“EN AZ 5 KİLOMETRE AÇIKTA OLMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EN AZ 5 KİLOMETRE AÇIKTA OLMALI”


 

Balık çiftliklerini kirletici unsur olarak kabul ettiklerini duyuran TÜRKAV Anamur Şubesi, çiftliklerin kıyıdan en az 5 kilometre açıkta kurulması gerektiğini vurgulayarak güçlü bir denetim mekanizmasının kurulması çağrısı yaptı.

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Anamur Şube Başkanlığı da balık çiftlikleri ile ilgili yazılı açıklama yayımladı. Balık çiftliklerinin doğa için bir kirlilik unsuru olarak gördüklerini bildiren Kamu çalışanları çiftliklerin kıyıdan en az 5 kilometre uzaklıkta kurulması gerektiğini belirtti. Trol ve gırgır tarzı yanlış ve kontrolsüz balık avlama yöntemleri nedeniyle balık ihtiyacının karşılanması için kültür balıkçılığının güçlendiğinin altını çizen TÜRKAV Anamur Şubesi, “Doğada yürütülen her türlü aktivide olduğu gibi balık çiftlikleri de uygun teknoloji belirli kurallarla doğaya zarar vermeyen besin zinciri ile denize etkisi çok az olacaktır. Akıntının hiç olmadığı koya çiftlik kurulamaz. Derinliğin az olduğu koya kurulamaz kıyılara kurulamaz. Kıyılara veya akıntının olmadığı koylara kurulursa bölge azot ve fosfor açısından hızla kirlenerek kısa sürede çölleşerek kirlenmeye sebep olacaktır”.

“ÇİFTLİKLER SIKI BİR DENETİME TABİ TUTULMALI”
Balık çiftliklerin kıyıdan en az 5 kilometre açıklıkta ve akıntının bol olduğu bölgelerde kurulması gerektiğinin altını çizen TÜRKAV Anamur Şubesi “Kurulacak olan bölgenin deniz derinliği 30 metreden fazla olmalıdır. Saniyede 0,1 metreden daha düşük akıntı hızı olan bölgelere kurulmamalıdır. Deniz derinliği kafes derinliğinin3 katından fazla olmalıdır. Balık kafesleri taşınabilir özellikte ve uygun tonajda olmalıdır. Gezici kafesler kullanılmalıdır. Balık çiftlikleri bir yılı doldurunca farklı bölgeye taşınarak oluşan kirliliğin temizlenmesine zemin hazırlamalıdır. Balık çiftlikleri denize zarar vermeyen organik malzemelerden yapılmalı ve kullanılan yem ve diğer malzemeler organik yöntemlerle elde edilmiş olmalıdır. Bu çiftlikler sıkı denetlenmeli kurallara uymayanların ruhsatları iptal edilerek cezai müeyyide uygulanmalıdır. Bu çiftlikler çevreye vermiş olduğu zarar karşılığında belirlenecek olan bir alanı veya orman yangını ile yanmış alanı ağaçlandırma taahhüdü vermelidir. Kurulmuş olduğu bölgeler öncelikli olmalıdır” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA