AKDENİZ’DE 784 KÜÇÜK AKBABA TESPİT EDİLDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE 784 KÜÇÜK AKBABA TESPİT EDİLDİ


 

Vaillant ve Doğa Derneği işbirliği ile hayata geçirilen Küçük Akbabaları Koruma Projesi, her yıl 500 civarında küçük akbabanın göç ettiği Akdeniz Bölgesindeki sayım çalışmalarıyla devam ediyor. 1 Eylül’den itibaren Bulgaristan ve İngiltere’den gelen uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilen sayımlar

Vaillant’tan yapılan açıklamaya göre, Yenilikçi ürünleriyle iklimlendirme sektöründe fark yaratan Vaillant’ın, Doğa Derneği işbirliği ile hayata geçirdiği Küçük Akbabaları Koruma Projesi, küçük akbaba nüfusundaki popülasyon eğiliminin izlenmesi amacıyla Adana Sarımazı’daki sayım çalışmalarıyla devam ediyor. 2015 yılında Beypazarı’nda başlayan ve gözlem çalışmalarının yapıldığı Mersin’deki ikinci fazla devam eden proje kapsamında, Adana Sarımazı’da gerçekleştirilen sonbahar yırtıcı göçü sayımı 1 Eylül’de başladı. Ay sonuna kadar sürecek çalışmalarla Balkanlar’da ve Türkiye’de üreyen küçük akbabaların sayılması hedefleniyor. 

YERLİ VE YABANCI TOPLAM 19 UZMAN KATILDI
Adana Sarımazı’daki sayımların Bulgaristan ve İngiltere'den gelen uzmanlarla gerçekleştirildiğini belirten Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, “Sayımların her yıl tekrarlanması hedefleniyor. Bu seneki sayımda yerli ve yabancı toplam 19 uzman yer alıyor. 1 Eylül’de başlayan sayımlarda şu ana kadar 784 küçük akbaba sayıldı. Her yıl bölgeden 500 civarında küçük akbabanın göç ettiği sanılıyor” dedi. Projenin ikinci fazını oluşturan ve küçük akbabaların göç yollarından olan Mersin ayağındaki çalışmalarda Gülnar Önemli Doğa Alanı, Göksu Vadisi ve Kadıncık Vadisi'ne yoğunlaşıldı. Bu alanlarda küçük akbabaların hangi tür tehditlerden ne kadar etkilendikleri belirlenerek risk haritası çizildi. Bölgede yaşayan çobanlarla kurulan iletişim ağı sayesinde küçük akbabaların durumu kolayca takip edilirken tehditler belirlenip hızla müdahale edildi. 
    
TÜRKİYE’DE HAYATA GEÇİRİLEN İLK PROJE
2015-2017 yılları arasında Vaillant tarafından desteklenen Beypazarı küçük akbaba araştırma ve koruma çalışması ile Beypazarı’ndaki 96 yuvada yaşamlarını devam ettiren 120 çift küçük akbaba, Balkanlardaki en büyük nüfusu oluşturuyor. Dünya üzerinde nesli tehlike altında olan küçük akbaba kuşlarının, korunması için acil önlem alınması gereken canlılar listesinde üst sıralarda yer aldığını belirten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, küçük akbabaların Avrupa’daki nüfuslarının son elli yılda %80 oranında azaldığını vurguladı. Kılıç “Küçük akbabalar rahatsız edilmeden yuvalayabilecekleri kayalıkları ve hâlâ geleneksel hayvancılığın sürdürüldüğü coğrafyaları yaşam alanı olarak seçiyor. Barındırdığı küçük akbabalar ile türün Avrupa’daki en büyük popülasyonlarından birine sahip Türkiye’de hayata geçirilen ilk proje olan çalışma, hem ulusal hem de uluslararası önem taşıyor” dedi. 

YÜZDE 46’SI ÜLKEMİZDE ÜRÜYOR
Anadolu ve Trakya, coğrafi konumu itibariyle her yıl, süzülerek göç eden yüz binlerce kuşun kıtalar arası hareketine ev sahipliği yapıyor. Süzülerek göç eden yırtıcı kuşlardan olan ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan akbabaların %46'sı ülkemizde ürüyor. Bu nedenle, Türkiye'deki koruma çalışmaları akbabaların nesli için kritik önem taşıyor. Doğa Derneği, Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) ve diğer uluslararası ortaklarıyla beraber bu kuşların korunması için 15 farklı ülkede Küçük Akbabaların ve Göç Yollarının Korunması için Uluslararası İşbirliği Projesi kapsamında çalışıyor. Projenin 2022 yılına kadar farklı araştırmacı ve gönüllülerin desteğiyle devam etmesi planlanıyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA