GÜLNAR 102 YAŞINDA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜLNAR 102 YAŞINDA


 

Sınırları coğrafyasına sığmayan, Türkiye’nin güneyinde bulunan Mersin İlindeki Toros Dağları’nın yaylarında yer alan Gülnar, kuruluşunun 102’inci yılını kutluyor.

GİZEM EKİCİ

Mersin’in Gülnar ilçesinin kuruluşunun 102. yılı bir dizi etkinlik ile kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında; Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından, Mersin Üniversitesi, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gülnar Kaymakamlığı, Gülnar Belediyesi ile birlikte organize edilen, “3. Uluslararası Gülnar 2018 Bilim ve Kültür Etkinlikleri” başladı. 
15 Farklı ülkeden yabancı akademisyenlerin ve ülkemizin farklı bölgelerinden yerli akademisyenlerin katıldığı etkinliğe katılım yoğun oldu.
Etkinlik açılışına; İlçe Kaymakamı Ekrem Güngör, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel ve vatandaşlar katıldı.
Belediye Başkanı Günel etkinlikteki konuşmasında; Gülnar, adının bazı kaynaklara göre MS 8. yüzyılda sayısız Türk boyunun Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmesine önderlik eden ve Emevi Halifeliği’nin siyasi baskılarına karşı başlatılan mücadelede etkili rolü olan Gülnar Hatun isimli bir kadın liderden aldığına dikkat çekti. Bundan dolayı Gülnar’ın Türk toplumsallığı bağlamında oldukça özgün bir yere sahip olduğunu belirten Güner, “Cesur bir kadın liderin adını taşımasının yanında, Gülnar ayrıca yüksek eğitim seviyesi ve sakinlerinin başarılarından dolayı dikkate değerdir. 30 bin nüfusa sahip küçük bir ilçe olmasına rağmen, 98’i kadın olmak üzere 180 profesör, 800 tıp doktoru, birçok meclis üyesi, 15 emniyet müdürü ve Türkiye kamusal yaşamında önemli yeri olan birçok figür çıkarmıştır. Gülnar’ın, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2003’te başlattığı, ebeveynlerin kızlarını okula göndermesi konusunda cesaretlendiren ‘Haydi Kızlar Okula!’ kampanyasının kapsamadığı birkaç yerden biri olduğu gerçeği oldukça şaşırtıcı ve dikkate değerdir. Bunun nedeni, bu ilçedeki kızların okula katılımının neredeyse yüzde 100 olması nedeniyle, Gülnar’ın halihazırda emsalsiz olmasıdır! Gülnar aynı zamanda, muhteşem doğal güzellikleri, hiç bozulmamış ve büyük ölçüde Türkmenler’in yaşadığı dost canlısı yayla yerleşimiyle, ziyaret etmeye değer bir yerdir. Akdeniz buraya sadece 30 km uzaklıktadır, bu mesafe arabayla 20 dakika sürmektedir.
Önceki yıllarda olduğu gibi, etkinlikler Uluslararası Gülnar Sempozyumu (25-27 Ağustos 2018) ve 28-30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası ‘Gülnar Hatun’ Çalıştayı olarak ikiye bölünecektir. Daha teorik ve araştırma temelli olan bildiriler Sempozyum’a dahil edilecek ve daha çok pratik ve uygulamalı konularda yapılacak sunumlar ise Çalıştay’a tahsis edilecektir. Akademisyenler araştırmacılar ve profesyoneller alanlarında 20 dakikalık bildiriler sunacaktır.
Burada üçüncüsü düzenlenen Bilim ve Kültür Etkinlikleri ile Gülnar’ın tarihi ve Gülnar Hatun hakkında bilgiler veriliyor. Bizim için tarihimiz önemli ve daha ayrıntılı öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ayşe Çalık Ross hanımefendi gerçekten çok büyük emek harcadı. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Etkinliğin ilçemizin geçmişini aydınlatarak geleceğe yön vermesi açısından ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Sınırları coğrafyasına sığmayan, Türkiye’nin güneyinde bulunan Mersin İlindeki Toros Dağları’nın yaylarında yer alan Gülnar, 2018 yılında kuruluşunun 102. yıl dönümünde düzenlenen etkinlik 30 Ağustos tarihinde sona erecek.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA