“YA KAYIPLARI BUL YA DA İSTİFA ET” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YA KAYIPLARI BUL YA DA İSTİFA ET”


 

CHP Mersin İl Örgütü, ‘Cumartesi Anneleri’ne yönelik müdahalenin ardından açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi. Partililer Soylu’ya, “Ya kayıpları bul ya da istifa et” diye seslendi.

SONER AYDIN

Kayıp yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri’nin İstanbul Galatasaray Meydanı’ndaki 700’üncü oturma eylemine yönelik sert müdahaleye ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına tepkiler sürüyor. Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen CHP il örgütü, “Süleyman Soylu toplumu germe. Ya kayıpları bul ya failleri! Ya da derhal istifa et” pankartı açtı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamaya CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, CHP Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Selçuk Dereli, eski milletvekilleri Serdal Kuyucuoğlu ve Aytuğ Atıcı ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da katıldı. Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de destek verdiği protesto eyleminde konuşan İl Başkanı Adil Aktay, Cumartesi Anneleri’ne yönelik müdahalenin “onur kırıcı” olduğunu söyledi. 

“82 YAŞINDA BİR ANNE GÖZALTINA ALINDI”
Yıllar önce kaybettikleri yakınlarının artık kemiklerini bulmaya razı olmuş insanlara yapılan polis saldırısının vicdanları yaraladığını kaydeden Aktay, “82 yaşında bir anne gözaltına alındı. Yıllarca ‘anaların gözyaşı dinecek’ diyenlerin şimdi gözü yaşlı annelere reva gördüğü bu şiddet hepimizi derinden sarstı. Polis şiddetinden sadece yakınlarını, eşlerini, evlatlarını, anne-babalarını arayanlar değil, onlara desteğe giden seçilmiş milletvekilleri, gazeteciler ve hatta yoldan geçenler dahi nasibini aldı. İnsanlar onur kırıcı bir şekilde darp edilerek, yerlerde sürüklenerek, ters kelepçe takılarak gözaltına alındılar. 700 haftadır barışçıl bir şekilde devam eden bir çağrıya yönelik bu şiddeti, sıradan bir “polis müdahalesi” diyerek geçiştiremeyiz. Bu yapılan, hakkın barışçıl bir şekilde aranma özgürlüğünün engellenmesidir. Hakkını aramak isteyen herkese, tüm topluma verilmiş bir gözdağıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamalar, bunun açık ispatıdır. Bakan Soylu, kaybolan yakınlarının akıbetini soran anneleri ‘terör örgütü yandaşı’ olarak yaftalamakla da kalmadı, kabul edilemez ifadelerle onlara hakaret etti. Demokrasinin egemen olduğu bir devletin görevi, hiçbir insanın hiçbir nedenle kaybedilmemesini, faili meçhul cinayetlere kurban gitmemesini sağlamaktır. Gerçekten uygar her devlet, bu tür olaylara ya engel olur ya da kayıpların veya faalinin bulunmasını sağlar. Ancak ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali, İçişleri Bakanı, hesap vermek, özür dilemek yerine evlatlarını arayan anaları hedef göstermektedir” dedi.

“FAİLİ MEÇHUL CİNAYETYLER TÜRKİYE’NİN UTANCIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde neden Cumartesi Anneleri’nin ağırladığını anımsatan İl Başkanı Aktay, “O dönem Erdoğan, Meclis kürsüsünden Berfo Ana’yı anlatırken takiye mi yapıyordu? Erdoğan’ın o konuşması sırasında kimi AK Partili milletvekillerinin gözyaşı dökmesi de mi tiyatroydu? Bugün ne değişti de bu insanlar ‘terör yandaşı’ ilan edildi? Maalesef iktidarın bu sorulara vereceği mantıklı bir açıklaması yoktur. Kayıp insanlar, faili meçhul cinayetler, karanlıkta bırakılan katliamlar maalesef Türkiye’nin utancıdır. Demokrasilerde bir iktidarın üzerine kararlılıkla gitmesi gereken bir konuda, hak arayanların sesinin kısılmak istenmesi kabul edilemez. Bugün Erdoğan ve eş-dost-ahbaptan kurulu kabinesi, ekonomiden dış politikaya kadar her alanda sıkışmış durumdadır. Ülkeyi yönetmekte zorlanan iktidar, bundan sonra hukuksuzluğa, baskıya, şiddete ve zulme başvurarak milleti sindirmeye çalışacağını, Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda bir kez daha açık etmiştir. Ancak bu gömlek Türkiye’ye dar gelir. Er ya da geç, bu baskı rejimi tarihe karışacak, hak-hukuk-adalet diyenler, demokrasi diyenler kazanacaktır. Buradan Cumartesi Anneleri ‘ne yapılan saldırıyı bir kez daha kınıyor; çirkin, kışkırtıcı ve bölücü açıklamaları nedeniyle İçişleri Bakanı Soylu’yu hep birlikte protesto ediyoruz. Bu halka zulmedenlere, bizlere yoksulluğu, şiddeti, baskıyı reva görenlere karşı, demokrasiden ve özgürlükten yana olan tüm kesimler bir araya geleceğiz, bu karanlığı el birliğiyle dağıtacağız” diye konuştu. 

“CUMARTESİ ANNELERİ BU ÜLKENİN VİCDANIDIR”
Protesto eyleminde Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen ise “Cumartesi Annelerine yönelik bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Cumartesi Anneleri bu ülkenin vicdanıdır, adalet duygusudur, hukuk anlayışıdır, demokrasi inancıdır. Cenneti anaların ayakları altından alıp, anaları güvenlik güçlerinin akyalarının altına alanları kınıyoruz. Cumartesi Anneleri’ne saldıranlar; bu ülkenin Cumartesi Anneleri’ne olan borcunu bilmeyenlerdir. 23 yıllık, 700 haftalık Cumartesi Anneleri etkinliğini bu ülkenin analarına çok görenlerdir. Çünkü sizler 12 Eylül karanlığından besleniyorsunuz. Siz Kenan Evren’lerin anlayışı ile hükümet kurmak istiyorsunuz. Sizin insan hakları karneniz sınıfta kaldığınızın göstergesidir. Böyle bir ülkede herkesi Cumartesi Anneleri’ne destek vermeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Açıklamaların ardından kadınlar kısa bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA