DANIŞTAY’DAN MERSİN’E KÖTÜ HABER! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DANIŞTAY’DAN MERSİN’E KÖTÜ HABER!


 

Tarsus’ta yaklaşık 10 yıl önce kurulan ilk HES nedeniyle büyük tahribat yaşayan Boğazpınar’da halkın, aynı şirket tarafından kurmak istediği ikinci HES’e karşı 4 yıllık mücadele ile elde ettiği hukuk zaferi Danıştay’ca bozuldu!

HEDİYE EROĞLU

Tarsus’a bağlı Boğazpınar Mahallesi’nde (köyünde) yaklaşık 10 yıl önce yapılan ilk Hidroelektrik Santrali’nin (HES) yarattığı doğa tahribatı nedeniyle ikincisine karşı 4 yıllık mücadele sergileyerek açtığı dava ile yürütmeyi durdurma kararı alan yöre halkına Danıştay’dan kötü bir haber geldi.  
Çamlıyayla Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından Kadıncık Vadisi Karasu Kanyonuna yapılmak istenen ikinci HES için, yörede yaşayan 49 vatandaşın açtığı davada Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen Yürütmeyi Durdurma Kararı’nı bozan Danıştay, HES yapılmasının önünü açtı!
Yöre halkının büyük kazanım elde ettiği kararı tanımayan Danıştay, davayı reddederek, iç hukuktaki tüm yargı yollarını da kapatmış oldu. Ayrıca Danıştay 10 bin TL’lik dosya masrafını da davayı açan yöre halkının ödemesine karar verdi!
İç hukuk yolları tükenen yöre halkı ise mücadelede kararlı. Uluslararası mücadelenin yollarını arayan yöre halkı, bölgeye kurulacak ikinci bir HES’in Boğazpınar’ın yok olması anlamına geldiğini savunuyor. 

“DOĞAYA BAZI ZARARLAR VEREBİLİR”
Danıştay kararın gerekçesinde; “Dava konusu projenin çevreye bazı zararlar verebileceği belirtilmekle birlikte, bu zararların bölgenin bitki örtüsü ve iklimi nedeniyle giderilmesinin mümkün olduğunun anlaşıldığı, akarsuya bırakılacak can suyu miktarının akarsuyun yıllık debi oranına göre mevzuatta belirtilen değerleri karşıladığı, nihai ÇER raporunda çevreye verilecek tahribatla ilgili olarak gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin birçok öneri ve taahhüdün sunulduğu görüldüğünden, dava konusu ÇED olumlu kararında hukuka aykırılık, İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır” denildi. 

KÖYLÜLER “HES YAPMA BOŞUNA, YIKACAĞIZ BAŞINA!” ŞARKISI NEDENİYLE YARGILANMIŞTI
Köylerine HES yapılmasını istemeyen yöre halkı, 4 yıllık mücadelelerinde pek çok kez eylem yaptı. Hatta yörede yaşayanlar eylemler için besteledikleri, “HES yapma boşuna, yıkacağız başına!” sözlerinden oluşan şarkı nedeniyle bir de soruşturma geçirdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA