiğini ifade eden Özekenci, idari ve adli birimlerin konuyla ilgili sağduyulu davranması gerektiğini ileterek, “Önceki tecavüz vakalarında savcılığa gidildiğinde, savcı bey söz konusu olayın idari birimler tarafından çözülecek bir sorun olduğunu söylüyordu. Bunun üzerine Yenişehir Kaymakamlığı’na, Mersin Valiliği’ne, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne kadar idari başvurular yapıldı. Kaymakamlık vasisi denetimi dışında yaşadığını tespit ettiği için şahsı gözlem altına alma kararı aldı. Bunun üzerine mahalledeki gerilim azaldı ve hayvan severler rahatladı. Sonra nasıl olduysa bu şahıs yeniden serbest bırakılmış ve geçtiğimiz günlerde yine bir köpeğe tecavüz ederken yakalandı. Evden köpek çıkarken bir video kaydı var. Köpeğin yaşadığı duruma dair fotoğraflar var. Hayvan Barınağı’ndan köpeğin işkence edildiği ve zorlandığına dair rapor var. Ancak savcılık tüm delilerin yetersiz olduğunu söyleyerek hiçbir şey yapmıyor.  Ve şikâyetçilerden tecavüz anının videosunu istiyor. İlerleyen saatlerde istismar edilen köpeğin sahibinin ve karnesinin olduğu ortaya çıktı. Köpeği barınaktan teslim alıp şahıs hakkında şikâyette bulunuldu.

SORUNU İDARİ MAKAMLARA YÜKLEMEK YANLIŞ
Hayvanları insanların istismarından korumak için yasal düzenlemelerde eksiklikler ve boşluklar olduğunu ifade eden Özekenci, bu durumun istismar vakalarının artmasına neden olduğuna dikkat çekti. İlgili mevzuat hakkında bilgi veren Özekenci şunları söyledi: “İlk olarak sahipsiz hayvanlara karşı yapılan işkence ve diğer yanlış davranışlar konusunda adli olarak idari para cezası uygulanıyor. Bu durum bu konunun adli bir konu olmadığı anlamını taşıyor ve çözüm alanı olarak idari makamları gösteriliyor. Ama bu durum sonuna kadar yanlış bir yöntemdir. Sahipli yada sahipsiz olarak ayrım yapmadan hayvanların bir can olarak kabul edilmesi lazım. Sahipsiz hayvanlara yapılan yanlış davranışlar da ise verilen cezalar çok düşük. Bu yüzden caydırıcı bir özelliği yok.” 

“CEZA SİSTEMİNİN YENİDEN DÜZENLEMESİ LAZIM”
Hayvanları koruma kanununda bu canlıların bir mal olmadığı açıkça belirtilmesine rağmen Borçlar ve İcra Kanunlarında hayvanların yanlış tanımlandığını belirten Özekenci, “Bu hayvanların mal olarak gösterilmesinin sebebi ise hayvanları korumak değil hayvanların sahiplerini korumaktır. Bu noktada koyun ve inek gibi insanlar için ekonomik değeri olan bir mal olarak kabul edildikleri için hayvanlara zarar geldiğinde sahiplerini korumak için düzenlenmiş yasalardır.  Ancak hayvan haklarını korumak için biz bu yasaları kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden Hem Ceza Kanunu hemde Hayvanları Koruma Kanunu ikisi de günümüzde yetersiz kalıyor. Bir an önce caydırıcı cezalar olması gerekiyor. Biz suçlulara hayvanlara karşı işlenen suçlarda yıllarca ceza verilsin demiyoruz ama suçluların çekineceği cezaların gelmesini istiyoruz. Kanun koyucuların yapacağı düzenlemelerle bu ceza sistemini yeniden düzenlemesi lazım” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA