“KABUL EDİLMEYECEĞİNİ BİLE BİLE SUNDULAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KABUL EDİLMEYECEĞİNİ BİLE BİLE SUNDULAR”


 

CHP’li Serdal Kuyucuoğlu, raylı sistem projesi üzerinden Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a yüklendi. Projede 3 yıl geride kalındığını ifade eden Kuyucuoğlu, projenin kabul edilmeyeceğinin bilinmesine rağmen bakanlığa sunulduğunu belirtti.

Mehmet Nabi Batuk
CHP’den 26’ıncı Dönem Mersin Milletvekilliği yapan ve partisinden Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklayan Yüksek Mühendis Ulaştırma Uzmanı Serdal Kuyucuoğlu gazetemize ziyaret gerçekleştirdi. Gazetemiz genel koordinatörü Yüksel Ekici ile bir süre sohbet eden Kuyucuoğlu, aday adaylık süreci ve büyükşehirin çalışmaları ile ilgili sorularımıza yanıt verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin mali yapısı, ulaşım ve çevre düzeni planı projeleri ile ilgili değerlendirmelerini paylaşan Kuyucuoğlu, özellikle raylı sistem projesi ile ilgili olarak MHP’li Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz’a yüklendi. “3 yıllık bir hazırlık sonunda bakanlığa Türkiye’de hiç denenmemiş bir sistem ile gittiler. Bakanlığın farklı sistemler ile ilgili yaklaşımını bilmelerine rağmen projeyi sundular” diyen Kuyucuoğlu, tepkisini şu cümlelerle dile getirdi. “Türkiye’nin şuanda 10 şehrinde raylı sistem var, herkes kendi kafasına göre yeni bir sistem kuramıyor. Çünkü buradaki sistemlerle ilgili gelişen bir sanayi var. Eğer farklı sistemler kurarsanız bu sanayinin gelişimine engel olursunuz. Üstüne üstlük bu kadar hata yapılıyor sonra çıkıp bürokrasi benim önüme engel koyuyor diyorlar. Ama kimse kusura bakmasın önce senin iyice araştırman ve değerlendirmeni yapıp ona göre bir sistem geliştirmen gerekirdi.”
“RAYLI SİSTEM’DE YİNE GEÇ KALDIK”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mali yapısı, devam eden projelerin son durumuna ilişkin bir değerlendirme yaptığını söyleyen Kuyucuoğlu, seçilmeleri halinde programlarının hazır olduğunu kaydetti. Yaptıkları kamuoyu yoklamalarında kentteki en büyük sorunun ulaşım olduğunu belirten Kuyucuoğlu, “Yıllardır belediye başkanlığı yapan isimlere ulaşım sorunlarının çözümü için birçok öneride bulunuyoruz. İçinde olduğumuz dönemde özellikle kavşak düzenlemeleri ile ilgili önemli uyarılarda bulunduk. Büyükşehir bazı çalışmalar yapıyor bunlar için teşekkür ediyoruz. Ancak özellikle toplu taşıma ile raylı sistemin yapılması konusunda önceki dönemlerde olduğu gibi yine çok geç kaldık. Raylı sistemin kurulması ile ilgili ilk düşüncelerimi 1989’daki belediye başkanımıza iletmiştim. Ama maalesef ne o dönemde ne de sonraki dönemlerde bu projeye gereken önem verilmedi. Son olarak bu dönemde gelen belediye başkanı bu konuyu öne çıkarmasına rağmen 4 senelik bir zaman kaybından sonra sadece proje ihalesini yapabildi" şeklinde konuştu. 
“BAKANLIĞIN KABUL ETMEYECEĞİNİ BİLMELERİNE RAĞMEN PROJE SUNULDU”
Raylı sistem ile ilgili olarak isim vermeden Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a yüklenen Kuyucuoğlu, Kocamaz’ın kabul edilmeyeceğini bildiği halde projeyi bakanlığa sunduğunu ve doğal olarak projenin kabul edilmediğini söyledi. Kocamaz’ın suçu bürokratlara atmasını da eleştiren Kuyucuoğlu, “Bürokratik sorunlar her zaman karşınıza çıkabilir ama bunun çözüm yolları da var. Siz sorunları çözmek istiyorsanız iyi niyetle hareket ederek bunları çözersiniz. Siz merkeze kaynakları yararlı bir şekilde kullanıp iyi ve doğru bir proje ile giderseniz bir sorun yaşamazsınız. Mevcut yönetim raylı sistem ile ilgili olarak ülkemizde hiç denenmemiş Monoray sistemini yapacağız dedi. Bakanlığın bu konuda farklı sistemler ile ilgili yaklaşımını bilmelerine rağmen, projeyi sundular doğal olarak da proje kabul edilmedi. Türkiye’nin şuanda 10 şehrinde raylı sistem var ama herkes kendi kafasına göre yeni bir sistem kuramıyor. Çünkü buradaki sistemlerle ilgili gelişen bir sanayi var. Eğer farklı sistemler kurarsanız bu sanayinin gelişimine engel olursunuz. Bu yüzden bakanlık burada ister istemez müdahil oldu ve proje kabul edilmedi. Proje hazırlanmadan önce bakanlık ile istişarede bulunsaydı, şartları iyi tespit edilseydi bu kadar yıl kaybetmezdik. Üstüne üstlük bu kadar hata yapılıyor sonra çıkıp bürokrasi benim önüme engel koyuyor diyorlar. Ama kimse kusura bakmasın önce senin iyice araştırmanı ve değerlendirmeni yapıp ona göre bir sistem geliştirmen gerekirdi. Bu nedenle başarısızlıklarınızı sadece bürokrasiye yıkarak biraz işin kolaycılığına kaçıyorlar” diye konuştu.  
PLAN ÇALIŞMALARINDA GEÇ KALINDI
Kentte plansız yapılaşmanın önüne geçecek ve sağlık bir şehirleşmeye fırsat verecek çevre düzeni ve nazım imar planı çalışmalarında da çok geride kalındığını ifade eden Kuyucuoğlu, “Mersin’in artık planlı bir şehir olarak büyümesi lazım. Bu kentin sağlıklı bir şekilde genişlemesi ve büyümesi için bu planların bir an önce bitirilmesi lazımdı. Ama 4 merkez ilçe için geçtiğimiz yönetim döneminde biten 1/5 binlik planlar tekrar baştan ele alındı ve kent 4 sene geride kaldı. Şimdi Daha önceki dönemde zaten 5 sene çalışılmıştı, bu dönemde yine 4 sene çalışıldı toplamda bu plan 9 seneye mal oldu. Ama bu süre zarfında şehir yüzde 30 oranında büyümeye devam etti. Daha binlik planlar ve ilçelerin planları yapılacak. Planlama çalışmalarının bir an önce tamamlanması lazım” dedi.
 “YANLIŞ PROJELER BORÇ YÜKÜNÜ ARTTIRIYOR”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yanlış ve uygunsuz projelerle borç yükünün arttırıldığını kaydeden Kuyucuoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 400 milyon lira, MESKİ’nin de 85 milyon euro borcunun olduğunu söyledi. Bütçenin doğru şekilde değerlendirilmediği sürece borcun artacağı uyarısı yapan Kuyucuoğlu, “Büyükşehir belediyesinin sahip olduğu borç yükü diğer belediyelere bakıldığında ödenemeyecek bir pozisyonda değil. Ama burada bütçenin doğru yerde, doğru zamanda ve doğru projelerle kullanamama sorunu var. Yanlış projeler yaparsanız bunlara para yetiştiremezsiniz ve borç yükünüz artar. Mersin’de öyle işler yapılıyor ki gerekli ve ihtiyaç olduğu son derece tartışılır. Örneğin Mersin’in sahip olduğu 8 kilometrelik sahil bandını söküp yeniden yaptılar. Bu sahil bandı daha küçük bütçelerle revize edilebilirdi ama tüm sahil söküldü ve yeniden inşa edildi. Biz o kadar zengin bir ülke miyiz? Eğer çok paramız olsaydı bu tarz projeler yapabilirsiniz ama biz bu kadar zengin bir ülke değiliz” 
“HER KESİMİN OYUNA TALİBİZ”
Aday adaylık çalışmaları hakkında bilgi veren Kuyucuoğlu, her kesime ulaşmaya çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Mersin, içerisinde çok farklı kültürlerin, farklı siyasi yapıların birlikte yaşadığı çok değişik bir kenttir. Biz hangi siyasi düşüncede olursa olsun tüm bu kesimlerimizden oy isteyeceğiz. Çünkü yerel seçimler genel seçimlerden çok daha farklıdır. Biz sağcısından, solcusundan, muhafazakarından oy istiyoruz. Biz sadece kendi partimizin oylarına değil her kesimin oylarına talibiz. Böyle olursa burada başarılı olacağımıza inanıyoruz. Ben kişisel olarak Mersin’in iyi bir yönetici ile daha iyi işler yapacağını, daha yaşanabilir daha zengin ve demokrasinin kök saldığı bir kent olacağını düşünüyorum. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA