YAŞATMAK İÇİN GELDİK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAŞATMAK İÇİN GELDİK!


 

Mersin İdman Yurdu’nun çiçeği burnunda Başkanı Halil Türer, 90 milyon TL’yi aşkın borca rağmen asırlık çınarı yaşatma mücadelesinde olduklarını söyleyerek, bugüne kadar MİY’den beslenenlere destek olma çağrısı yaptı.

ALİ ŞANLI

Son yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı Süper Amatör Lig’e düşen, borç batağındaki kulübün yeni sahipleri taraftarlar oldu. Kulübü zor dönemde sahiplenen çiçeği burnunda Başkan Halil Türer ve As Başkan Şevket Vara, sorularımızı yanıtlayarak, ilginç açıklamalarda bulundu.

SORU: Biz sizi Şeytanlar Grubu’ndan tanıyoruz ama okuyucularımız için biraz kendinizi tanıtabilir misiniz?

H.TÜRER: 1970 Mersin doğumluyum. Futbola ilgi duyduğumdan beri Mersin İdman Yurdu’ndan başka takım desteklemedim. Bir MİY taraftarı olarak 35 senedir aralıksız bütün maçlara gittik iyi günde kötü günde her zaman tribünde yer aldık. Daha önce taraf derneğimizin de yöneticiliği de yaptım. Bir dönem yönetim listesinde yedekte bulundum. Kendime ait bir iş yerim var, ticaret yapıyorum.

SORU: Mersin İdman Yurdu’nun kapatılması uzun zamandır gündemde. Kapandı kapanacak derken el attınız kapanmasını engellediniz. Şimdi nasıl bir tablo var karşınızda?

H.TÜRER: Bildiğiniz gibi biz son yapılan olağanüstü kongrede kulübü devraldık. Henüz kararları ve mali durumu incelemeye devam ediyoruz. Geçmiş dönemlerden gelen, çok uzun yıllardan biriken çok ciddi bir borç var önümüzde. Ayrıca gittikçe biriken icra dosyaları sarmalı var. İşin içinden çıkmak çok zor ama biz kongrede 1925 yılında kurulmuş olan kulübümüzün kapanmaması için yönetimi istedik. Kulübün yaşaması, bu bayrağın dalgalanması için insanların anıları yok olmasın diye talip olduk.

“BORCUN 92 MİLYON GÖRÜNDÜĞÜNE BAKMAYIN”

SORU: Kulübün net olarak ne kadar borcu var?

Ş. VARAN: En son genel kurulda net rakamlar açıklandı. Ancak Avro kuruna göre değiştiği için dalgalanma olabiliyor. Son olarak 92 milyon lira kulübün net borcu var. Bu borcun 16 milyonu geçmiş futbolcu ve personel ödemeleri, 35 milyonu FİFA ve piyasa borçları, 13 milyonu SSK, vergi, Macit Özcan tesisleri TFF’ ye olan borçlarıdır. Ayrıca dava giderleri ile birlikte 30 milyonluk yönetici alacakları var. hepsini topladığınızda elimizde 92 milyonluk bir borcumuz var. Ancak bu borcun 92 milyon göründüğüne bakmayın daha çok borcumuz var.

Şuan Süper Amatör Lig’de olduğumuz için çok büyük bütçelere ihtiyacımız bulunmuyor. Geçmiş dönemlerden gelen icraları ve oluşan borçları ödeyecek olanaklarımız olmadığı için borç ödemek gibi de bir hedefimiz yok. Şu anda alt yapıda elimizde kalan değişik yaş gruplarında yaklaşık 150 tane futbolcu bulunuyor. Bunun üzerine son bir oyuncu seçme çalışması yapacağız. Amatör futbolcularımızdan iyi, dirençli, genç bir takım kurup değişik yaş kategorilerinde sahaya çıkacağız. İnsanlar stada gittiklerinde her zaman olduğu gibi Mersin İdman Yurdu’nu karşılarında bulacaklar. Bayraklarıyla, atkılarıyla beraber oturup maçlarını izleyebilecekler.

“ALACAKLILAR PUAN SİLME CEZALARIYLA TAKIMIN ÖNÜNÜ KESEBİLİR”

SORU: Peki Mersin İdman Yurdu’nda gelecek ile ilgili hedefleriniz nedir?

H.TÜRER: Üst liglere tekrar çıkmak için neler yapabiliriz diye görüşüyoruz ama bir yönden de bize devrolan borçlara bakıyoruz. Çünkü bu borçlar nedeniyle bize sezon içinde birçok puan silme veya küme düşürme cezaları gelebilir. Yani biz şimdi hemen tekrar BAL Ligi oradan da tekrar 3. Lig’e çıkmakla ilgili planlar yapabiliriz ama bu borçların üstünü kapatarak bunu yapmamız gerekiyor. Çünkü alacaklılar her şahlanışta tekrar ortaya çıkıp puan silmelerle önümüzü kesebilir. Bu yüzden ilk etapta gençlerle dirençli bir takım yapacağız. Her maç 5 - 10 tane yiyen, seyircisinin gitmediği, sahada kimsenin yanında olmadığı bir takım değil taraftarı da yanında olan gençlerle kurulu bir takım hedefliyoruz.

“DEVLETTEN GELEN MADDİ YARDIMLARA ESKİ YÖNETİCİLER EL KOYUYUOR”

SORU: Takım amatör kümeye düştüğü için TFF’den 750 bin TL geldiği ve yönetim için birden fazla adayın çıkmasının sebebinin de bu olduğu söyleniyor. Böyle bir şey var mı?

H.TÜRER: Mersin İdman Yurdu’na gelecek bir para yok. Zaten öyle bir şans yok. 3. Lig’e düşseydik bir miktar bir para gelecekmiş ama biz bir lig daha düştüğümüz için biz bu şanstan faydalanamıyoruz. Bu para kulübe gelseydi bile resmi kanallardan geleceği için icralı dosyaların faizine gidecekti.

Ş.VARAN: 21 Mayıs’ta genç futbolcuları teşvik anlamında federasyonun kulüplere ödemiş olduğu bir bedel var. Bunlar belli bir yaşın altında oynayan oyuncunun sayısına, maçına göre verildi. O da zaten 21 Mayıs tarihinde 249 bin TL olarak kulübe ulaşmış olarak görülüyor. Ancak burada biz bu kaynağı kullanamıyoruz. Çünkü bu kaynaklara başta Ali Kahramanlı olmak üzere birçok icrada bekleyen dosyalar nedeniyle el konuluyor.

“ALİ KAHRAMANLI’NIN 7 MİLYON 700 BİN LİRA ALACAĞI VAR”

SORU: Sadece 3-5 oyuncunun 10 milyon lira kadar alacaklı olduğu söyleniyor. Böyle bir şey var mı?

Ş.VARAN: Evet, var. Hepsinin listesini yakında belgeleri ile birlikte kamuoyu ile paylaşacağız.

H. TÜRER: Örneğin Galatasaray’dan gelen Emanuel Culio vardı. Bu oyuncunun yaklaşık olarak 4 milyon liralık bir alacağı görünüyor. Nobre’nin 1 milyon 250 bin liralık bir alacağı var. Nurullah Sağlam döneminde gelen Gaziantep’ten gelen İvan De Souza’nın 625 bin Avro alacağı görünüyor. CSKA’dan gelen Delev’in 1 milyon 800 bin Euro alacağı görünüyor. Bu oyuncular gönderilirken 50 bin Avro’ya sözleşmesi feshedilip el sıkışılıp gönderilebilirdi. Ancak düzgün bir fesih işlemi yapılmadığından dolayı bu oyuncuların masrafları milyon liralık bütçelere çıkıyor. Yönetici alacaklarına baktığımızda da Ali Kahramanlı’nın 30 Haziran 2018 tarihi itibariyle 7 milyon 700 bin lira alacağı var.

“SAÇMA SAPAN OYUNCULARA YÜKLÜ MİKTARLARDA PARALAR ÖDEDİK”

SORU: Kulübün mali yapısındaki en büyük açığın Rıza Çalımbay döneminde yaşandığı söyleniyor. Siz o dönemde neler yaşadınız?

Ş. VARAN: Aslında Rıza hoca döneminde oyunculara tüm ödemeleri yapıldı. Hatta o dönemde Servet ve Sinan’ın başını çektiği bir protesto olmuştu. Bunun sonrasında kulübün geriye kalan borçları için oyuncuların hepsine ödeme yaptı. Sonrasında da iki oyuncuda eylem başlattıkları için kadro dışı bırakıldı.

“YÖNETİCİLERE BAKIYORUZ İCRADA EN ÖN SIRADALAR”

Ama esas sorun kötü yönetimdir. Çünkü hatırlarsanız biz transfer yasağını David Bicik’ten 100 bin Euro yüzünden dolayı aldık. Bu yasağın geldiği noktada yaptığımız zararı göz önüne koyduğumuzda 100 bin euro ödenmediği için şuanda 95 milyon lira borcun altındayız ve kulübün 15 yılına mal oldu. Daha sonra bununla da sınırlı kalınmadı saçma sapan oyunculara yüklü miktarlarda paralar ödedik. Ama hiçbir zamanda bu kötü yönetimin hesabı sorulmadı. Bugün bu sorunlara neden olan yöneticilere bakıyoruz icrada en ön sıradalar. Yıllardır ödene ödene tükenmeyen borçları var. 

H. TÜRER: Çöküşü başlatan yer aslında Servet, Nihat ve Sinan’ın kazan kaldırması değil de yönetimin ılımlı davranmayıp hoca ile birlikte bu oyuncuları gönderip bir transfer yasağı varken takımı bozmasıydı. Aslında o kadro düzgün bir şekilde transfer yasağı kalkana kadar idare edilmiş olsaydı bugün hiç buralarda olmazdık.

“HATALARIN ÜZERİNE HERKES ÇIKIP KAFASINI KUMA GÖMÜYOR”

SORU: Çok ilginç yani kulüp yok olurken yönetici zengin oluyor. Aslında tam tersi olması gerekmiyor mu? Yöneticilerden hala alacaklı olan var mı?

Ş.VARAN: Var. Bugüne kadar hiçbir yönetici alacağını Ali Kahramanlı ve ona yakın Salih Baysal, Ayhan Erdem gibi isimler gibi icraya koymadı. Biz Ayhan Erdem yüzünden, 3. Lig’den düştük. Robak isimli futbolcu 90 dakika oynamadı ama yerine Erdal Kılıçarslan’la takas ettiler. Robak’ta 225 bin Euro alacağı yüzünden bu yıl verdiği dilekçeyle bizi BAL Ligi’ne düşürdü. Daha da acısı Ayhan Erdem’in askerlik yapmasın diye getirip kampa kattırdığı Mersin İdman Yurdu’nda bir dakika oynamamış bir adam için bu takım BAL’dan Süper Amatör’e düştü. Sonra böyle bir oyuncuya yetiştirme bedeli bile ödendi. Sonrada tüm bu hataların üzerine herkes çıkıp kafasını kuma gömüyor.

“YÖNETİCİ HATALARI NEDENİYLE FAZLADAN PARALAR ÖDENMİŞ”

Pino isimli bir oyuncu kampa gelmiş hoca beğenmedi diye gönderilmiş. Sonra 100 bin Euro oyuncuya 100 bin Euro’da Galatasaray’a ödenmiş. Yani Mersin İdman Yurdu için hiç top oynamayan bir oyuncuya hiç yokken 200 bin Euro para ödetilmiş. Burada çok ciddi yönetici hataları var. Hiçbir oyuncu bana zorla para ver demez ki. Sözleşmeyi oyuncular yapmıyor ki kulüplerin kendisi yapıyor. Eğer bir sözleşme yapıyorsan hazırladığınız o maddelerin tümünü yerine getirmeniz gerekiyor. Ama özellikle Ali Kahramanlı döneminde sözleşmesi feshedilen hiçbir oyuncu ile pazarlık yapılmadı. Delev 900 bin Avro aldı 9 maç oynadı kaçtı gitti. O dönem 50 bin Avro peşin olarak Delev’e verilseydi helalleşerek konu kapanmış olacaktı. Ama 50 bin Avro ödenmediği için CSKA’ya para ödendi, kendisine 1 milyon 800 bin Avro para ödendi.

“HANGİ OYUNCUN HANGİ DÖNEMDEN ALACAĞI VAR AÇIKLAYACAĞIZ”

H. TÜRER: Biz hangi yöneticinin döneminde hangi oyuncuya ne kadar para ödenmiş, hangi oyuncunun alacağı var, tüm bunların evraklarını ve sözleşmelerini resmi internet sayfamıza yükleyeceğiz. Biz yönetime gelmeden önce bu borçları neden açıklamıyorsunuz diyorduk. Şimdi biz bunu yapmazsak kendi söylediğimizle tezat olacağız. Nobre, İbrahim Ege, Ömer Aysan Barış’ın ne kadar alacaklı olduğunu, bu borçların nasıl oluştuğunu ve neden ödenemediğini taraftarlarımızın ve kent kamuoyunun bilmesini istiyoruz.

Ş. VARAN: Önceki yönetimlerin hiçbiri geçmişte yapılanlar ile ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Kulübü icraya veren bir dönem yönetim kurulu başkanlığını yapmış Ali Kahramanlı’dır. Öteki taraftan kulübün birine borcu vardır diye imzalanan bir senetten veya faturadan 5 milyon borç gönderebilirim. Ama bunlara karşı bir yöneticinin cevabının olması lazım. Borcu kendisinin yapıp karşılığına imza atarsan sonrada kulübü nasıl icraya veriyorsun. Bu literatürde olan bir durum değildir. Bir dönem kulüpte bu gibi işler yapıldı. Bu yapılanların hepsinin de üzeri örtüldü.

EN BÜYÜK İHTİYAÇ KİRA VE ULAŞIM GİDERLERİ

SORU: Bundan sonra Mersin İdman Yurdu’nun yaşatılması için neler yapılacak?

H. TÜRER: Herkesin dilinde valilik, belediyeler, MTSO bize para versin söylemleri var. Önceki dönemlerde birçok insan bu kurumlardan para aldılar ama sonrasında bu kaynakları düzgün harcamadılar ve düzgün hesap verilmedi. Bizde çıksak destek istesek ne kadar destek verecekler ki. Bunun bilincindeyiz ama biz yinede nezaket ziyaretlerini gerçekleştirip ellerinden geldiğince takımı desteklemelerini isteyeceğiz. Ama temel istediğimiz belediyelerin tesis ve saha kiraları ve futbolcu ulaşımları konusunda destekleridir. Eğer bunu sağlarlarsa biz büyük bir yükün altından kalkacağız.  

SORU: Oyuncu ve teknik altyapıda çalışan personelin teknik heyetin maaşlarını ödemeyi düşünüyorsunuz?

H. TÜRER: Maaş ödemeleri için elimizde kendi aramızda oluşturduğumuz bir bütçe var. Bunlar geçmiş yıllara göre çok büyük kaynaklar değil ama A takımda 2 tane altyapıda 1 tane hoca görünüyor. Keşke sorunumuz sadece hoca maaşı ile kalsaydı biz bunların altından kalkarız. Çünkü bize destek olmak isteyen insanlar da var. İşin eskideki gibi değil iyi niyetli olarak yapıldığını biliyorlar. Gidip kimseden yüksek meblağ talebimiz de yok. Çünkü biz gitsek birinden 500 bin lira para alsak borçlar dipsiz bir kuyu olduğu için attığımız yerden ses bile gelmeyecek. Kimsenin parasını bu yüzden çarçur etmek istemiyoruz. Biz burada Mersin’li gençlere değişik yaş gruplarından takımlar yapacağız.

“ATEŞİ YENİDEN YAKABİLİRİZ”

SORU: Son olarak Kırmızı Lacivertli kulübümüzün yaşaması için neler yapacaksınız?

H. TÜRER: Biz kulübümüzü yaşatmak adına ilk olarak hoca ve altyapı yapılanmasına başlayacağız. Daha sonra mali programı planlayacağız. Ne kadar bir bütçe gerektiğini hesaplayacağız. Bu bütçeye kendimizin ne kadar katkı sunabileceğimizi ve dışarıdan ne kadar kaynağa ihtiyaç olduğu ortaya çıkacak. Bunları yaptıktan sonra kamuoyuna açıklayacağız. Eğer biz bu çalışmaları başarı ile yaparsak hedeflediğimiz ateşi yakabileceğimizi düşünüyorum. Gelecek sezon Mersin İdman Yurdu’nun bayraklarını asıp, hep beraber toplanıp, takımımızı izleyip eski anılarımızı canlandıracağız.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA