MERSİN’DE YATIRIM TEŞVİKLERİ GERİLEDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE YATIRIM TEŞVİKLERİ GERİLEDİ


 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ‘Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısı yayınlandı.

GİZEM EKİCİ

Kentte yatırım teşvik belgesi sayısında önceki 4 yılın Ocak-Mayıs döneminde gözlenen artış eğilimi, 2018’in aynı döneminde tersine dönerek geçen yıla göre yüzde 19’luk azalışla 61’e geriledi. Yılın 5 aylık döneminde belge sayısı azalış hızı Türkiye genelinin üzerinde gerçekleşti. 
Teşvikli yatırımlara öngörülen sabit yatırım tutarında da önceki iki yıldır gözlenen artış; 2018’in Ocak-Mayıs döneminde yerini yüzde 29’luk daralmaya bıraktı. Teşvikli yatırımlara öngörülen istihdam son 5 yıldır dalgalı seyir izlerken, yıllık bazda 2018’de geçen yıla göre yarı yarıya artış kaydedildi, bu gelişmede özellikle hizmetler sektörü etkili oldu.
Yılın 5 aylık döneminde kentte düzenlenen 61 adet yatırım teşvik belgesinin 56’sı yerli firmalar, 5’i yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı. Söz konusu dönemde Mersin’de teşvikli yatırımlarda ağırlıklı payını koruyan komple yeni yatırımlar belge sayısı ve öngörülen sabit yatırım tutarı bazında geçen yılın altında kaldı. 
Mersin’de 2018’in Ocak-Mayıs döneminde teşvike bağlanan yatırımların öngörülen sabit yatırım tutarına göre geçen yılın altında kalmasında; enerji, imalat ve hizmetler sektörleri belirleyici oldu.
Kentte bölgesel yatırım sınıfındaki teşvikli yatırımlar geçen yılın Ocak-Mayıs dönemindeki artışını, yıllık bazda 2018’de de devam ettirdi; genel yatırımlar ise geçen yılın oldukça altında kaldı.
Yılın 5 aylık döneminde kentte büyük ölçekli yatırım ve stratejik yatırım teşviğe bağlanmadı. 
2018’in 5 aylık döneminde içinde Mersin’in de yer aldığı 3’üncü Bölge; Türkiye genelinde düzenlenen bölgesel teşvikli yatırımlarda belge sayısına göre yüzde 14,7’lik; öngörülen sabit
yatırım tutarına göre ise yüzde 9,2’lik paya sahip oldu. Bölgesel yatırımların öngörülen sabit yatırım tutarına göre en fazla yoğunlaştığı bölge olarak yüzde 64,5’lik payla 1. bölge ilk sırada aldı.
2018 yılı Ocak-Mayıs döneminde 3. bölgede teşvikli yatırımların belge sayısının yüzde 15,9’unu; sabit yatırım tutarının ise yüzde 9,7’sini karşılayan Mersin; 3. Bölge illeri arasında 3’üncü sırada yer aldı. 

MERKEZİ BÜTÇE HARCAMALARI ARTTI
Merkezi bütçe verilerine göre ise Mersin’in bütçe harcamalarının 2018’in ilk ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar artış eğiliminde olmasıyla yılın 5 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 39’luk büyümeyle 3,3 milyar dolara çıktığı görüldü. Bütçe harcamalarındaki genişlemede ekonomik bazda sınıflamaya göre başta “Sermaye Giderleri” olmak üzere “Personel Giderleri”ndeki artış etkili oldu.
Fonksiyonel bazda sınıflandırmaya göre ise “Ekonomik İşler ve Hizmetler”; “Eğitim Hizmetleri” ile “Sağlık Hizmetleri” artışa en fazla katkısı olan harcama grupları oldu.
Kentte bütçe gelirleri tahsilatı, 2018’in Şubat ayından itibaren Mayıs ayı sonuna kadar artış trendinin devam etmesiyle; 2018’de yıllık bazda yüzde 27’lik artışla 5,3 milyar olarak gerçekleşti. 
Yılın 5 aylık döneminde söz konusu artışa; “İthalde Alınan KDV Gelirleri” ile “Özel Tüketim Vergisi”nin katkısı oldu. Yılın 5 aylık döneminde Mersin’de bütçe fazlası artış hızı geçen yıla
göre yavaşlayarak yüzde 11’lik genişlemeyle 1,9 milyar TL’ye ulaştı.
Söz konusu gelişmede gelirlerdeki büyüme oranının, harcamalara kıyasla daha yavaş kalması etkili oldu.
Genel bütçe vergi gelirlerinin tahakkuk ve tahsilatının illere göre dağılımı incelendiğinde; 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde toplam tahsilat içinde yüzde 1,87'lik payla 6. sırada yer alan Mersin, 2018 yılının aynı döneminde yüzde 1,99'luk payla aynı sırada yer aldı. 
2017 yılı Ocak-Nisan döneminde net vergi geliri ile iller arasında 7. sırada yer alan Mersin, 2018’de de 1,7 milyar TL’lik net vergi geliri ile aynı sırada yer aldı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA