HAYVANCILIK İFLAS ETTİ, SIRA TARIM VE ORMANCILIKTA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAYVANCILIK İFLAS ETTİ, SIRA TARIM VE ORMANCILIKTA!


 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, şarbon hastalığı ile ilgili Tarım Bakanlığı’nı adeta soru yağmuruna tuttu.

TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gökçel, şarbon hastalığının yıllar sonra ülkede tekrar görüldüğüne dikkat çekerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın adından hayvancılığın çıkarılmasının üzerinden 2 ay geçmeden patlak veren şarbon tehdidinin, AKP’nin müflis hayvancılık politikasının ilanı olduğunu söyledi.
“Bu sadece idari bir düzenleme değil, ‘hayvancılık iflas etti, sıra tarım ve ormancılıkta’ demektir” diyen Gökçel, şarbon hastalığının, yeniden görülmesiyle toplumda haklı bir endişe oluştuğunu vurguladı. Hastalığın, gerekli aşılama ve denetleme uygulamaları yapılmadığı takdirde toplum sağlığını tehdit edeceğini de işaret eden Cengiz Göçle, “Şarbon hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanlar düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve 5 yıl süreyle aşılanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamalarına bakacak olursak, Şarbon hastalığının daha önce görülmüş olduğu Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde gerekli aşılama ve denetim mekanizmalarının tam anlamıyla çalıştırılmadığını, hasta hayvanların itlafları ardından uygun derinlikte gömülmediklerini ve form değiştirerek bitkilere geçen hastalığın tekrar hayvanlara yayıldığını görmekteyiz.

“AKP’NİN KAYIRMACI POLİTİKALARI ÜLKEYİ TEHDİT EDECEK BOYUTA ULAŞTI”
Liyakatin, uzmanlığın önemini bir kez daha gözler önüne seren bu sorun, AKP’nin kayırmacı politikalarının ülkemizi tehdit edecek bir boyuta ulaştığının kanıtıdır. Devlet bürokrasisinin hukukun üstünlüğü ilkesiyle gerçekleştirdiği uygulamaları kendisi için tehdit olarak gören siyasal iktidar, belirli bir iş ve uzmanlık tanımı yapmaksızın, birilerinin yakını diye kamuya personel istihdam etmiş, uygulama memurundan daire başkanına, inisiyatif alamayan, konunun ehli olmayan kadrolarla devletin yetişmiş elemanlarına savaş açmıştır. Yaygın basında yer aldığı üzere, veteriner hekimlerin kontrol etmesi gereken durumlar, beceriksiz yöneticilerce botanik uzmanlarına devredilmiştir. Oysa ülkemizde, her alanın uzmanı yetişmiş kişiler vardır. Olması gereken, her uzmanın kendi alanında istihdam edilmesi ve bu kişilerin bilgi ve tecrübelerinden yararlanılacak bir ortamın hazırlanmasıdır.
Bütüncül bir tarım, hayvancılık ve ekonomi politikası oluşturmaktan aciz siyasal iktidarın tek derdi, kendisine yakın çıkar gruplarını ve uluslararası şirketleri palazlandırmaktır. Bunu yapmak için de gerekli tedbirlerin kasten alınmadığı, yurt içinde hayvanların dolaşımının yeterince denetlenmediği aşikârdır.
Bakanlığın işi, ucuz ve kalitesiz et tedarik etmek değil; ciddi ve bütüncül bir tarım ve hayvancılık politikası uygulayarak yerli üretimi küçük üreticiyi koruyacak şekilde artırmaktır. Tek yol göstericisi doların yeşili olan siyasal iktidar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir’ sözünden ders almalı, politikalarını liyakate dayanan bilimsel esaslarla gerçekleştirmelidir” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
Bu çerçevede Tarım Bakanlığı’nı adeta soru yağmuruna tutan Milletvekili Gökçel, şu sorulara yanıt istedi; “2018 yılında ithal edilen canlı hayvanların kontrolleri Bakanlığınız yetkilileri tarafından yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nelerdir?
Bakanlığınız bünyesinde kaç veteriner hekim görev yapmaktadır? Bakanlığınız bünyesinde çalışan veteriner hekimlerin illere göre dağılımı nasıldır?
İthal hayvanların kontrolleri gönderici ülkeler tarafından yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa bunlara dair sonuçlar nelerdir?
Kontrol sonuçları olumsuz olduğu için ithalatı durdurulan canlı hayvan veya karkas et var mıdır? Varsa bunların ithal edildikleri ülkeler hangileridir?
İthal hayvanlara yönelik kontrol amaçlı karantina yöntemi uygulanmakta mıdır? Uygulanmaktaysa ilgili personellerin uzmanlık alanları nelerdir?
2018 yılında ay bazında hangi cins kaç hayvan nereden ithal edilmiştir? 2017’nin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında nasıl bir değişim görülmektedir?
İthal edilen canlı hayvanların ülkemize giriş yaptıkları limanlar hangileridir? Bu limanlardan hangi ay kaç canlı hayvan ülkemize giriş yapmıştır?
İthal edilen hayvanların taşınması sırasında ölüm oranları nedir? Taşınma esnasında ölen hayvanlara yönelik hangi tedbirler alınmaktadır?
Ülkemizde, insana bulaşan hayvan hastalıklarının görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanların 5 yıl süreyle aşılanmaları ve bunların denetimleri yapılmakta mıdır? Hâlihazırda aşılanması ve denetimi devam eden yerler nerelerdir?
Ucuz et sağlamak amacıyla ithal hayvan ve karkas et almak yerine bakanlığınızca uygulanacak bütüncül bir tarım ve hayvancılık politikası ile yerli üreticiyi teşvik etmek alternatifleriniz arasında mıdır?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA