Mersin İHSANİDER üyeleri Bosna’nın Srebrenitsa kentinde yaşanan katliamda yaşamını yitirenleri andı. Anmada, “Bu soykırımı, bu vahşeti hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız” mesajı verildi.
SONER AYDIN
Bosna’da 1992-95 yılları arasında yaşanan katliamının izleri aradan geçen 23 yıla rağmen hala silinmedi. Katliamda yaşamını yitirenler adına anma törenleri devam ederken, cenazeler için de törenler düzenleniyor. Dün katliamının yıl dönümünde Srebrenitsa kentindeki Potacari Şehitliği’nde 35 cenaze için defin töreni ve anma programı düzenlendi. Dünyanın dört bir yanında katliama tepkiler sürerken bir tepki de Mersin’den geldi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen İmam Hatip Lisesi Mezunları Kültür Yardımlaşma ve İnsani Değerleri Yüceltme Derneği (İHSANİDER) üyeleri Potacari Şehitliğindeki cenaze töreni ile eş zamanlı olarak açıklama yaptı. Dernek adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Bilal Akkuş, Bosna’da 35 bin’i çocuk 312 bin kişi öldürüldüğünü söyledi.
“SIRPLARDAN KAÇAN 500 BİN MÜLTECİYE SINIRLAR KAPATILDI”
Bonsa’da Sırplardan kaçan 500 bin kişinin Batı Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışmaları üzerine Almanya, Avusturya, Macaristan, Hırvatistan ve İtalya’nın sınırlarını mültecilere kapattığını anımsatan Akkuş, “Mülteci sorunuyla uğraşmak istemeyen Batılı devletlerin de etkisiyle Saraybosna, Gorajde, Serebrenitsa, Tuzla, Zepa ve Bihac 1993’te BM Güvenlik Konseyi tarafından güvenli bölge ilan edildi. Bu güvenli bölgelere yerleştirilen BM Barış Gücü askerlerine savaştan kaçarak kendilerine sığınan çoğunluğu Boşnak sivil, kadın ve çocukları koruma görevi verildi. Birleşmiş Milletlerin güvenli bölge ilan ettiği, Hollanda askerlerinin denetimindeki Srebrenitsada, 11 Temmuz 1995 günü, hiçbir direnç/ direnme gösterilmeden silahsız sivil Boşnaklar, silahlı Sırplara teslim edildi. Ve Srebrenitsa’da Sırplar tarafından 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırım gerçekleştirildi. Bir gün içinde 8.372 Boşnak soykırıma tabi tutuldu. 1992-1995 yılları arasında sistematik olarak yürütülen, bu iç savaş adı altındaki soykırım neticesinde, 35 bin’i çocuk 312 bin kişi öldürüldü. 50 bin kadına tecavüz edildi. 2 milyon kişi evini terk etmiştir ve 18 bin kişi ise hala kayıp. Avrupa’da yakın tarihin en utanç verici insanlık suçu işlendi. Ve Avrupa’nın yakın tarihinin en karanlık sayfasına Sırp vahşetinin adı yazıldı. Srebrenitsa’da soykırıma uğrayan sadece Boşnaklar değil, tüm insanlıktı. Ve ne yazık ki yakın tarihin bu büyük insanlık suçuyla gerektiği şekilde henüz yüzleşilemedi” dedi.
“TOPLU MEZARLARA HALA ULAŞILAMADI”
BM kontrolündeki güvenli bölgede, Sırplar tarafından soykırıma tabi tutulan Boşnakların, anılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde hala bir karar alınmadığını dile getiren Akkuş, “Aradan geçen onca zamandan sonra Hollanda Temyiz Mahkemesi Srebrenitsa’da hayatını kaybeden ve bir kısmının cesetleri hala bulunamayan binlerce masum Bosna-Hersekli Müslümandan 350’siyle ilgili olarak, Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım kararı tespitini teyit etmiştir. Denilmekle, mahkemelerde satırlara yansıyan cümlelerden, Uluslararası adalet divanının da soykırımı hafife aldığı görüldü. 1995 yılından beri, yakınlarının yasını tutan, onların ardından gözyaşı döken Boşnak annelerin, babaların, evlatların, kardeşlerin yüreğini teskin edecek adımların daha hızlı, daha hakkaniyetli, daha etkin şekilde atılması insanlık onurunun kurtarılması için önemlidir. Bulunan 5bin toplu mezar yanında, 23 Yıl geçmesine rağmen hala toplu mezarlara ulaşılmaktadır. Bu gün toplu mezarlardan çıkarılıp DNA testi ile kimlik tespiti yapılan 35 cenaze Srebrenitsa da bulunan Potoçari şehitliğinde cenaze namazının ardından defin işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu vesile ile Bosna halkının açılarını paylaşıyor. Şehitlere rahmet diliyoruz. Gelecekte insanlığın bu tür trajedilere bir daha maruz kalmaması için, özelde Srebrenitsa, genelde Bosna-Hersek meselesinin adil bir değerlendirmeye tabi tutulmasının suçluların ilan edilip, cezalandırılmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle; Bosnalıların uğradığı zulümlerin ve soykırımın takipçisi olacağız. Ve Avrupa’nın orta yerinde dünyanın gözü önünde, Birleşmiş Milletlerin suçüstü yakalandığı; Müslümanlara uygulanan soykırımı unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.
Açıklamanın ardında katliamda yaşamını yitirenler için dua edildi.