KARADA, HAVADA, DENİZDE HER YERDELER | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KARADA, HAVADA, DENİZDE HER YERDELER


 

Onur yüzüşü ile başlayan Mersin’de 4’üncü Onur Haftası programı birbirinden keyifli atölye, söyleşi, kültür sanat etkinlikleri ile son buldu.

Mehmet Nabi Batuk

“Karada, havada, denizde, her yerdeyiz” sloganıyla ve “Red” teması ile bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen Mersin Onur Haftası etkinlikleri başarı ile tamamlandı. Pazartesi günü Mezitli 100. Yıl Parkı’nda gerçekleştirilen Onur Yüzüşü ile start alan program aynı gün Ahmet Karabulak Sanat Atölyesi’nde açılan Raziye Köksal Kartal ve Ateş Alpar’ın ‘Gece’ isimli fotoğraf sergisi ile devam etti. intihar eden trans kadın Elif’in hikâyesinin anlatıldığı sergide Elif’in Mersin’de yaşadığı iki evden detaylar yer aldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Raziye Köksal Kartal Elif’in “bakış açısına” odaklandıklarını vurgulayarak “Yaşam alanındaki göstergelerden yola çıkmayı hedeflemiştik ama Elif’in yaşadığı mekânlar, o mekânlarda Elif’in gördüğü yönleri, onun gördüğü imgeleri ve her gün farklı anlamlarla baktığı eşyaları fotoğraflamayı doğru bulduk. Serginin ismi Gece, Gece onun köpeğiydi onu çok seviyordu, ailesi tarafından köpeğine yapılan şiddeti, kendisine yapılmış şiddetle eş tutuyordu. Bizde burada onun gözünden sizlere bir şeyler göstermeye onun anısını bu şekilde yad etmeye çalışıyoruz” dedi. İlk gün heteroseksizme karşı mücadele eden bir futbol takımı olan Muamma LGBTİ’nin organze ettiği bir futbol maçı ile son buldu.

İKİNCİ GÜN FORUM VE SÖYLEŞİ İLE SÜRDÜ

Etkinliklerin ikinci günü “Erkekliğin Reddi” isimli forum ile başladı.  Park Cafe’de gerçekleşen forumda LGBTİ+’lar queer ve feminist aktivistler eşliğinde erkekliği eleştirel bir perspektiften tartıştı. Erkekliğin erkekler arasındaki hiyerarşisi; failken mağdur, mağdurken fail olabilme durumu üzerine konuşulan forumda Natrans ve trans erkekliğin farklı deneyimleri, erkekliğin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde ki ayrıcalıkları, aile içinde öteki erkeklerin ayrıcalıklı konumları reddediş biçimleri ve mücadele yöntemleri tartışıldı. Günün ikinci etkinliği olan “Reddi Lubun”  söyleşisinde ise lezbiyen, gey, biseksüel, trans kadın, trans erkek, HIV+ ve artı masaları kuruldu. Masalarda ön yargıları ortadan kaldırmak için kimliğin öznesi olan aktivistler reddedilen kimlikler üzerinden neleri reddettiklerini, ataerkil heteronormatif sistemin anlayışına karşı nasıl mücadele ettiklerini ve yaşam deneyimlerini paylaştı.

SORUYU BİLEMEYEN KATILIMCILAR ISLANDI

“Red” temasını taşıyan 4. Mersin Onur Haftası üçüncü gününe Park Cafe’de gerçekleştirilen masal anlatımı atölyesi ile başladı. “Bir Reddediliş Masalı: Çirkin Ördek ve Kendi Kuğularımızı Bulabilmek” isimli masal atölyesinde keyifli dakikalar yaşandı. Üçüncü günün ikinci etkinliğinde ise Barış Meydanı’nda “Islanıyoruz: Güllüm” ismiyle bilgi yarışması düzenledi. Kura ile seçilen kişilere soruların yöneltildiği yarışmada, soruları yanıtlayamayan katılımcıların başının üzerinde su dolu balon patlatıldı.

AYRIMCILIĞA KARŞI RİTİM ATÖLYESİ

Etkinliğin 4’üncü günü Forum AVM’de düzenlenen sokak performansı etkinliğinde işgal podyumu kuruldu. Podyum etkinliğinin ardından 2015 Mersin Onur Yürüyüşü etkinliklerinde kurulan ve Türkiye’nin ilk LGBTİ korosu olma özelliğini taşıyan 7 Renk Koro tarafından Barış Meydanı’nda ritim atölyesi düzenlendi. 7 Renk Koro’nun artık geleneksel hale gelen ritim atölyesinde LGBTİ+’lar kendilerine yasaklanan sokaklarda ayrımcılığa, homofobi, bifobi, transfobiye karşı güçlü bir ses ve ritim oluşturdu. LGBTİ+ örgütleri Mersin Onur Haftası’nda bir araya geldi.

6 LGBTİ ÖRGÜTÜ MERSİN’DE BİR ARAYA GELDİ

Etkinliğin 5’inci gününde 6 şehirden LGBTİ+ oluşum temsilcileri “Yerel Örgüt Buluşması’nda bira araya geldi. Toplantıya Muamma LGBTİ+ İnisiyatifi, Kocaeli LGBTİ+ İnisiyatifi, İstanbul Onur Haftası Komitesi, Antalya BİZ Cinsel Yönelim Ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu, Diyarbakır Keskesor LGBTİ+ İnisiyatifi ve Bursa Özgür Renkler Derneği’nden aktivistler katıldı. Toplantıda yerellerde yaşanan sorunlar ve bu sorunlarla mücadele etme yöntemi üzerine deneyimler paylaşıldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA