“HALK İÇİN SERMAYE YARATMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HALK İÇİN SERMAYE YARATMALI”


 

Mersin’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Yuvarlak Masa Toplantılarında’ konuşan CHP Milletvekili Alpay Antmen, sol sosyal demokrat çevreye seslenerek, halkın güvenini kazanmak için “Üretim ve sermaye araçlarını bizde kullanıp halkımıza destek sağlamalıyız” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin 78'liler Girişimi Derneği, 'Darbeler, siyasal süreç ve yerel seçimler' konulu ilk yuvarlak masa toplantısını gerçekleştirdi. Nobel Otel’de düzenlenen toplantıya CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, CHP İl Başkanı Adil Aktay ve birçok sivil ve siyasi kurum temsilcisi katıldı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Akdeniz Belediyesi eski yöneticisi Bedrettin Gündeş ile Akademisyen Esra Ergüzeloğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda ekonomi – darbe ilişkisi, yerel yönetimlerin önemi, uluslararası anlaşmaların iç politikalara olan etkisi masaya yatırıldı. Toplantıda hükümetin sosyal yardım politikaları üzerinden Sol – Sosyal – demokrat çevreye seslenen CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “AKP İktidarı ayrıca insanları açlığa mahkum ediyor ve sadaka kültürüne alıştırıyor. Sonra gidiyor evlere kömür makarna dağıtıyor. Ama biz burada önemli bir şey kaçırıyoruz. İnsanlar bu yardımları aldıklarında bize sadaka verdi demiyor bizimle dayanıştı diyorlar. Bu yüzden bizimde halkımızla dayanışma olanaklarımızı arttırmalıyız. Üretim ve sermaye araçlarını artık bizde kullanıp halkımıza maddi olarak da sosyal yardım ve istihdam olarak  destek vermek zorundayız” önerisinde bulundu.

Mersin’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Yuvarlak Masa Toplantısının’ açılış konuşmasını gerçekleştiren 78’liler Girişimi Derneği Başkanı Bayram Kızartıcı, etkinlik hakkında katılımcılara bilgi vererek şunları söyledi: “Mersin’de siyasal anlayışa sahip, ama ortak paydası hak, hukuk, adalet, emek olan kurum ve siyasi parti temsilcilerini buraya davet ettik. Mersin’de ilk defa yuvarlak masa faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Temennimiz bu tartışma platformunun devam etmesidir. Bu çalışmadaki muradımız farklı görüşlerin bir araya gelerek ortak bir hafıza yaratılması herkesin bu ortak hafızadan kendisine bir pay çıkarmasıdır.”

“DARBELER EKONOMİ İLE BAĞLANTILI”

Açılış konuşmasının ardından darbeler sürecini ve ülkenin içinde olduğu ekonomik krizi değerlendiren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, ekonomide yaşananların bir kriz değil bir çöküş olduğunu ifade ederek, ekonomi ile darbeler arasındaki ilişkiyi masaya yatırdı. Darbe süreçlerinin Türkiye’nin ekonomik sisteminden bağımsız olmadığını aktaran Turan “Biz darbelerden, şuanda getirilen rejimden ve ekonomik çöküşten bahsediyorsak, tüm bunların Türkiye’deki tekelci sermayenin ve devletin sermaye birikim rejiminden bağımsız olarak ele alınmasının mümkün olmadığını söylüyoruz. Dolayısıyla biz bir kriz analizi yapacaksak hiç kuşkusuz bu durum sermaye birikim rejiminden direkt ilişki içerisinde olan bir tanımlamayla ile bunu yapmamız lazım” dedi.

“DIŞ GÜÇLER KARALARINI UYGULATAMAYINCA DARBE YAPABİLİYOR”

Türkiye’nin anayasallaşma sürecinin hep etki ve tepki sonucu meydana geldiğini dikkat çeken CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen “1920 ile Millet Meclisi’nin Teşkilatı Esasiye Kanu’nu çıkıyor ve 1924’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Anayasası ortaya çıkıyor. Sonra beklide bir darbe ürünü diyebileceğimiz ama şimdiye kadar gelmiş geçmiş en ilerici Anayasası olan 1961 Anayasası yapılmış. Hemen 11 yıl sonra 1972 değişiklikleri ile çoğu hak budanmaya başlanmış. Faşist ve emperyalist güçler burada Türkiye’de 24 Ocak kararlarını örgütlü toplum ve sendikalara uygulatamadıkları için ülkede bir askeri darbe yaptırarak bu kararları hayata geçiriyorlar” diye konuştu.

“EKONOMİ ARAÇLARINI BİZDE KULLANMALIYIZ”

Sözlerinin sonunda sol sosyal demokrat çevreye ekonomi eleştirisi yapan Antmen, hükümetin sosyal destek politikaların üzerinden seslenerek şunları söyledi: “AKP insanları açlığa mahkûm ediyor ve sadaka kültürüne alıştırıyor. Sonra gidiyor evlere kömür makarna dağıtıyor. Ama biz burada önemli bir şey kaçırıyoruz. İnsanlar bu yardımları aldıklarında bize sadaka verdi demiyor AKP bizimle dayanıştı diyor. Bu yüzden bizimde halkımızla dayanışma olanaklarımızı arttırmalıyız. Üretim ve sermaye araçlarını artık bizde kullanıp halkımıza maddi olarak da istihdam olarak da destek vermek zorundayız. Bir ekonomist değilim ama üretim araçlarında üretim yaparak sermaye biriktirmeliyiz. Burada özeleştiri yaparak konuşuyorum halkımız son seçimde bize güvenmedi ama biz durmayacağız, umudumuz bitmeyecek. Türkiye’de demokrasiye, insan haklarına inanmış, haktan, hukuktan ve adaletten bahseden herkesi aradaki tüm farkları, renklerini bir araya getirerek beraber yol yürümeliyiz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA