“VİCDANSIZ VE VİZYONSUZSUNUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“VİCDANSIZ VE VİZYONSUZSUNUZ”


 

UNESCO dünya mirası geçici listesinde yer alan 1700 yıllık Mamure Kalesi’ki restorasyon çalışmalarına sert tepki gösteren CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Ethem Güzel, “1700 yıllık bir kaleyi tahrip edecek kadar vicdansız ve vizyonsuzsunuz” dedi.

UNESCO dünya mirası geçici listesine 2012 yılında alınan Mamure kalesinin restorasyon çalışmalarında PVC penceler, beton kullanılmasına CHP Mersin İl Örgütünden tepki geldi. CHP İl Gençlik kolları üyeleri Mamure Kalesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek çalışmaları protesto ederken, CHP İl Başkanı Adil Aktay’da yazılı açıklama yayınlayarak restorasyon çalışmalarına tepki gösterdi. Restorasyon çalışmalarında yetkisi bulunan kamu kurumlarına ve firma yetkililerine sert sözlerle yüklenen CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Ethem Güzel, “Diyelim ki restorasyona dair en ufak bir fikriniz yok diyelim ki UNESCO standartlarından bir habersiniz diyelim ki şehirden elde ettiğiniz rant o kadar gözünüzü bürüdü ki kültürel turizme dair en ufak bir gelişiminiz yok! Peki ya vicdanınız. 1700 yıllık bir kaleyi tahrip edecek kadar vicdansız ve vizyonsuzsunuz” diye konuştu.

“MAMURE KALESİ UNESCO’NUN LİSTESİNE GİREMEYECEK”

Anamur’da yer alan 1700 yıllık Mamure Kalesi’nin tarihi dokusunun yapılan yanlış restorasyon çalışmaları nedeniyle yok olma tehlikesi altında olduğunu ifade eden CHP İL Gençlik Kolları Başkanı Ethem Güzel, çalışmalar nedeniyle kalenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenemeyebileceğini söyledi. “Tarihi bir kaleye PVC pencereler monte edilerek onarımında horosan sıvası kullanılması yerine beton sıva ve kaynak taş yerine mermer kullanıldı. Yetmedi kalenin içinde ki camiiye klima takıldı. Restorasyon adı altında ki bu tahribatın sürdürülmesi durumunda ise şehrimizin tarihi zenginliklerinden olan Mamure kalesi UNESCO’nun listesine giremeyecek” diyen Güzel, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Şehirler de tıpkı insanlar gibi tarihleriyle yaşarlar. Malesef memleketin her alanına verilen zarar ve yıkım tarihi eserlerimiz içinde söz konusudur. Bir şehri şehir yapan tüm unsurlarına zarar verip belediyecilik yaptığını sanan bu zihniyetin devamı halinde yaratacakları tahribatı düşünmek bile istemiyoruz. Bu sebeple bırakın şehirler doğal güzellikleriyle tarihleriyle kültürel miraslarıyla yaşasın diyoruz.”

“VİCDANSIZ VE VİZYONSUZSUNUZ”

Restorasyon çalışmalarında yetkisi bulunan kamu kurumlarına ve firma yetkililerine sert tepki gösteren Güzel, “Diyelim ki restorasyona dair en ufak bir fikriniz yok diyelim ki UNESCO standartlarından bir habersiniz diyelim ki şehirden elde ettiğiniz rant o kadar gözünüzü bürüdü ki kültürel turizme dair en ufak bir gelişiminiz yok! Peki ya vicdanınız. 1700 yıllık bir kaleyi tahrip edecek kadar vicdansız ve vizyonsuzsunuz. Neyse ki bizler her zulmün bir sonu olduğunu biliyoruz. İnsana doğaya tarihe verdiğiniz bu zulüm çok yakında CHP ile son bulacak ve başta Mersin’imiz olmak üzere birçok şehir tarihiyle doğasıyla insanı ile bir bütün olarak var olmaya devam edecektir”

“FİRMA ACİLEN İŞTEN EL ÇEKTİRİLMELİ”

CHP İl Başkanı Adil Aktay ise yayımladığı yazılı açıklamada çalışmalara tepki göstererek firmanın çalışmalarının derhal sonlandırılması gerektiğini kaydetti. Aktay, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Mamure Kalesi’nin restorasyonunda yapılanlar, Ak Parti’nin tarihe ve turizme çarpık bakışının apaçık bir tezahürüdür. İşin ehline değil, yandaşlara verilen ihaleler, memleketimizin eşsiz kültürel-tarihi mirasına ve turizme darbe vuruyor. 700 yıllık camiye klima, Ortaçağ kalesine PVC kapı pencere takan bu taşeron firmanın, Mersin’in ve Anamur’un bu önemli değerine daha fazla zarar vermeden acilen işten el çektirilmesi gerekiyor. Yetkilileri, Anamur Çevre Platformu'nun çağrısını dikkate almaya ve sorumlular hakkında soruşturma başlatmaya çağırıyoruz” diye belirtti.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA