“CİNSİYET AYRIMCILIĞI ÖNCE DİLDE BAŞLAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“CİNSİYET AYRIMCILIĞI ÖNCE DİLDE BAŞLAR”


 

Kadın cinayetlerinin sık sık gündeme gelmesine ilişkin Baro Başkanı Yeşilboğaz’dan, siyasilere ayrımcı söylem uyarısı geldi: “Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı önce dilde başlar”.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz bir televizyon programında toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve şiddet konusunu değerlendirdi. Cinsiyet ayrımcılığının, siyasilerin uyguladığı politika ve kullanacağı dille çok bağlantılı olduğunu belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Özellikle siyasi iktidarlar kadını hiçe sayan, erkeği kutsallaştıran dil kullandığı zaman bu ayrımcılığı başlatıyor. Türkiye algılarla yönetiliyor. Herkes araştırarak, içselleştirerek bir yaşam tarzı belirlemiyor. Kulaktan dolma bilgilerle yaşıyoruz. Siyasi kimlikler ya da toplumda önderlik yapan kişiler, ayrımcı dili kullandığı zaman hemen arkasından şiddet geliyor. Kişi onu örnek alıyor, onu benimsiyor ve şiddeti meşru görüyor. Bunun önlenmesi için kalıcı politikalar üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ERKEK ÇOCUK KUTSALLAŞTIRILMAMALI”

Kullanılan dille, toplumda erkek çocukların kutsallaştırıldığını ifade eden Yeşilboğaz, “Erkek çocuklar çok farklıdır, erkek çocuklar geleceği sürdürecek gibi söylemler; örneğin sünnet törenleri erkekleri kutsallaştırıyor. Ayrıca evde kullanılan dil de çok önemli. Erkek erkekliğini bilecek, kadın kadınlığını bilecek gibi söylemler ayrımcılık yaratan sözlerdir. Ayrımcılık önce evde başlıyor, öncelikle anne, baba çocuğunda ayrımcılık yapıyor. Asıl sıkıntı burada. Bireyler büyüdüğü zaman toplumda ayrımcılık daha çok belirginleşiyor” şeklinde konuştu.

“MEDYAYA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Toplumda cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek için öncelikle ailelerin eğitilmesi gerektiğini ifade eden Bilgin Yeşilboğaz, “Toplumsal eğitimlerle rol modeller çıkarmamız gerekiyor. Bunun için medyaya büyük görev düşüyor. Ama maalesef program ve haber içerikleri bunu gerçekleştirmek için uygun değil. Eğitimin yanı sıra, ekonomik politikaların da gelişmesi gerekiyor. Sosyolog ve psikologlarla toplumumuza nasıl bir rol çizilebileceği irdelenmelidir. Toplumsal eğitim düzeyi artırılmalı, farkındalık yaratılmalı” dedi.

“SİYASİLER BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI”

Mersin Barosu olarak, kendilerine düşen görev varsa, bu rolü üstlenmeye hazır olduklarını ifade eden Başkan Yeşilboğaz, “Siyasiler bu konuda bizimle iş birliği yapabilir. Çünkü biz toplumun tabanını oluşturuyoruz. Kadının da, çocuğun da yaşadığı sorunu biliyoruz. Hayvanların haklarını da, çevrenin de sorunlarını biliyoruz. Cinsiyet ayrımcılığının hangi boyutlara ulaştığın biz hukukçular biliyoruz. İnsanlar bu konularda avukatlara gelip destek istiyor. Biz bu iş birliğine hazırız. Keşke bize bu imkânı verseler. Ama önce kalıcı, uzun yıllar sürebilecek, uygulanabilir politikalar gerekiyor. Bu politikalar kendilerine göre değil, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış ülkelerdeki standartlara uygun olmalı. Bunlar yapılmadığı zaman, toplumdan da uygulamasını bekleyemeyiz” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA