MERSİN’DE YENİ TEHLİKE: “MANYEZİT OCAĞI!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE YENİ TEHLİKE: “MANYEZİT OCAĞI!”


 

Ortaya çıkardığı ince atık toz nedeniyle çevreye büyük zarar veren Manyezit Ocağı Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme Tesisinde kapasite artışına gidilecek.

SONER AYDIN

Mersin’in Mut İlçesi, Göcekler Mahallesi’nde kurulan ve 2006 yılında “ÇED gerekli değildir” kararı verilen Manyezit Ocağı Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme Tesisinin kapasitesi arttırılacak. 24,59 hektarlık ÇED Alanında yıllık 250 bin ton üretim yapılan tesisin kapasitesi yıllık 3 milyon tona çıkartılacak. 
Ocaktan alınacak olan malzemenin cevher hazırlama ve zenginleştirme tesisinde boyutlandırılması ve ayrıştırılması sonucunda yüzde 15’i manyezit cevheri olarak elde edilecek. Böylece yine mevcut ÇED kararına esas manyezit cevher üretimi kapasitesi yıllık 75 bin tondan yıllık 450 bin tona çıkartılmış olacak. Tesiste manyezit ocağından alınacak yıllık 3 milyon ton tüvanan cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde işlenmesi sonucunda 450 bin ton manyezit cevheri, 2 milyon 550 bin ton cevher hazırlama ve zenginleştirme tesisi atığı olarak pasa oluşumu söz konusu olacaktır. Tesiste mevcutta 2 adet Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme Tesisine ilave 2 adet daha Cevher Hazırlama ve Zenginleştirme Tesisi eklenmesi planlanıyor. 4 milyon 35 bin TL bedelli projenin faaliyet ömrü 105,706 yıl olarak hesaplanıyor. 

KONTROL EDİLEMEYEN İNCE TOZLAR TEHLİKE SAÇIYOR
Mersin’de pek yaygın olmayan manyezit ocakları Mut ilçesinde yoğunlaşmış durumda. Maden genel olarak deniz, göl ve sular da şuan yoğun olarak çıkartılıyor. Yüksek yoğunlukta bir mineral olduğu için, işlem sırasında doğaya aktarılacak atığı çevreye zararı ise bir hayli fazla. Özellikle ‘79 mikron’ adı verilen ve hem rezervi hem de kontrolü sağlanamayan çok ince tozlar üretilmesinden dolayı bölgede bulunan canlılar ve doğal yaşam tehlike altında. Uzmanlar, ortaya çıkan ince tozların ağaç ve bitki yapraklarının gözeneklerini kapatmasından dolayı tarım arazilerinde büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekiyor. 

MAHALLE İLE İÇ İÇE 
Talep edilen 422,24 hektarlık alan Mersin – Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında Orman Arazi olarak görülüyor. ÇED Alanına en yakın yerleşim yerleri Göcekler, Çınarlı, Kayabaşı ve Kürkçü Bucağı Mahalleleri.  Ocağa en yakın mahalle olan Kayabaşı Mahallesi sadece 350 metre uzaklıkta. Çınarlı Mahallesi bin 900 metre, 
Göcekler Mahallesi bin 500 metre ve Kürkçü Bucağı Mahallesi ise ocağa 2 bin 500 metre mesafede. 

KORUMA ALTINA ALINAN HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARI TEHDİT ALTINDA
Firma tarafından hazırlanan ÇED raporuna göre, bölgede 18 tane kuş türünün bulunabileceği belirlenmiş olup, bunlardan 9 tanesi Bern Sözleşmesi listesinde bulunuyor. 2017 – 2018 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararları’nın yansıtıldığı en son listelere göre; 8 kuş türü “koruma altına alınan yaban hayvanları” listesinde bulunmaktadır.  Yine bölgede 10 tane memeli türünün bulunabileceği belirlenmiş olup, bu türlerden 3 tanesi Bern Sözleşmesi listesinde yer alıyor. 2015 – 2016 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararları’nın yansıtıldığı en son listelere göre; 2 tane memeli türü koruma altına alınan av hayvanları” listesinde bulunmakta.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA