KÖPRÜ MÜ? BAT-ÇIK MI? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KÖPRÜ MÜ? BAT-ÇIK MI?


 

Büyükşehir Belediyesi’nin Kipa Kavşağı’nda yapmak istediği köprü projesinin CHP ve AKP’lilerin oyları ile ret edilmesi mecliste gerginlik yarattı. CHP ve AKP’lilerden “Kamuoyu bilgilendirilsin” teklifi gelirken, MHP’den “Sorumluluğu üstleniyoruz” yanıtı geldi.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında, Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. İdare tekliflerine ait 13, komisyon raporlarına ait 18 ve gündem dışı 2 olmak üzere toplam 33 maddenin görüşüldüğü mecliste H. Okan Merzeci ve 34. Cadde’yi birleştiren kavşakta yapılması planlanan ancak AKP ve CHP’li komisyon üyelerinin oyları ile ret edilen Kipa Kavşağı Projesi gerginliğe neden oldu.

“ODA VE STK’LARLA GÖRÜŞÜLSÜN”

Etüt ve Projeler Dairesi’nin yazısı doğrultusunda H. Okan Merzeci Bulvarı ile 34. Cadde kesişiminde Katlı Kavşak (Kipa Kavşağı) yapılmasına ilişkin hazırlanan proje imar planında işaretlenmesi ile ilgili teklif İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Ulaşım Komsiyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi. Ancak Kipa Kavşağı’nda yapılması planlanan ve komisyona havale edilen proje AKP ve CHP’li komisyon üyelerinin oyları ile ret edildi. Projenin iptal edilmesi mecliste tansiyonu yükseltirken, AKP ve MHP’li komisyon üyelerinden “Oda ve STK’larla görüşülsün. Alternatif bir proje üretildikten sonra bir kez daha meclise gelsin acelemiz yok” görüşü geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan ise teklifin ret edilmesine karşı, “Çözümle gelin” yanıtı geldi.

KOCAMAZ: “GÖNLÜMDE BAT-ÇIK GEÇİYOR AMA ŞARTLAR KÖPTÜ DİYOR”

Teklifin komisyondan geçmemesine tepki gösteren Başkan Kocamaz, bölgede battı-çıktı yapmak istediklerini ama şartların köprüye izin verdiğini söyledi. Bölgede yaşanan sel felaketi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Başkan Kocamaz, “Burası Kipa Kavaşı, bitişiğinden de dere geçiyor. Biz geçmişte çok kötü görüntü ve sıkıntı yaratıyor diye Tulumba Kavşağı’nı vatandaşın talebi doğrultusunda yıktık. Kipa Kavşağı’nda benim de gönlümden alt geçit geçiyor ama şartlar bizi üst geçide zorluyor. Arkadaşlar ret ediyor ama çözümle gelmeleri lazım. Sel hadisesi yaşadık. 34. Cadde dere gibi çalışıyor. Arkadaşlar Kuzey-Güney istikametinde bat çık yapılsın demiş. Benim de gönlümden bat çık geçiyor ama şartlar bizi buna zorluyor. Hiçbirimiz bunun uzmanı değiliz ama ben selde orada idim gördüm” dedi.

GÜNEŞ: “PROJE KAMUOYUNA AÇILSIN”

Başkan Kocamaz’ın tepkisinin üzerine söz alan CHP’li komisyon üyesi Akın Güneş, projenin kamuoyunda tartışıldıktan sonra yeniden meclise gelmesini istedi. STK’larla toplantı yapılmasını teklif eden CHP’li meclis üyesi Güneş, “”Kararın anlatılmasında bir problem var. Bizim ret gerekçemiz sizin söylediklerinizin hiçbiri değil. Tulumba Kavşağı ile ilgili kötü tecrübemiz var ve kamuoyunun bilgisi yok. Biz burası yapılmasın demiyoruz, sadece kamuoyu bilgilendirilsin istiyoruz. STKlarla bir toplantı yapılsın, kamuoyu bilgilendirilsin. 1 hafta sonra getirin onaylayalım. Önerimiz buydu. İmar Müdürlüğü’nün içindeki Kent Estetiği Kurulu’nun işlevi yetersiz. Kentte imalatlar artıyor, giderek betonlaşıyoruz. Bu kurulun işlevinin arttırılması lazım” diye konuştu.

YERLİKAYA: “FARKLI ALTERNATİFLER ÜZERİNDE ÇAŞILMAMIŞ”

AKP’li komisyon üyesi İsmail Yerlikaya ise, “Bu yaklaşık 3-4 ay önce gündeme geldi ve biz arkadaşlara alternatifle çalışın dedik. Her ne kadar da Ulaşım Master Planı’nda bu istikameti gösteriyor olsa bile bu proje ile Doğu istikametine giden sürücü 8 metre yüksekliğe çıkacak ve direk Egemenlik Battı-Çıktısına giriyor. Yol güvenliğinde sıkıntı var. Teknik heyete, ‘Kuzey-Güney neden çalışmıyorsunuz?’ diye sorduk. Bu sel olduğunda derenin üstü kapalı idi ve sorunlar vardı. Dere etrafında yapılaşma var. Ancak derenin üzeri açılıyor ve rehabilite ediliyor. Biz o kavşak için farklı alternatifler de sunduk. Teknik heyet ise farklı alternatifle üzerinde çalışmamış. Biz de bir sonraki aya kalsın dedik, alternatifler sunduk. Derenin altından 10 metre derinliğe inilerek geçilebileceği söylendi. Bunu bir daha değerlendirelim, farklı alternatifler sunalım” ifadelerini kullandı.

SANAL: “8 METRELİK KÖPRÜ YAPILACAK”

Proje hakkında bilgi veren MHP’li komisyon üyesi Özgür Sanal, 8 metrelik köprü düşünüldüğünü ve bölgede köprü yapmaktan başka alternatifin olmadığını kaydetti.

BAŞKAN VEKİLİ TUFAN’IN SÖZLERİ GERİLİMİ ARTTIRDI!

Yaşanan tartışmalar üzerine söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan’ın sözleri ise gerilimi arttırdı. Daha önce sorumluluk alarak Tulumba Köprüsü’nü yıktıklarını, bölgede yapmak istedikleri köprü projesinde de siyasi sorumluluk aldıklarını dile getiren Tufan, “Bu konu komisyonda görüşüldü. Komisyona teknik elemanlar tarafından bilgi verildi. Orada dayatılan başka bir proje. Gördük ki bunun başka bir alternatifi yok. Kaldı ki derenin altına inildiğinde kod olarak deniz seviyesinin altına inilmiş oluyor. Dolayısıyla da teknik olarak mümkün değil. Siyasi olarak da bakacaksak; Tulumba Kavşağı’nı biz yıktık, siz yıkmadınız. Burayı da şimdi biz yapacağız ve siyasi olarak sorumluluk bize gelecek. Burada endişe etmeye gerek yok” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ: “DEMAGOJİ YAPMIYORSUNUZ”

Komisyon olarak karara karşı çıkmadıklarını ancak projeye alternatif üretilmesini ve kamuoyu ile paylaşılmasını istediklerini bir kez daha yineleyen CHP’li Akın Güneş, “Demagoji yapmıyorsunuz. Buna kimsenin karşı çıktığı yapılmasın dediği yok. Kamuoyu bunu bilmiyor. Buradaki birkaç kişinin dışında kimse bilmiyor. Odalar, STK’lar bilmiyor. Bunun için afiş mi astınız, halka mı anlattınız?” diye sordu.

KOCAMAZ: “VATANDAŞA, ‘YAPACAKTIM, YAPTIRMADILAR’ DERİM”

Tartışmaların üzerine Pazartesi günü odaları toplayıp sunum yapılmasını söyleyen Başkan Kocamaz, “Bunların karar vermeye cesareti yok bari odalar karar versin. Kararı odalar verecek artık, siz değil. Önümüzdeki hafta sizden çözüm istiyoruz. Ben de vatandaşa, ‘Yapacaktım, yaptırmadılar’ derim” dedi. Yaşanan tartışmaların üzerine karar yeniden oylandı ve bir kez daha görüşülmek üzere önümüzdeki haftaya ertelendi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA