EMLAK YÖNETMELİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMLAK YÖNETMELİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ


 

MTSO üyelerine, yürürlüğe giren, gayrimenkul sektöründe hizmet kalitesinin artırılması hedefiyle hazırlanıp, sektöre yeni standartlar getiren ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ilgili bilgi verildi. Sektör ise yönetmeliğin gözden geçirilmesini istedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi öncülüğünde, 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. MTSO’dan yapılan açıklamaya göre toplantıda; Ticaret Bakanlığı Ticaret Daire Başkanı Soner Kaya, katılımcıları yönetmeliğin detayları hakkında bilgilendirirken Mersin Milletvekili Avukat Alpay Antmen ise yönetmeliği hukuki açıdan değerlendirip süreç içinde nelerin eksik kaldığını ve önümüzdeki dönemde neler yapılabileceği noktasındaki görüşlerini paylaştı.

“YÖNETMELİĞİN EKSİKLERİ VAR”

Toplantının açılışında konuşan Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yaklaşık 20 yıldır emlakçılık meslek standartları üzerinde çalıştıklarını, böylesi bir yönetmelik çıkmasından dolayı mutlu olduklarını ancak bu yönetmeliğin de bazı eksikleri bulunduğunu söyledi. Yönetmeliğin titizlikle bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Madenli, konunun takipçisi olduklarını dile getirdi. Madenli’nin ardından söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, böyle bir yönetmeliğin ilk kez çıkıyor olmasının önem taşıdığına dikkat çekti. Bir takım eksiklerin bulunabileceğini ancak düzenlenen bu tür toplantılar aracılığıyla konunun uzmanlarıyla tartışılmasına zemin hazırlandığını kaydeden Kızıltan, “El birliğiyle daha iyiye ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Bu tür toplantılarla konu tartışılıp çıkan sonuçlar rapor haline getirilerek ilgili yerlere sunulur. Amacımız sektör temsilcilerinin de desteğiyle, katılımcı bir çalışmaya imza atmak. Katılımcı sayısının artmasıyla işler daha doğru yürüyecektir” dedi.

Mersin Ticaret İl Müdürü Hacı Akif Yıldız ise yönetmeliğin çıkma amacının emlak sektöründe merdiven altı olarak tanımlanan kaçak çalışmaların önüne geçmek olduğuna dikkat çekti. Kısa süre önce taşınırlar, galericiler için bir yönetmelik yayınlandığını, bu yönetmeliğin dahi henüz emekleme aşamasında olduğunu belirten Yıldız, Taşınmazlar Yönetmeliğinde de eksiklerin bulunmasının normal olduğunu, bu eksiklerin belirlenmesi halinde en kısa sürede düzeltilmesi yönünde adım atılacağını vurguladı.

“HEDEF TAŞINMAZ TİCARETİNDE HİZMET KALİTESİNİ VE MEMNUNİYETİ ARTIRMAK”

Yönetmelik hakkında bilgi veren Ticaret Bakanlığı Ticaret Daire Başkanı Soner Kaya, bu yönetmelik sayesinde, taşınmaz ticaretinin belirli nitelikleri haiz olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılmasının, bu işle iştigal eden kişilerin mesleki itibarının korunmasının, taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılmasının, bu meslekte nitelikli insan kaynağı yaratılmasının ve taşınmaz ticareti yapılan işletmelerde hizmet kalitesi ile tüketici memnuniyetinin arttırılmasının sağlandığını belirtti. Taşınmaz ticaretinin bundan böyle işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılabileceğini ifade eden Kaya, yetki belgesi başvurularının Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapıldığını ve Ticaret İl Müdürlüklerince sistem üzerinden yetki belgesi verilmeye başlandığını ifade etti. Bundan böyle taşınmaz ticaretiyle iştigal edenlerin mesleğini icra ederken belirli ilke ve kurallara uygun hareket edeceğini belirten Kaya, bu ilke ve kurallara aykırı hareket edilmesi durumunda yetki belgesinin iptal edileceğini, ilk defa belirlenen mesleki davranış kurallarının, taşınmaz ticaretiyle iştigal edenler için yol gösterici bir rehber niteliğini haiz olacağını belirtti.

“BELİRLİ FİZİKSEL ŞARTLAR ARANACAK”

Yönetmelik ile sözleşme ve belgelerde yer alması gereken bilgilerin de belirlendiğini ifade eden Kaya, bu sayede tarafların hak ve yükümlülüklerini açık biçimde bilmelerinin sağlanacağı ve olası mağduriyetlerin önüne geçileceğini anlattı. Taşınmaz ticareti yapılan işletmelerin belirli fiziksel şartları sağlaması gerekeceğini işaret eden Kaya, böylece bu yerlerin standarda kavuşacağını ve bu sayede hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyetinin artacağını vurguladı. Hâlihazırda gelir veya kurumlar vergisi kaydı bulunan ve meslek odasına kayıtlı olarak taşınmaz ticaretiyle iştigal eden tacirler ile esnaf ve sanatkârların, faaliyetlerine devam edebilmek için durumlarını yönetmelikte öngörülen şartlara uygun hale getirerek 5 Aralık 2019’a kadar yetki belgesi almaları gerektiğini ifade eden Kaya, bu kişilerde lise mezunu olma şartının ve faaliyette bulundukları işletmenin adresini değiştirmedikleri sürece Yönetmelikte öngörülen fiziksel şartların aranmayacağına işaret etti. Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla beraber, halihazırda taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığı’nca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak. Bu sayede, tacirler ile esnaf ve sanatkârların kazanılmış hakları korunacak.” Son olarak, sektörle sürekli iletişim halinde olunduğunu ve sektörün taleplerine çok önem verdiklerini belirten Kaya, uygulamada herhangi bir olumsuzlukla veya sorunla karşılaşılması halinde, sektörün de görüşlerine başvurarak, mevzuat değişikliği dâhil gerekli idari tedbirlerin süratle alınabileceğini sözlerine ekledi. 

“YÖNETMELİKLE EMLAKÇILIK FAALİYETLERİ DÜZENLEMEYE KAVUŞMUŞTUR”

Mersin Milletvekili, avukat Alpay Antmen ise toplantının sonunda, yönetmeliği hukuki açıdan değerlendirdi. Sektörün en büyük sorununun emlakçıların sermaye getirememesi nedeniyle işlerin büyük oranda kayıt dışı emlakçılarla yürütüldüğünü belirten Antmen, bu durumun işini doğru yapan emlakçıları zan altında bıraktığını ve zor duruma soktuğunu söyledi. Yönetmelik yayımlanmadan önce gelirle ilgili sıkıntıların yaşandığına değinen Antmen, emlak sahiplerinin birden fazla emlakçıya vekaletname vererek, gayrimenkullerini sattırmaya çalıştıklarını ve komisyon vermek istemediklerini kaydetti. Milletvekili Antmen, “Yönetmelikle beraber emlakçılık faaliyetleri şimdilik bir düzenlemeye kavuşmuştur. Bu yönetmelikte eksiklik ya da aksaklıklar ortaya çıkabilir. Ancak hiç olmamasından daha iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA