“EKONOMİK KRİZİN FATURASI EMEKÇİYE ÖDETİLEMEZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EKONOMİK KRİZİN FATURASI EMEKÇİYE ÖDETİLEMEZ”


 

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim- İş) Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar, yaptığı yazılı açıklama ile ekonomik krizin faturasının emekçiye ödetilemeyeceğini söyledi.

Son 16 yılda tüm kaynakların, ülkenin ve halkın ihtiyacı olmayan alanlara harcayan AKP iktidarının üretime değil tüketime yönelik politikaları nedeniyle Türk parasının hızla değer kaybettiğini aktaran Boyar, enflasyonun son 14 yılın rekorunu kırdığını anımsattı.

“Enflasyon karşısında her zaman korunaksız olan dar ve sabit gelirliler arasındaki yoksullaşma da buna bağlı olarak giderek derinleşmektedir” diyen Boyar, “Temmuzda dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 7 bin 912 liraya yükselirken,  açlık sınırı da 2 bin 130 liraya lira olarak hesaplandı. Dış politikadaki bağımlılığını, ekonomik alana da yansıtan AKP, 16 yıllık iktidarı boyunca Cumhuriyetin bütün ekonomik birikimlerini hem uluslararası şirketlere hem de kendi yandaşlarına değerinin çok altına devretmiştir. IMF’ye borcumuzun bittiğinin söylemesine rağmen bugün Türkiye’nin iç ve dış borçları artmış, AKP iktidarı ülkeyi, kendinden önceki Cumhuriyet hükümetlerinin tamamından daha fazla bir borca sokmuştur. Son yıllarda ücretlilerden alınan vergi sürekli artmış ancak faizden alınan vergi azalmıştır. Faiz gelirlerinin artması ülkede bir sıcak para ekonomisi oluşturmuş, sanayi üretimi ise artan iş talebini karşılayacak oranda gelişmemiştir.
Gelinen noktada ülke kaynaklarını ve dışarıdan borç alınan kaynakları tüketime yönelik olarak uluslararası sermayeye kullandırarak ekonomiyi spekülatif saldırılara açık hale getiren AKP iktidarı bugün yaşanan krizin tek sorumlusudur.
Ülkedeki ekonominin kötüye gidişinin faturası ise kamu çalışanları ile emekçilere borç, zam, faiz ve enflasyon olarak yansıtılmaktadır. Hükümetin oluşturduğu bütçe ve cari açığın bedeli de milyonlarca emekçiye KDV ve ÖTV olarak dönmekte ve çarşı da ve pazarda kendini göstermektedir.
Bir taraftan kemer sıkan, diğer taraftan da boğazı sıkılan halkımız ve kamu çalışanları nefes alamaz hale gelmiştir. AKP iktidarını uyarıyoruz; halkın tümünü yoksullaştıran, gelir dağılımında adaletsizliği derinleştiren enflasyonu ve faizi arttıran politikalara derhal son verin. Enflasyon farkı her ay maaşlara yansıtılmalı ve kamu çalışanlarına ek zam verilmelidir. 3 milyon kamu çalışanını ve 2 milyon kamu emeklisini açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyoruz, acilen gerçekçi çözümler bekliyoruz.
Emperyalist-kapitalist sistemin, emekçileri açlık ve sefalete mahkum eden politikalarına karşı hiçbir emek örgütü sessiz kalamaz. Kamu çalışanlarını, emeklileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm eden, asgari ücretliye göstermelik ücret artışlarını reva gören siyasal iktidarların uyguladığı emek karşıtı politikalar karşısında, tüm emek örgütlerinin mücadele alanını genişleterek ortak tavır almaları zorunludur” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA