“YERLİ MUZU İTHALAT LOBİSİNE KURBAN VERMEYİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YERLİ MUZU İTHALAT LOBİSİNE KURBAN VERMEYİN”


 

Muz üreticilerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Milletvekili Behiç Çelik, “Kaçakçılık veya yolsuzluk yoluyla ülkeye sokulan muzun kotayı olumsuz etkilediği açıktır. Üreticileri ithalat lobisine kurban vermemek gerekir” ifadelerinde yer verdi.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, muz üreticilerinin yaşadığı sıkıntılarla ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından ayrı ayrı cevaplanması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 

Önergesinde muz üretiminin Mersin başta olmak üzere 5 ilde arttığını yaklaşık 500 bin kişinin geçimini muz üretiminden sağladığına dikkat çeken Çelik, ithal ve ülkeye kaçak yollarla sokulan yabancı muz nedeniyle yerli üreticinin zor durumda olduğunu kaydetti. Kamuoyunda mut ithalatını kolaylaştıracak bazı yeni düzenlemeler yapılacağı iddialarının doğru olup olmadığını soran Çelik, “Muz üreticilerinin de mağdur olmaması hükümetinde temel politikası olmalıdır. Üreticileri ithalat lobisine kurban vermemek gerekir” diye belirtti.

“SON 80 YILIN EN YÜKSEK ÜRETİM VERİLERİ GÖRÜLÜYOR”
Türkiye’nin önemli tarımsal üretim kaynaklarından biri olan muz rekoltesinin 2017 yılında son 8o yılın en yüksek üretim verilerine ulaştığını ifade eden Çelik, şu ifadelere yer verdi: “Güneydoğu Asya menşeine sahip olan muz, ülkemizde 1938 yılından sonra üretilmeye piyasa değeri oluşmaya başlamıştır. Subtropikal iklimin en kuzey kuşağı olan ve Toros Dağları’nın soğuk hava dalgasından koruduğu böylece mikro klima alanları oluşan Orta Akdeniz sahillerinde muz üretimi yapılmaktadır. İlk başlarda açık alan muzculuğu yapılırken tarımda teknolojinin gelişmesi ile birlikte örtü altı muzculuğuna aşırı bir yönelim olmuş, böylece toplam muz üretiminin yüzde 87,2’sine 2017’de ulaşılmıştır. Bu arada muz üretim alanları Bozyazı, Anamur, Gazipaşa, Alanya bölgesinden doğuya ve batıya doğru genişleme kaydetmiştir.”

“ÜRETİCİLERİ İTHALAT LOBİSİNE KURBAN VERMEMEK GEREKİR”
Yerli muz üretiminin son 5 yılda 215 bin 472 tondan 369 bin 9 tona yükseldiği bilgisini veren Çelik, “2017 yılında toplam muz tüketimi 468 bin 897 ton olduğuna göre 99 bin 888 ton tüketim ithal muz ile karşılanmıştır. Ancak Türkiye’nin 2017 yılı muz ithalatı 207 bin 850 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu tablodan çıkan sonuca göre muz üretimi yapılan başlıca Mersin, Antalya, Hatay, Adana, Muğla’daki toplam üretimin yüzde 68,8’i Mersin iline aittir. Bu oran içinde Anamur, 153 bin ton, Bozyazı 59 bin 500 ton ile ilk sıralarda yer almaktadırlar. Muz üretiminin yapıldığı coğrafyada tahminen 500 bini aşkın nüfusun olduğunu ve bu nüfusun çoğunluğunun doğrudan veya dolaylıu müz üretiminden geçimini sağladıkları bilinmektedir. Ülkemizde yerli üretimin artırılması ve dövize bağlılığın azaltılması bağlamında devletimizin uyguladığı ithalat politikası sonucu, muz için ithalde alınan gümrük vergisi yüzde 145,8, ithalde alınan KDV yüzde 8 olarak filiyata geçirilmiştir. Ancak, kaçakçılık veya yolsuzluk yoluyla ülkeye sokulan muzun kotayı olumsuz etkilediği açıktır. Muz üreticilerinin de mağdur olmaması hükümetinde temel politikası olmalıdır. Üreticileri ithalat lobisine kurban vermemek gerekir” ifadelerine yer verdi.

“MUZ İTHALATI KOLAYLAŞTIRILACAK MI?”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, önergesinin sonunda şu soruları sordu: “Yüzde 145,8 olan kotanın yüzde 80’lere çekileceği yönünde çalışmalar olduğu söylentileri yayılmaktadır. Bunun doğruluk derecesi nedir? Yoğun tarım yapılan muz plantasyon coğrafyasında insanlarımızın alternatif ürünlere de yönlendirilmesi için çalışmalar da yapılmakta mıdır? Muz üreticilerinin temel girdilerinde aşırı fiyat artışı mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu hususlarda destekleme ve teşvikler düşünüyor musunuz? Muz seralarının TARSİM nezdinde bütünüyle sigortalanması düşünülüyor mu? Muz ve tarımsal ürünler hakkında tabi afetlere karşı yüzde 50 hibe ile üreticilerin yaptırdığı sigortanın, çiftçiyi destekleme kapsamında yüzde 100’ünün devletçe karşılanmasını uygun görüyor musunuz? Çiftçinin ürünü değerinden satılamadığı zaman ilaç, gübre, elektrik gibi girdileri ödeyemez hale gelmektedir. Sigortayı da doğal olarak yaptıramamaktadır. Çiftçi zarardan sonra borcunu 4 – 5 yılda ancak ödemektedir. Beli bükülen çiftçinin üretkenliğinin artırılması için TARSİM Sigortalılığının devletçe sağlanmasını düşünüyor musunuz?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA