ANTRAKNOZ HASTALIĞI NOHUT ÜRETİCİSİNİ ZARAR ETTİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANTRAKNOZ HASTALIĞI NOHUT ÜRETİCİSİNİ ZARAR ETTİRDİ


 

Mersin’in Mut ilçesinde, Antraknoz hastalığı nedeniyle ilçeye bağlı 7 mahallede 15 bin dekar nohut ekili alanda üreticinin zarara uğradığı bildirildi.

Mersin’in Mut ilçesinde yaklaşık 100 bin dekar alana nohut eken üreticilerin, Haziran ayına kadar yağan yağmur ve nemden dolayı artan Antraknoz hastalığından dolayı bu yıl üreticinin nohuttan beklentisi kalmadı. Üreticilerin durumu Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bildirmesi sonucu nohut tarlaları, Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü’nden gelen uzmanlar tarafından incelendi. 
Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır Antraknoz hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sene 15 Haziran’a kadar yoğun yağış, sabahları çiğ yağmasından dolayı nem ve rutubet oranı yüzde 60’tan yukarı çıktı. Sıcaklık ise 15 dereceyi aşınca, Antraknoz hastalığı meydana geldi” dedi. Bayır, Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü’nden gelen uzmanlarla birlikte nohut tarlalarına incelediklerini ve numune aldıklarını belirterek, “Üreticilere de önümüzdeki üretim sezonunda yapılması gerekenleri söyledik. Nohut ekimi yapılacak tarlalar 2-3 senede bir en az 1 yıl süreyle ekim nöbetine tabi tutulmalı. Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmeleri sağlanmalı, dayanıklı çeşitler tercih edilmeli” ifadelerini kullandı. 
Sonraki sezonlarda nelere dikkat edileceği konusunda bilgiler veren Bayır, “Tohumluk nohutlar, Antraknoz hastalığının görülmediği tarlalardan alınmalı, nohut hasatı yapıldıktan hemen sonra tohuma ayrılacak olan nohutlar, 7-8 gün süreyle güneş altında kurutulup depoya alınmalıdır. Zamanında önlem alınmamış tarlalarda ise hastalık görülür görülmez, hastalıklı bitkiler sökülmelidir” diye konuştu. 
Çivi Mahalle Muhtarı Ali Osman Turcan ise 70 dönümlük bir alana nohut ekimi yaptığını belirterek, “Sanki tarlaya nohut ekmemişim gibi boş kaldı.  Az miktarda filizlenen nohut dalları ateşte yanmış gibi kararıp kendiliğinden koptu. Nohut kabuğunun içi ise genelde boş ve hastalıklı çıktı. Bu yıl nohut üreticisi perişan oldu. Devlet büyüklerinin yardım etmesini istiyoruz” dedi. (iha)

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA