PROTESTO EDİLEN SENETLERİN TUTARI ARTTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PROTESTO EDİLEN SENETLERİN TUTARI ARTTI!


 

Mersin’de 2 bin TL ve üzeri tutarında protesto edilen senetlerin tutarları 2018’in tüm aylarında geçen yılın üzerinde arttı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) hazırladığı Aylık Göstergeler Raporu’nun Mayıs ayı sayısında, protesto edilen senet verileri açıklandı. 
Rapora göre; Mersin’de 2 bin TL ve üzeri tutarında protesto edilen senetlerde; adet bazında son iki yılın Ocak-Mayıs döneminde gözlenen artış; yıllık bazda 2018’de yerini yüzde 4’lük azalışı bıraktı. 
Kentte protestolu senet tutarı, 2018’in tüm aylarında geçen yılın üzerinde gerçekleşmesiyle; geçen yılki artışını yıllık bazda 2018’de de hızlanarak devam ettirdiği görüldü. 

SENET ADEDİ AZALDI, TUTAR YÜKSELDİ
Mayıs ayında protesto edilen senet tutarı Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de aylık bazda 2018’in en yüksek seviyesinde gerçekleşti. 2018’in 5 aylık döneminde kentte protestolu senet adedi azalış hızı Türkiye geneli ile yaklaşık aynı seviyede kaldı; tutar bazındaki büyüme oranı ise Türkiye genelinin oldukça üzerinde gerçekleşti.
Mersin, protesto edilen senetlerde adet bazında iller arasında geçen yılki 13. sıradaki yeri 2018’in 5 aylık döneminde de aynı kaldı. Tutar bazında ise geçen yıla göre 13. sıradaki yeri 2018’de 8.sıraya yükseltti. 

KARŞILIKSIZ ÇEK AZALIŞI HIZ KESTİ
Mersin’de bankalara ibraz edilen toplam çek adedinde 2017’nin 5 aylık döneminde gözlenen yüzde 1’lik sınırlı azalış; yıllık bazda 2018’de yerini yüzde 3’lük artışa bıraktı. Bankalara ibraz edilen çek tutarının ise son 3 yıldır artış eğiliminde olduğu gözlendi. 
Yılın 5 aylık döneminde bankalara ibraz edilen çek adedi artış hızı Türkiye geneli ile aynı seviyede gerçekleşti, tutar bazında ise Türkiye genelinin altında kaldı. 
2018’in 5 aylık döneminde Mersin’de karşılıksız işlemi yapılan çek adedi ise; geçen yıla göre azalış hızını keserek yüzde 3’lük daralmayla 4 bin 522’ye geriledi.
Ancak tutar bazında geçen yıl gözlenen yarı yarıya azalış; son 3 aydır hızlı biçimde artış eğiliminde olmasının etkisiyle yıllık bazda yüzde 62’lik genişlemeyle yaklaşık 214 milyon
TL’ye ulaştı. 2018’in Ocak-Mayıs döneminde kentte karşılıksız işlemi yapılan çeklerin adet bazında azalış hızı Türkiye geneline kıyasla daha yavaş kaldı, tutar bazında ise artış hızı
Türkiye genelinin oldukça üzerinde gerçekleşti.
Mersin’de ibraz edilen çekler içerisinde karşılıksız çeklerin payında adet bazında son 4 yılın Ocak-Mayıs döneminde azalış eğilimi gözlenirken; tutar bazında ise önceki üç yıldır azalış eğilimi 2018’de yerini 0,8 puanlık artışa bırakarak yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA