SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ‘İKLİME SES VER’ DEDİLER | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ‘İKLİME SES VER’ DEDİLER


 

MTSO AB Bilgi Merkezi, İklim Eylem Haftası kapsamında düzenlendiği etkinlikle iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti. Etkinlikte ana tema, sürdürülebilir bir gelecek için ‘iklime ses ver’ oldu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (MTSO) yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, İklim Eylem Haftası kapsamında 24-30 Eylül günleri arasında Türkiye’nin 20 farklı ilinde, panel, seminer, konser, sergi, çocuklarla sohbet gibi çeşitli etkinlikler düzenliyor. MTSO Mersin AB Bilgi Merkezi de bu kapsamda Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Mersin İl Temsilciliği işbirliğinde “İklim Değişikliğinin Etkileri” konulu bir konferans ve film gösterimi düzenledi. Gençlere yönelik düzenlenen etkinlikte amaç, sürdürülebilir bir gelecek için iklim değişikliklerine dikkat çekmek. 

Etkinlikte, TEMA Mersin İl Temsilciği Saha Görevlisi Ali Dönmez, iklim değişiklinin etkileri konulu sunum gerçekleştirdi. İklim konularının dünyada ilk kez 1992 yılında Brezilya’nın Rio kentinde düzenlenen konferansta konuşulmaya başlandığını belirten Dönmez, burada imzalanan İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 1994 yılında yürürlüğe girdiğini söyledi. Bu konferanstan sonra Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada farkındalık oluştuğunu anlatan Dönmez, Türkiye’de de bu gelişmeler çerçevesinde konferansın hemen ardından aynı yıl içerisinde TEMA Vakfı’nın kurulduğunu bildirdi. 
İklim değişikliğinin tarihine de değinen Dönmez, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin ardından 1997 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde Kyoto Protokolü’nün imzalandığını ve 2005 yılında yürürlüğe girdiğini söyledi. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında bulunduğunu belirterek, Kyoto’da yapılan toplantıya katılmış olmasına rağmen uzun süre bu sözleşmeyi imzalamadığını belirten Dönmez, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü 2009 yılında imzaladığını ancak herhangi bir sayısallaştırılmış salım sınırlama veya azaltma yükümlülüğünün bulunmadığını kaydetti. 2005 yılı verilerine göre atmosfere en çok karbon salımı yapan ülkeler arasında ABD, Japonya ve Almanya’nın geldiğine dikkat çeken Dönmez, karbon salımı azaltılması yönünde ülkelerin taahhütlerinin olduğunu ancak bu taahhütleri yerine getirmediklerini vurguladı. 

“DOĞAYA SAHİP DEĞİL, AİT OLDUĞUMUZ UNUTULMAMALI”
“Yaşamın var olması için sadece güneş yetmez” diyen Dönmez, ekosistemde bütün canlıların birbiriyle bağlantılı olduğunu, bir canlı türünün bile yok edilmesi halinde tüm dengelerin bozulduğunu söyledi. Doğaya sahip değil ait olunduğunu vurgulayan Dönmez, iklim değişikliği ile mücadele edilmediği takdirde olası etkileri şöyle sıraladı:
“Kar ve yağış rejimimiz değişiyor, daha güçlü fırtınalar ve hortumlar oluyor. Sıcaklık dalgalanmaları yaşanırken, deniz seviyesi yükseliyor ve su kaynakları zarar görüyor. Artan çölleşme ve orman yangınları gıda güvenliğimizi riske atıyor. Hayvanların göç yollarında ve yaşam döngülerinde değişiklikler oluyor. Salgın hastalık riski artarken, bitkilerin yaşam döngüleri de değişiyor. Kar ve buz miktarında azalmalar devam ediyor, mercan resifleri zarar görürken, iklim göçleri yaşanıyor.”

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIYIZ”
Dönmez, iklim değişikliğinin artık durdurulmaz olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliklerinden kaynaklanan zararı minimum seviyeye çekmeyi amaçladıklarını söyledi. 
Dönmez, iklim değişikliği ile mücadelede yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: 
“İlk başta sera gazı salımının azaltılması gerekiyor. Fosil yakıtları yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı. Muslukları fazla açmamak, elektriği gereksiz yere kullanmamak gibi tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Orman varlığımızı arttırmalı ve plastik kullanımından vazgeçmeliyiz. Geri dönüşü yaygınlaştırarak, şehirlerin altyapılarını iyileştirmeliyiz. Toplu taşıma araçlarını tercih etmeye özen göstermeli, konutlarımızda yalıtım sistemleri kullanmalıyız. Doğaya zarar vermeyen tarım yöntemlerini de yaygınlaştırmalıyız. En önemlisi de iklim değişikliği konusunda bilgi sahibi olmalıyız.”
Konferansın ardından katılımcılara, Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun iklim değişikliğinin etkilerini konu alan “Buğday” filminin gösterimi yapıldı. Etkinlik film gösteriminin ardından katılımcılara günün anısına minik saksılarda çiçek hediye edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA