“BARIŞ ÇAĞRISINI YARGILAMAK SUÇTUR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BARIŞ ÇAĞRISINI YARGILAMAK SUÇTUR”


 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, barış isteyenlerin yargılanmasını eleştirdi.

Açıklamasında barışın ancak; hukuk devleti, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin egemen olduğu toplumlarda anlam kazanacağını vurgulayan Yeşilboğaz, “Barış içinde yaşamaktan, savaşların kötülüğünden,  bahseden devletler; savaşlara, katliama, baskı ve zulümlere maalesef devam ediyor. Dünyada emperyalist devletler baskı, sömürü ve şiddet politikalarını her geçen gün artırmaktadır. Savaşlar içinde dünya barışını kutlayamayız. Kalıcı barış ortamından her geçen gün daha da uzaklaşılıyor. Ülkemizde ise ne acı ki; sokaklarda barış çağrısı yapan, barış isteyen sivil toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler, vatandaşlar, öğrenciler, polis şiddetine maruz kalmaktadır ve tutuklanmaktadır. Mevzuatımızda barış talebini yargılayacak bir yasa hükmü yoktur. Barış çağrısını yargılamak hukuka aykırıdır ve suçtur. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ diyerek barış çağrısı yapmıştır” diye konuştu.

“SAVAŞI SONLANDIRMAZSAK, O BİZİ SONLANDIRACAK”
İnsanlığın, yeryüzünde savaşlardan dolayı büyük bedeller ödediğini ifade eden Başkan Bilgin Yeşilboğaz, “Savaşların başlıca amacı devletlerin siyasi ve ekonomik kârıdır. Savaşlar maalesef siyasetin ve ekonominin bir parçası haline gelmiştir. Savaşın mağdurları ise her zaman kadınlar, çocuklar, yaşlılar, hayvanlar ve tabiat olmaktadır. Son 10 yıldaki savaşlarda yaklaşık 2 milyon çocuk hayatını kaybetti. 4-5 milyon çocuk sakatlandı. 12 milyon çocuk evsiz kaldı. 1 milyondan fazla çocuk ailesini kaybederek öksüz veya yetim kaldı. Yaklaşık 300 bin çocuk dünyanın çeşitli yerlerinde savaşa katılıyor. On binlerce çocuk ve kadın tecavüze, işkenceye uğradı. Dünyada bugün 500 bini bilim insanı olmak üzere 15 milyon kişi silah ve silah geliştirme endüstrisinde çalışıyor. Türkiye silah alımında Avrupa ülkelerinin önemli ticaret ortaklarından birisidir. Türkiye,  Dünyada en çok silah ithal eden 11. ülkedir. Böyle bir istatistikle, dünyada ve ülkemizde barışı egemen kılmak mümkün mü? Yazar H. G. Wells’in dediği gibi; ‘Savaşı sonlandırmazsak, o bizi sonlandıracak’. Bu nedenle barışı inşa etmeliyiz.  Bunun için de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta Barış, Cihanda Barış’ politikası, devletlerin temel ilkesi olmalıdır. 
Bu duygu ve düşüncelerle; terörün ve savaşların son bulduğu, hukukun üstünlüğü inancıyla insanların hak ve özgürlüklerinin elinden alınmadığı, eşitliğin, adaletin, barışın ve sevginin eğemen olduğu bir dünya diliyorum” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA