ANIZ YAKMAYA CEZA GELİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANIZ YAKMAYA CEZA GELİYOR


 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Mersin’de anız yakan çiftçilere para cezası kesileceğini ve bir takım yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

SONER AYDIN

Sonbahar aylarında hasat mevsiminin bitmesi ile birlikte sıklıkla karşılaşılan anız yakmaya karşı önlem alındı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, anız yakmanın cezasının arttırıldığını açıkladı. Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, anız yakanlara 48,58.00 TL idari para cezası verilecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılacak. 

“TOPRAĞIN VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR”
Anız yakmanın toprağa ve havaya büyük zararların olduğunu belirten müdürlükten yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere ülkemiz genelinde birim alandan daha yüksek ürün almak üzere, tarımda makineleşmenin artması ve yeni ekili alanların geliştirilmesi suretiyle tarımsal faaliyetlerin de hızlandığı bilinmekle birlikte yaygınlaşan anız yakma işleminin yasaklanmasına rağmen bazı yerlerde sürdürüldüğü görülmektedir.
Özellikle son yıllarda anız yakma yurdumuzun birçok yerinde oldukça fazla şekilde yaygınlaşmıştır. Çiftçilerimiz tarafından bilinçsizce bazı yararlar umularak toprak işlemeyi kolaylaştırma, böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırma gibi gerekçeler ile hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarını yani anızları yaktıkları görülmektedir. Oysa toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir. Ayrıca yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte, yol kenarında yakılan anızlar karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olmakta ve hava limanlarına yakın olan yerlerde ise uçakların iniş ve kalkışlarında görüş mesafesini çok ciddi şekilde tehlikeye sokmaktadır. Yine ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir. Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir. Anız Yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir” ifadelerine yer verildi. 

ANIZ YAKANLARA DEKAR BAŞI 48 TL CEZA KESİLECEK
Anız yakanlara 48,58 idari para cezasının kesileceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Anız yakılması ile ilgili olarak;  2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." denilmekte ve aynı Kanunun 20 nci maddesinin (l) bendi gereğince "anız yakanlara her dekar için (2018 yılı için)  48,58 TL idari para cezası verilmektedir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır."  hükmü yer almaktadır. Meskun mahal  İl, ilçe, kasaba, köy, mezra gibi, insanların sürekli veya geçici olarak bulundukları; yol, su, elektrik, ulaşım, çöp toplama, kanalizasyon, aydınlatma gibi kamu hizmetlerinden istifade ettikleri toplu yaşam alanlarını ve bu alanların bitiminden itibaren 500 m uzaklıktaki mesafe şeklinde tanımlanmaktadır. Ormana bitişik yerin tespitinde ise 6831 sayılı Orman Kanununun 76 ncı maddesindeki orman alanına dört kilometre ve daha yakın mesafenin dikkate alınması gerekmektedir. Ancak ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir". Açıklamasına göre "ikinci ürün ekilişi yapılan illerde, Valilik Makamının izni ile kontrollü anız yakmaya izin verilebilir" hükmü İlimizde uygulanmayacak ve kontrollü anız yakılması dahil kesinlikle anız yakılmasına müsaade edilmeyecektir. Buna göre anız yakma fiilinin ormana bitişik alanlarda işlenmesi halinde 6831 sayılı Orman Kanununun 110 uncu maddesi uyarınca cezalandırmak üzere cumhuriyet başsavcılarına suç duyurusunda bulunulması, yapılan yargılama sonucunda faile suçtan dolayı yaptırım uygulanmaması halinde ise 2872 sayılı Çevre Kanununun 20 nci maddesinin  (l) bendi gereğince idari para cezası uygulaması yapılır. Cezaların uygulanması konusunda Valiliğimiz olurları ile onaylanan Anız Yangınları Tebliği doğrultusunda İlimizdeki ilgili birimlerle koordinasyon sağlanarak, konu ile ilgili halkın bilgilendirilip çevre ve orman tahribine yol açan anız yakma olaylarının önlenmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilerek tedbirlerin alınması ve titizlikle uygulanması gerekmektedir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA