İÇİMİZE SİNMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İÇİMİZE SİNMEDİ!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi 6 ay önce yaptığı plana gelen 15 bin itirazın içinden çıkamayınca yeni bir plan yaptı. Meclisten ‘şerhli’ geçen plan bir kez daha askıya çıkacak ve itiraz süresi başlayacak. Ancak Başkan Kocamaz da dahil plan ne meclisin ne kent kamuoyunun içine sinmedi!

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, idare tekliflerine ait 2 ve komisyon raporlarına ait 4 olmak üzere 6 madde görüşüldü. Toplantıda 1/5 binlik planlara yönelik eleştiriler uzun tartışmalara neden oldu. 
Meclis toplantısında, Şubat ayında onaylanan 1/5 binlik Nazım İmar Planına yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucunda yapılan değişikliklerle ilgili bir sunum yapıldı. Sunumda verilen bilgilere göre, planlara toplam 15 bin 149 itiraz geldi. İtirazların 8 bin 489’nun kabul, 946’sının kısmen kabul, 6 in 401 itirazın ise ret edildiği belirtildi. Yine en fazla itiraz Özel Proje Alanlarına gelirken, kentsel dönüşüm ve gelişme alanlarına da binlerce itirazın geldiği aktarıldı. 

KOCAMAZ: “PLAN İÇİME SİNMEDİ”
Sunumun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bütün sivil toplum örgütlerine bu plan sunulduğunu ve kamuoyu ile paylaşıldığını söyledi. Bu daha önce oybirliği alınmış karardı ancak itirazların gelince planı bütünüyle bir kez daha gözden geçirdik. Bu plan tam manasıyla çarpık yapılaşmış kenti düzenli bir imara kavuşturmuyor. Bir kısmı olduğu gibi kaldı. İçimize tam manasıyla sinmiyor ama burada kentin menfaatleri doğrultusunda düzeltebildiklerimizi düzeltiyoruz. Önceki planın arkasında durabilseydik bu plan şehri adam etmeye giderdi. Bazı yerlerde itirazlardan dolayı planları eski haline döndürdüğümüz için tama manasıyla şehri adam edebilecek bir plan olmayacak. Ama benim yine gönlümden geçen planın oy birliği ile geçmesi. Biz toplumu temsil ediyoruz. Kişiye özel plan olmadan bu planın geçmesi lazım. Münferit, parsel bazında itiraz varsa, bu hiç birimizin içine sinmez. Hiç kimse töhmet altında kalmadan bu planın geçmesi en doğrusu” dedi.

GÜNEŞ: “ŞAHSA ÖZEL YOĞUNLUK MU VERİLİYOR?”
CHP’li Akın Güneş Yenişehir’de şahsı özel yoğunluk verildiğini savundu. Güneş, “Yenişehir İlçesi Bahçe Mahallesi’nde bir parsele verilen 4,5 yoğunluk kararı verilmiş. Bu yoğunluk kararı ile orada yapılacak yüksek yapı nedeniyle uzun zaman itirazlar gelecek. Çevresindeki en yüksek yoğunluk 2,4. İkinci olarak 17. Cadde çevresinde verilen yoğunluk kararı ciddi bir nüfus ve beraberinde ciddi bir yapılaşma ve betonlaşma getirecek” dedi. 

“AKARYAKIT İSTASYONLARINA İZİN VERMECEĞİZ”
Planın oylanmasından önce mecliste CHP Meclis üyesi Tuncay Gökçel ve Başkan Kocamaz arasında akaryakıt istasyonu tartışması yaşandı. Hal civarındandaki bir akaryakıt istasyonu için yapılan itirazın ret edilmesini hukuki açıdan sorun yaşatacağını belirten Gökçel, konun mecliste görüşülüp karar alınması gerektiğini söyledi. Gökçel’e “Niye bu kadar ısrar ediyorsunuz? Seni neden bir tek şey ilgilendiriyor anlamadım” diye yanıt veren Başkan Kocamaz akaryakıt istasyonları için “Tarsus’ta 20 yıl görev yaptım. Toplamda 4 tane petrol istasyonuna izin verdim. Bunun 2 tanesi belediyenindi. Diğer ikisi de stratejik amaçla verilmiş yerler.  Petrol istasyonu olması için verilen bu yerler, belediyeyi de meclisi de şaibe altında bırakıyor. Ben eğer bir yere verilecekse belediye kendisi alsın dedim, kişiye özel yapılırsa dedikodu bitmiyor. Şu anda zannediyorum bununla ilgili bize birkaç müracaat var. Ben bunların hepsine bu fikrimi söyledim. Biz şimdi bunlara izin verirsek hepsine vermemiz lazım.  Bunu tekrar tekrar gündeme getirmenin anlamı yok” diye konuştu.

GÜLER: PLANI SIFIRLAMAK HUKUKİ SORUN DOĞURUR
Meclis üyesi Mustafa Güler ise, planın sıfırlanmasının hukuki sorun yaratacağını söyledi. İtirazların  5 bin tanesinin hala durduğunu ve yeni düzenleme ile yeni itirazların geleceğinin altını çizen Güler, “Yeni plan yeni itirazlar doğuracak. Kentsel dönüşüm Mersin için geç kaldı. Buna ilişkin bir takvimin olmaması sorun olarak gözüküyor. Mecliste onaylanan bir plan var ancak bunu beyazlaştırıyoruz. Bu hukuki sorun doğurur” dedi.
MHP’li komisyon üyesi Özgür Sanal ise itirazlara verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: “Akaryakıt istasyonu için gelen 4 tane itirazı da ret ettik. Halin üzerindeki kavşak için çalışmalar var. Burada yonca yapılması kararı aldık ve itiraz olmasın diye olabildiğince küçülttük. Kuyuluk bölgesinde daha önce 0,30 yoğunluk verilmiş ancak Mezitli bölgesinde yüksek yoğunluk olduğu için eşitliği sağlamak adına kademeli olarak yoğunluk yükselttik.”

PLAN “ŞERHLİ” OLARAK KABUL EDİLDİ!
Yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucunda 1/5 binlik planların merkez ilçeleri kapsayan birinci etabı, komisyon görüşmeleri sırasında 4 Meclis üyesi tarafından itiraz edilen maddelere askı aşamasında şerh koyulması kaydıyla oy birliği ile kabul edildi. 
 
KİPA KAVŞAĞI İMAR PLANINA İŞARETLENDİ
Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nın 14.05.2018 tarihli ve E.62693 sayılı yazısı doğrultusunda; Yenişehir İlçesi sınırları içerisinde H. Okan Merzeci Bulvarı ile 34. Cadde kesişimine Katlı Kavşak (Kipa Kavşağı) yapılmasına ilişkin hazırlatılan projenin imar planına işaretlenmesi ile ilgili rapor görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA