BÜROKRATLAR KENTİN ÖNÜNÜ TIKIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜROKRATLAR KENTİN ÖNÜNÜ TIKIYOR!


 

MESİAD Başkanı Engin, makamı saltanata dönüştüren bürokratların ‘yetki de, güç de bende’ yaklaşımı ile kentin önünü açmak isteyenlerin önünü tıkadığını açıkladı.

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, yaptığı yazılı açıklama ile bürokratlara yüklendi. Bürokrat ve devlet memurlarının kamuya olan yükleri ve iş insanlarına yaklaşımlarının sürekli tartışıldığını belirten Engin, “Nokta kadar eksikleri görüp insanları geri çeviren ülke ve kent bürokrasisi tarafından, üreticinin ve yatırımcının bütün taleplerine öncelikle sert bir mizaçla yaklaşılıyor. Yani dosyaların ‘tamam’ tarafına değil, eksik taraflarına bakılıyor. Belki de o eksikleri görmeleri görevleri gereğidir ama şu da bir gerçek ki; insanlarımız her işte uzun işlem listeleri ile uğraştırılıyorlar. Vergi ve borç ödemeye giden iş insanlarına tarafmış gibi hizmet ediliyor. Yatırımcının ve sanayicinin eksiklerini tamamlaması gereken ve iş insanlarının çektiği sıkıntıyı bilmeyenler tarafından, ‘bu işten çok para kazanacak, uğraşsın’ mantığı ile duruma yaklaşılıyor. Devletin imkanları ile maaş alan bürokratlar, sanayicinin ve üreticinin devlete yaptığı katma değeri görmüyorlar” dedi.

“YETKİ DE, GÜÇ DE BENDE’ YAKLAŞIMI İLE KENTİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTEYENLERİN ÖNLERİ TIKANIYOR”

Son zamanlarda memur ve bürokratların önemli bir kesimi çocuklarına memur olmaları yönünde beyanlar verip, tembihlerde bulunduğunu da dile getiren Başkan Engin, devleti ‘sağlam kapı’ olarak gören bu zihniyetçe, geleceğimiz olan yeni neslin; sanayi, üretim ve bilimden uzaklaştırıldığını kaydetti. “Bu yüzdendir ki yeni nesil sürekli devlet kadrolarında iş arama derdinde… Yani hayaller kurmak yerine, ömür boyu memur olarak kalmak tercih ediliyor. Eğer çocuklarımızı böyle yetiştirirsek, bu ülkenin büyük hedeflerine katkıda bulunamayız. Kentin yetkilerini alan bürokratların kent adına hızlı, yerinde ve kent insanlarına faydalı kararlarda bulunması gerekiyor. Ama maalesef bu çoğu zaman mümkün olmayan bir durum… ‘Yetki de, güç de bende’ yaklaşımı ile kentin önünü açmak isteyenlerin önleri tıkanıyor. Bu yetkilerin büyük bir kısmının yerelde ve yerinde, merkeze bağlı kalmaksızın alınması için bu bağlamda Yatırım Destek Ofisleri kurulsa da yine de işlevsiz kalınabilmektedirler.

BÜROKRATİK MAKAM, SALTANATA DÖNÜŞMÜŞ!

Bürokratik makam; makam aracı, çaycı, şoför, temizlikçi ve korumaları ile tam bir saltanat haline dönüştürülmüştür. Bu durumda yapılacak herhangi bir çözüm, kamuoyu yükünü azaltır ve insanları üretime teşvik edecektir. Birçok kurumda yanında temizlikçi, çaycı veya görevli varken; kurum amirleri onayı ile dışarıdan temizlik hizmetleri satın alınıyor. 115 bin kamu aracının bulunduğu ülkemizde son zamanlarda gündeme gelen ‘kamu masraflarını azaltma’ fikrine olumlu yaklaşıyoruz. Her devlet kurumunda birkaç makam aracı ve her araca görevliler verilmesi ile oldukça fazla israfa sebebiyet veriliyor. Savurganlığın önüne geçmek hem bürokratik saltanata son verecek, hem de kamu yükünü azaltacaktır.

ATIL KAMU BİNALARI ÇÜRÜMESİN!

Nitekim geçen hafta konu ile ilgili açıklamalarda bulunan sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; ‘Kamu harcamaları konusunda araçlardan binalara ve personele kadar geniş bir tasarruf tedbirini hayata geçiriyoruz. Kamuda kullanılan araçları hem sayı olarak hem nitelik olarak sınırlandırıyorum’ dedi. Bu konudaki tedbirleri yerinde bulmakla beraber, fazla yoğunluk olmayan kamu dairelerinin birleştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Aynı zamanda Mersin’de ve ülkemizde atıl durumdaki kamu binalarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Atıl durumdaki bu binalar hem kötü görüntülere sebep oluyor, hem de devletimizin buralara bağladığı onlarca milyonun çürümesine neden oluyor.

BÜROKRAT NASIL OLMALI?

Bu kadar eleştiriden sonra, ‘Peki bürokrat nasıl olmalıdır?’ diye bir soru yönetebilirsiniz. Bunun cevabı ise; bürokratın makam odasında değil, sahada üretici ve sanayicinin yanında gezici, seyyar olmasıdır. Yani raporlar, anketler, şikayetler ve dilekçeler yerine sorunlar sahada dinlenmelidir.  Yani dışarıdan merkeze doğru değil, merkezden dışarıya akım olmalıdır. İletişimin güçlü olduğu çağımızda 50 yıl öncesinin hizmet anlayışı geride bırakılmalıdır. Devlet yetkililerimiz tezgaha ve saha tozlarına dokunarak üretimi ve yatırımı teşvik etmelidir. Hangi üretim koşuluna, nasıl bir yatırıma imza atıldığı üçüncü şahıslardan öğrenilmemelidir. Bürokratlar kendi gözleri ile bu durumu gözetlemelidir. Kenti ve ülkesi için bulunduğu makamı riske atıp, üreten bürokratlarımız da var elbette… Ama bu sayı oldukça düşük oranda kalmaktadır. Çözüm bulunmayan sorunlar, maalesef ki sanayici ve üreticilerimizi üretimden soğutmaktadır. Değişen çağın ve ihtiyaçların gerekliliklerinin yerine getirilmesi adına, bürokrasinin daha verimli ve üretken bir yapıya kavuşturulması gerekiyor. Örneğin bütün dünya şu an Sanayi 4.0 atağına kalkmış durumda iken bu uyumu sağlamak ve işleri daha hızlı hale getirmek için ‘Bürokrasi 4.0’ hamlesini de başlatmak gerekiyor” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA