“BU KARARNAME KİMİN YARARINA?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BU KARARNAME KİMİN YARARINA?”


 

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, ortakları arasında AKP MKYK’sında bulunan Ehem Sancak’ın da olduğu BMC Şirketi’ne, avantajlarla dolu 12 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesi ile iş verilmesini meclis gündemine taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde; 2.8.2018 tarihli ve 12 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Sakarya ilinde yapılacak olan muhtelif raylı sistem araçları üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin ekli kararın yürürlüğe konulmasına ilişkin can alıcı soruları gündeme getirdi.

Söz konusu ekli kararnamenin amaç başlıklı birinci maddesinde; BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Sakarya ilinde yapılacak olan muhtelif raylı araçlar üretim tesisinin gerekli yasal çerçeveler doğrultusunda devlet tarafından desteklenmesine yer verildiğini aktaran Başarır, ikinci maddesinde ise 571 milyon 500 bin TL’lik destek verilmesine ve projenin bitimi için de verilen sürenin yarısı kadar daha ek süre tanınmasına yer verildiğini anımsattı.
“Ekli kararnamenin üçüncü maddesinde; KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV iadesi, Kurumlar Vergisi indirimi, Sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, faiz desteği ve kar payı desteği ve  enerji desteği ilgili şirkete verilmiştir” diyen Ali Mahir Başarır, “BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ortaklarından birinin de AKP MKYK üyesi Ethem Sancak olduğu bilinmektedir’ açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi.
Böylesine bir kararname ile Sakarya ilinde yapılacak olan muhtelif raylı sistem üretim tesisi kurma işinin BMC şirketine verilmesinde, şirket ortaklarından birinin AKP MKYK üyesi Ethem Sancak’ın olması etken midir?
Bu denli imtiyazların düzenlenen kararname ile BMC Şirketi’ne verilmesinin gerekçeleri nelerdir?
Avantajlarla dolu kararname ile söz konusu işin AKP MYKY üyesi olan Ethem Sancak’ın da ortak olduğu BMC şirketine verilmesi ne derece etiktir?
Bu kararname ile kamuoyu yararı mı yoksa AKP MKYK üyesi Ethem Sancak’ın kazancı mı esas alınmıştır?
Böylesine ballı kararnameler, bundan sonra da her şirkete mi, yoksa sadece ortakları arasında AKP üst düzey yöneticilerinin olduğu şirketler için mi düzenlenecektir?
Son dönemde vatandaşın belini kıran Dolar ve Euro’nun artışı göz önüne alınarak söz konusu kararname iptal edilecek midir? Yoksa devlet, her şeye rağmen BMC şirketine bu desteği verecek midir?
BMC Şirketi’nin son 5 yılda yıllar itibarıyla devlete ödediği vergi tutarı kaç TL’dir?” diyerek, sorularına yanıt istedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA