MERSİN BAROSU’NA İNSAN HAKLARI MERKEZİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BAROSU’NA İNSAN HAKLARI MERKEZİ


 

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi tarafından 2013 yılından hazırlık çalışmalarına başlanan ‘İnsan Hakları Merkezinin Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Projesi’ başladı.

Barolarda İnsan Hakları Merkezi’ni kurmayı amaçlayan ve Mersin Barosu’nun pilot baro olarak seçildiği proje kapsamında, ön analiz, inceleme ve bilgilenme toplantısı yapıldı.
Baro’dan yapılan açıklamaya göre; Gökdelen Hizmet Birimi’nde gerçekleşen toplantı; Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Eyyüp Sabri Çepik, TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı İzzet Varan ile Mersin Barosu’na kayıtlı Ezgi Özkan, Hasan Keleşoğlu, Elçin Özkan, Zişan Ergelen, Bilgehan Yaşa, Battal Gazi İnci’nin katılımıyla yapıldı.

“MERSİN BAROSU’NUN PİLOT BARO OLMASINI ÖNEMSİYORUZ”
Mersin Barosu, İstanbul Barosu, Ankara Barosu, İzmir Barosu, Trabzon Barosu, Diyarbakır Barosu ve Van Barosu’nun pilot baro olarak seçildiği projenin amacı hakkında bilgiler veren Eyyüp Sabri Çepik, “Mersin Barosu avukatlarının insan haklarına duyarlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Kozmopolit bir kent olan Mersin, renkli gül bahçesi gibi. Bu nedenle Mersin’de insan haklarına duyarlı kesim daha çok yarası kanayan insanlardan oluşuyor. Bu nedenle bu projede Mersin Barosu’nun pilot bölge olmasını önemsiyoruz.  İnsan Hakları Merkezinin Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Projesi’nin amacı; barolar insan hakları konusunda duyarlılığı geliştirirken, bu merkezlerin birbirleriyle iletişim ağı kurarak, insan haklarındaki ihlallerin doğru raporlamasını yapabilmesini, arşivlemesini ve veri bankasına aktarmalarını sağlamak, insan hakları ihlallerine hukuki anlamda doğru teşhis koyabilmek ve böylece Türkiye’de Avrupa insan hakları standartlarının etkili bir şekilde uygulanmasına destek vermektir” diye konuştu.
Projenin 4 yıllık çalışma süresi olduğunu belirten Çepik, bu projenin bu güne kadar hayata geçirilen finansal rakamı en yüksek olan proje olduğunu belirterek, “Her pilot barodan görevlendirilecek olan 100’ün üzerinde avukat, hem Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki barolarda, hem de AİHM’ nin Merkezi Strasbourg’da üç aylık periyodik eğitimlere tabi tutulacaktır. Projenin ön şartında ise yabancı dil bilme zorunluluğu var” dedi.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”
Mersin’in içerden ve dışardan çok göç alan, farklı din, dil, ırk ve mezheplerin bir arada yaşadığı bir şehir olduğunu, bu nedenle bu projede Mersin Barosu’nun pilot baro olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Yeşilboğaz, “İnsan Hakları Merkezi Birimi’nin fiziksel mekânını Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Birimi’nde ya da Mersin Barosu Sosyal Tesisleri’nde kurmayı planlıyoruz. İçerisinde sekreter ve ücret dâhilinde nöbet sistemiyle çalışacak avukatlarımıza da gerekli eğitimlerin verilmesini planlıyoruz. Projeye işlevsellik kazandırmak için Mersin Barosu olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Proje kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından araç desteği de verilirse, giydirilmiş bir araçla vatandaşlarımıza en güzel şekilde hizmet vereceğiz” dedi.

“TBB İLE BAROLAR ARASINDA İLETİŞİM AĞI KURACAĞIZ”
Merkezin fiziki yapısı ve alt yapısının nasıl olması gerektiği konusunda bilgiler veren TBB İnsan Hakları Merkezi Başkanı İzzet Varan ise “Yedi pilot ilde model İnsan Hakları Merkezleri kurulması yolu ile baroların İnsan Hakları Merkezleri’nin kapasitesinin güçlendirilmesi; Hukuk Profesyonelleri için İnsan Hakları Eğitimi (HELP) ile işbirliği içerisinde avukatların günlük çalışma ortamlarında Avrupa insan hakları standartlarını uygulamaya yönelik bilgi ve becerilerinin arttırılması; Düzenli toplantılar, web tabanlı ortak iletişim ağı ve dışa erişim kampanyası sayesinde; İnsan Hakları Merkezleri, Barolar, Türkiye Barolar Birliği ve diğer paydaşlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi asıl hedefimizdir” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA