ÇED TOPLANTISINA İZİN YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇED TOPLANTISINA İZİN YOK!


 

Silifke’de balık çiftliği yapılması için düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısına yine izin verilmedi. Toplantıda tepkilerini dile getiren yöre halkı ve çevreciler, “Koylarımıza balık çiftliklerine emanet etmeyeceğiz” mesajı verdi.

SONER AYDIN

Mersin’in Silifke, Anamur ve Aydıncık koylarında yapılması planlanan balık çiftliklerine karşı mücadele devam ediyor. Özellikle Silifke’ye bağlı Boğsak Mahallesi’nde bulunan tarihi ve doğal sit alanı olarak işaretlenen Dana Adası çevresinde yoğunlaşan balık çiftlikleri çevrecilerden yoğun tepki alıyor. 
Tepkiler nedeniyle geçtiğimiz günlerde Silifke, Anamur ve Aydıncık’ta yapılması planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantıları çevrecilerin yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı. Çevrecilerin ve kent kamuoyunun tepkilerine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı balık çiftlikleriyle ilgili sunulan raporları kabul etmeye devam ediyor. Polatlar Deniz Ürünleri Pet. Tur. Nak. Buz San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Mersin İli, Silifke İlçesi, Akdere Mahallesi, Dana Adası Mevkii açıklarında, yapılması planlanan balık çiftliği için raporu da onaylayan bakanlık ÇED sürecini başlattı. Söz konusu proje için (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince dün halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılmak istendi. Toplantı öncesi çağrı kent kamuoyuna çağrıda bulunan çevreciler bölgeye giderek tepkilerini dile getirdi. Boğzak mahallesinde bulunan Gürbüzler Lokantada yapılan toplantıya, bakanlık memurları, balık çiftliklerini yapmak isteyen şirket temsilcileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir ve Plan memurları, CHP Mersin milletvekili avukat Ali Mahir Başarır, Mersin Çevre Dostları Derneği (MERÇED) üyeleri ve Boğsak mahallesi sakinleri katıldı. 

“DENİZİMİZİN KİRLETİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Toplantının yapıldığı lokanta önünde, “Ormanıma, denizime, suyuma dokunma”, “Çiftliğe isyan yürüyüşe devam”, “Canlıların yaşam alanlarını yok etmeyin” döviz ve pankartları açan çevreciler yanlarında getirdikleri düdüklerle ses çıkartma eylemi yaptı. Toplantı öncesi çevreciler adına konuşan avukat Semra Kabasakal, balık çiftliklerinin çevreyi kirleteceğini ve insan sağlına zarar vereceğini kaydetti. Tüm hukuki mücadeleyi vereceklerini belirten Kabasakal, “Halk balık çiftliklerini istemiyor. Birkaç sermayenin kar elde etmesi için güzel denizimizi kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Bu ÇED toplantısının yapılmasına gerek yok. Halk neyi ne olduğunu biliyor” dedi. 

“MERSİN SAHİPSİZ DEĞİL”
Toplantıya katılarak çevrecilere destek veren CHP Mersin Milletvekili Başarır ise “Ege bölgesinde kurulan balık çiftliklerinden çevre nasıl kirlendiğini gördük. Halkımız ve bizler bu çiftlikleri istemiyoruz. Nükleer santral, termik santral, taş ve mermer ocakları hepsi Mersin’de kurulmak isteniliyor. Ne kadar çevreye zararlı olan proje varsa Mersin’de kurulmak isteniliyor. Mersin sahipsiz değildir. Mersin çöplük değildir” diye konuştu. 
Halkın tepkisi üzerine ÇED bilgilendirme toplantısından vazgeçen yetkililer, halkın bilgilendirme istemediğini raporlaştırarak, araçlarına binip bölgeden ayrıldı.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA