“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE GEÇ KALINDI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE GEÇ KALINDI”


 

İş dünyası ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, Mersin’in sorunlarının çözümünde çok geç kalındığını söyledi.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nde (MESİAD) düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı. MESİAD Erhan Deniz Konferans salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısında iş insanları ile bir araya gelen Başkan Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetleri ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Mersin iş dünyasının merak ettiği soruları da bu toplantıda yanıtlayan Başkan Kocamaz iş insanları ile karşılıklı fikir alış verişinde bulundu. Başkan Kocamaz’a, alt yapı, Deniz Park, Tırmıl Sanayi Sitesi yolları ve 5 binlik planlar soruldu.

“EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK”

Konuşmasına Mersin’in 3 ana problemi olduğunu belirterek başlayan Başkan Burhanettin Kocamaz, problemlerin tespit edildiğini ancak çözümünde geç kalındığını söyledi. Mersin’de 1/5 binlik planlar, trafik ve işsizlik gibi problemlerin öne çıktığının altını çizen Başkan Kocamaz, “Mersin yaz aylarında Türkiye’nin 2 katı işsizliğe sahip. Kış aylarında da tarımdaki istihdam ortadan kalktığı için 2 buçuk katı işsizliğe sahip bir kent. Buna 300 bin Suriyeliyi de eklediğimizde Mersin’in işinin çok zor olduğunu görüyoruz. Bunun için de bütün paydaşlarla birlikte bu problemleri çözme mecburiyetimiz var. Bunun için de her şeyden önce istihdama da katkı sağlayacak, trafik problemini de çözecek olan imar planları. Mersin’in 1/5 binlikten önce 1/100 binlik planları 1 ay içerisinde alelacele onaylandı. Ama Mersin’in önünü açacak bir plan olmadığı için 2 binin üzerinde itiraz oldu. Ardından 1/5 binlik planlarla ilgili çalışmalar başladı. Buna paralel olarak Ulaşım Master Planı’nı başlattık. Bunun yanında Mersin’in üzerine yeni yeni kaideler açılıyor. Mersinliler bir taraftan nükleer santrali sindirememişken, balık çiftlikleri ortaya çıktı. Biz Mersin halkı adına Mersin’in menfaatlerini korumakla mükellefiz. Bazen söylediklerimiz herkesin hoşuna gitmiyor ama biz bu kenti ve kentin geleceğini korumakla görevliyiz. Bizim gücümüz de bir yere kadar. Yeni yasa ile Belediyelerin yetkisi hiç yok gibi. Bakanlıklar, TOKİ, Çevre Bakanlığı kendi başına proje yapabiliyor. İşimiz zor. Büyükşehir Belediyelerin geçmişteki belde belediyeler kadar yetkisi yok. Bizden çok daha yetkili durumdaydılar. Bu kadar engelin, setlerin üzerinden sıçrayarak adeta engelli yarışına girmiş gibiyiz” dedi.

“PLAN İÇİMİZE SİNMEDİ!”

İlk olarak 1/5 binlik planlarla ilgili gelen soruyu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “1/100 binlik planların ardından sıra 1/5 binliklere geldi. 1/5 binliklerde özellikle Tarım Bakanlığı’nda itirazlar oldu. DSİ ‘Benim burada yatırımım var. Buraları siz devralın’ diyor. Biz her şeye rağmen ‘getirin imzalayalım’ dedik. Yoksa iş gecikiyor. Baktık iş gecikiyor 1/5 binlik planı etaplayalım dedik. Batı ve Doğu taraf olarak iki bölgeye ayırdık. Batı tarafta iş belli bir yere gelmiş durumda ama doğu tarafı ile ilgili bakanlıktan görüş çıkmadı. 1/5 binlik planlar yapılırken 15 binin üzerinde itirazlar yapıldı. İtirazların yüzde 90’ınını maalesef içime çok sinmese de eski haline getirdik. Belediyeler böyle mücadele veriyor, kaçak inşaatlarla mücadele ediyor ama İmar Barışı adı altında bir şey çıkarttıklarında yaptığınız her şey boşa gidiyor. Dolayısıyla zaten bu plan yüzde 100 bizim istediğimiz gibi olsa dahi maalesef bu afla kadük hale geliyor. Mersin’in, Tarsus’un kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. Ama bu şartlarda kentsel dönüşümü de yapmak çok zor. Çünkü insanlar oturdukları binaların tapusunu aldıktan sonra bu işlere yanaşmayacaklar” dedi.

“DENİZ PARKIN YIKILMAMASI İÇİN DİRENDİK AMA YETMEDİ”

Başkan Kocamaz, Mersin’de dönemin Belediye Başkanı Macit Özcan tarafından yaptırılan ancak sonrasında Danıştay tarafından hakkında yıkım kararı verilen Deniz Park’a dair gelen soruyu ise, “Deniz Park’ı mahkeme kararı ile yıkılmaz zorunda kaldı. Biz de çok direndik aslında. Gerek danıştaya gerekse Bakanlığa defalarca yazılar yazdık. O kadar masraf yapılmış. Bankadan çekilen krediyi de biz ödedik. 34 milyon lira çöpe gitti. Orayı mecburen yıkmak zorunda kaldık. Oranın durumu ile ilgili ben de çok rahatsızım. Talimat verdim, oraya bir an evvel insanların rahatça girip çıkabileceği bir şey yapalım dedim” diye yanıtladı.

“MÜTEAHHİTLER ‘İHALELERİMİZİ İPTAL EDİN’ DİYOR”

Tırmıl Sanayi Sitesi Yolu’nun bir türlü bitirilememesi ile ilgili gelen soruyu da yanıtlayan Başkan Kocamaz şunları söyledi: “Tırmıl Sanayi Sitesi Yolu’nda çalışma başlatıldı ama maalesef dolardaki bu yükseliş müteahhitleri sıkıntıya soktu. Müteahhitler şimdi bizim ihalelerimizi iptal edin diyor. Bizim iptal etmek gibi bir düşüncemiz yok. Bizim ihale imzaladığımız da tonu bin 100 lira iken şimdi 3 bin 100 lira. Müteahhitler ‘biz 1 alacağız 3 masraf edeceğiz. Bunun altından kalkmayız, iptal edin’ diyor. Şuanda bankalarda kredi faizi yüzde 40’a çıktı. Belediyeler yüzde 40’la kredi alıp bu işi yapamaz. Kredi almakta da zorlanıyoruz. İller Bankası kredi vermiyor. Biz aracı oluruz, belli faizle kredi alırsınız diyor. Şuan da konu biraz sıkıntılı görülüyor. Akaryakıt almakta da zorlanıyoruz. Bize akaryakıt veren firmalara ana firmalar akaryakıt vermiyor. Zor bir dönemden geçiyoruz.”

“TARSUS-KAZANLI TURİZM BÖLGESİ 20 YILDIR BEKLİYOR”

Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi Projesi ile ilgili hükümeti suçlayan Başkan Kocamaz, “Turizm bölgesi sorunu yıllardır var olan bir sorun. Tarsus-Kazanlı Bölgesi 1994’te ilan edildi. 2004’teki toplantıda 2007 Temmuz’un da buraya turist almaya başlarız dediler. Üzerinden 20 yıldan fazla sür geçti ama maalesef bir sonuç alınamadı. Diğer turizm bölgelerinin planları Bakanlıkta bekliyor onaylanmış dahi değil. Bu işler hepimizin boynunun borcu. Siyaset bir kenara. Bu işin siyaseti de olmaz. Yapılacak hizmet Mersin’i ilgilendiriyor” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA