CADILAR OTO SANAYİSİNE EL ATTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CADILAR OTO SANAYİSİNE EL ATTI!


 

Mersin’de oto sanayisindeki kadın istihdamını artırmak, dezavantajlı kadınlara yeni istihdam alanı açmak hedefiyle Anka Üreten Kadın Derneği tarafından projelendirilen Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi Yenişehir’de hizmete başladı.

Mehmet Nabi Batuk

Anka Üreten Kadın Derneği, çoğunlukla erkeklerin çalıştığı oto sanayi sektöründe kadın istihdamının artması ve dezavantajlı kadınlara yeni istihdam alanı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi’ni Yenişehir İlçesi Batıkent Mahallesi 2641 Sokak’ta hizmete açtı. Özellikle dezavantajlı kadınların istihdamının arttırılması amacıyla planlanan ve yönetiminden personeline kadar 5 kadının çalıştığı Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi, ilk haftasında hem kadın hem de erkek müşterilerden tam not aldı. Mor Süpürge Projeleri hakkında gazetemize bilgi veren Anka Üreten Kadın Derneği Üyesi ve Turizmci Demet Ezberci, kadınların ekonomik olarak güçlenmesi için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Oto sanayi alanındaki lastik, torna, elektrik gibi başka sektörlerde de şubeleşmeye gitmek istediklerini açıklayan Ezberci, “Gerekli eğitimi ve tecrübeyi kazandıktan sonra yapamayacağımız hiçbir şey olamaz. Tüm sorun kafaların içindedir” mesajı verdi.

AMAÇ DEZ AVANTAJLI KADINLARIN İSTİHDAMINI ARTTIRMAK

Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi’nin hem Türkiye’de hem de Mersin’de bir ilk olduğunu ifade eden Ezberci, “Biz dezavantajlı olan kadın arkadaşlarımızı istihdamına ilişkin birçok proje hazırlıyoruz. Atölyelerimizde dikiş, nakış, seramik, cam işleme, ayakkabı yapımı gibi birçok konuda kadınlara eğitimler veriyor ve burada yapılan ürünlerin pazarlanmasını sağlayarak kadınlarımıza bir ekonomik gelir kapısı yaratmaya çalışıyoruz. Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi ise bu istihdam politikamızı bir adım daha öteye taşınmasıdır. Burada yine dezavantajlı kadın arkadaşlarımızın istihdamını arttırmak ilk hedefimiz” dedi.

TEMİZLİĞİN ERKEĞİ KADINI OLMAZ

Henüz yeni kurulmalarına rağmen erkek ve kadın müşterilerinden çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Ezberci, ilk haftalarında yaşadıklarını şöyle özetledi: “Kadınlar burayı bir ticari işletme olarak görmediler. Oto sektörü toplumumuzda sadece erkeklere yapıştırılan bir meslek grubu olduğu için ilk başta şaşırıyorlar. Sonra bize kadınlar sadece ev temizliği yapar, araba temizliği yapar mı diye soruyorlar. Sizi buralarda görmek bizi rahatlatıyor diyenler müşterilerimiz oldu.”

“MERKEZİN İÇİNDE SERGİ ALANI VE DOWN KAFE OLACAK”

Mor Süpürge’de sadece oto yıkama hizmeti verilmeyeceğini bazı kültürel ve sosyal etkinliklerinde yapılacağını belirten Ezberci, “Biz burada minik bir down kafe açmayı ve engelli arkadaşlarımızın da burada istihdam etmeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda toplumda onlara karşı oluşan önyargıyı bu kafe projemiz ile bertaraf etmek istiyoruz. Ayrıca burada hem dezavantajlı kadınlar hem de down sendromlu gençlerimiz birlikte çalışıp birlikte üretecekler. Ayrıca derneğimizin atölyelerinde üretilen ürünleri burada sergileyip değerlendirilmelerini sağlayacağız. Ayrıca istihdam için bize ulaşan kadınları iş sahipleri ile buluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü hem iş arayan kadınlardan hem de iş sahiplerinden bize talep çok fazla” diye konuştu.

OTO SANAYİSİNDEKİ ERKEK EGEMENLİĞİ YIKILACAK

Mor Süpürge Oto Yıkama Merkezi’nin tüm gelirinin de derneklerinin diğer projelerinde kullanılacağını ifade eden Ezberci, Oto yıkama merkezimizin geliri diğer proje ve organizasyonlarımızda olduğu gibi derneğimizin projelerinde kullanılacak. Kazancımız kendi kendini döndüren, müdürsüz, patronsuz ve kadın dayanışması ile kurduğumuz sistemimizin gelişmesi için kullanılacak. Kadınlar için önceki yıllarda bugüne kadar gelir elde edilen projeler denenmemişti. Biz bu gibi merkezlerin çoğalmasını istiyoruz. Çünkü kadınlar sadece temizlik yapmaz, araba lastiği de değiştirebilir. Bunların hepsini yapabilir. Bu mesleklerin önünde hiçbir engel yoktur. Biz kadınların kendilerine güvenmesini ve her alanda bende varım demesini istiyoruz. Sanayi sektöründe farklı branşlarda başka şubelerde açmayı hedefliyoruz. İstihdam ettiğimiz kadınların bir şube açmasına da destek olacağız” şeklinde konuştu.

“İLERİKİ DÖNEMLERDE LASTİKÇİ KADINLARDA GÖREBİLİRSİNİZ”

Lastik, torna, yedek parça ve elektrik gibi farklı oto sanayi sektörlerinde de şubeleşmeye gitmek istediklerini belirten Ezberci, “Kadınlar her yerde olmalıdır” diyerek şunları söyledi: “Eğer arabanın elektrik sisteminde bir sorun varsa biz onu da tamir edebiliriz. Gerekli eğitimi ve tecrübeyi kazandıktan sonra yapamayacağımız hiçbir şey olamaz. Tüm sorun kafaların içindedir. Toplumuzda ve diğer ülkelerde mesleklerin tek bir cinsiyet üzerine oturuluyor. Bu aslında küresel bir sorun ve biz bu önyargıyı yıkacağız. Buradan kentimizdeki tüm kadınlarımıza dayanışma çağrımızı yöneltiyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA