3 BİN 500 YILLIK TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

3 BİN 500 YILLIK TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR


 

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde, tarihi M.Ö. 1500 yılına uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sona erdi. 19’uncusu gerçekleştirilen bu yılki kazılarda da önemli mimari kalıntılara ulaşılırken, 1700 yıllık portre büst bulundu.

İlki 1999 yılında başlayan ve bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları, bu yıl sütunlu cadde de ve Soli Höyüğü'nün güneyinde bulunan hamamda gerçekleştirdi. 9 Temmuz'da çalışmalarda özellikle sütunlu cadde için bir restorasyon projenin hazırlanması için çalışmalar yürütüldü. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı'nın başkanlığında sürdürülen çalışmalar titizlikle yürütüldü. Aralarında arkeolog, harita mühendisi, restorator, öğrenci ve işçilerin olduğu 30 kişilik ekip, Soli Pompeipolis antik kentte yer alan sütunlu cadde, höyük alanı ve Roma villasında kazı çalışmaları yaparak, Soli'nin yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamaya çalıştı. 

“GEREKLİ MADDİ DESTEK SAĞLANIRSA BURADAKİ KAZILAR 2-3 YIL İÇİNDE BİTMİŞ OLUR”
Yaptıkları çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Remzi Yağcı, kazılara 9 Temmuz’da başladıklarını söyledi. Bu yılki kazı çalışmalarını da bitirdiklerini belirten Yağcı, “Soli Pompeipolis’de bu yıl 2 yerde çalışma yapıldı. Çalışmalar sütunlu cadde ve Soli Höyüğü'nün güney tarafında bulunan hamam binasında. Hamam binası epey bir temizlendi. 1 veya 2 kazı sezonundan sonra burayla ilgili bir proje hazırlayacağız. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra bu hamamı ayağa kaldıracağız. Sütunlu caddede epey bir ilerleme oldu. O da eğer maddi yönden gerekli katkı sağlanırsa orayla ilgili de 2-3 yıl içinde gelmiş olacağız. Bu arada yayın çalışmalarımız da sürüyor. Pompeipolis kazılarının 20. yılında bu yayınları gerçekleştireceğiz" dedi. 

“BURASI BULUNMAZ BİR HAZİNE”
Bu yılki kazılarda da önemli ilerleme gösterdiklerini belirten Yağcı, "B, C, D serisinden bir portre büst çıktı. Bu portre büst işçilik açısından kendi alanında dünya çapında bir eser. Bu eser yakın zamanda Mersin Müzesinde sergilenecek. Bu eser M.Ö. 2. yüzyılın sonu ve 1. yüzyılın başına tarihleniyor. Özel bir kişiye ait. Rütbe olarak, konum olarak kime ait olduğu yönünde araştırmalarımız sürüyor. Bununla ilgili yayın yapılacak. Bununla ilgili uzman bir hoca çalışmalara başladı. Büst dışında burada önemli mimari kalıntılar var. Şu anda kazı yapmadan tanım yapamayacağız ama önümüzdeki yıl bu yapıları da açığa çıkaracağız. Sütunlu cadde sadece bir yürüyüş yolundan ibaret değil, sanat galerisi niteliğinde. Gördüğünüz gibi birçok heykel, büst, küçük heykelcikler ve önemli seramik parçaları çıkıyor. Dolayısıyla Mersin’in kültür mirası için burası bulunmaz bir hazine" diye konuştu. 

“BURADA M.Ö. 1500 YILLARA KADAR GELDİK”
Bölgenin projelendirilmesi için kazı çalışmalarının bitmesi gerektiğini vurgulayan Yağcı, “Bunun için yeterli destek bulunursa 2-3 yıl içinde burası biter. Sütunlu cadde de proje aşamasına gelebilir. Ondan sonra sadece projeye ağırlık vererek, mevcut devrilen sütunları ayağa kaldırılması işlerine başlanmış olur. Bu bizim kazı programımızda yer alıyor. Ancak bizim dışımızdaki etkenlerin de göz önüne alınması lazım. İnsanlar sadece burada kentin ana caddesini görüyorlar. Halbuki 2 taraftan da girişleri var, dükkanlar var, başka anıtsal yapılar var. Gerekli kamulaştırmalar olduğu taktirde oraları da açma imkanımız olacak. Yani sütunlu caddenin çevresinde yer alan kamu yapılarına da açığa çıkarıp, höyükle bağlantısını kurabiliriz. Bu demektir ki bir kent ölçeğinde Soli Pompeipolis görülür hale gelecek. Buranın turizme daha fazla katkısı olacak. Biz burada M.Ö. 1500 yıllara kadar geldik. Bu daha da devam ediyor. Buranın neolitik döneme kadar gitmesi gerekiyor. Höyükte de kazılacak çok kültür katı var" ifadelerini kullandı. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA