“ZAMLARIN NEDENİ BİZ DEĞİLİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ZAMLARIN NEDENİ BİZ DEĞİLİZ”


 

Market ve pazarda fahiş fiyatlardan satılan domates ve biberle ilgili olarak çiftçinin suçlanmasına tepki gösteren Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, gübre ve zirai ilaç zamlarını hatırlatarak “Zamların nedeni biz değiliz” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, pazarda ve marketlerde fahiş fiyatlardan satılan domates ve biber fiyatları ile ilgili olarak çiftçilerin suçlanmasına tepki gösterdi. Zirai ilaç ve gübre fiyatlarına gelen zamları hatırlatan Yiğit, tarladan çıkış fiyatlarının normal olduğunu, aracılar nedeniyle fiyatın yükseldiğini kaydetti. Hükümete fiyat artışına neden olan aracılarla ilgili kontrol çağrısında bulunan Yiğit, “Bağı, bahçesi veya tarlası ipoteksiz olan çiftçi neredeyse yok. Borcu yüzünden tarlasını satmak isteyen çiftçi bu sefer de alıcı bulamamakta tarlasını satsa bile borcunu tamamıyla ödeyemiyor. Bu nedenle her defasında olduğu gibi şimdi de enflasyonun müsebbibi domates veya biber olarak lanse edilirse bu çiftçi ile resmen dalga geçmek olur. Milletin efendisi köylü yani çiftçi, millete değil kendine bile hayrı olmayan vasıfsız köle olur. Yani kimseye hizmet edemez, mutlu olamaz, mutlu edemez” diyerek tepkisini dile getirdi. 

“DEVLET FIRSATÇILARA MÜDAHALE ETMELİ”
İlaç, tohum, gübre, naylon, sera ipi gibi giderlerin son zamlarla birlikte arttığını söyleyen Kazanlı Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Nurettin Yiğit, Mart ayında domatesin tarla çıkış fiyatının 8 liranın altında olmayacağını söyledi. Domatesin fiyatının 8 liradan az olacağı durumlarda çiftçinin konkardo ilan edeceğini ifade eden Yiğit, “Her gün tezgâhlardaki ürünler ile ilgili fırsatçılardan bahsediliyor. Eğer gerçekten fırsatçılar nedeniyle bu zamlar yaşanıyorsa devlet derhal müdahale etmeli. Ancak bende bir zirai bayi olarak bitki koruma ve besleme ürünlerini üstelik aracısız olarak direk fabrikadan astronomik artışla alıyorsam bu durumun ne olduğu da yine devlet tarafından açıklanmalı. Örneğin geçen yıl vadeli 120 TL olan bir insektisit ilaç bu sene peşin ücret ile 350 TL dolaylarındadır. Keza naylon fiyatları, fide de olan artışlar ve buna mukabelen ödeme vadelerinin peşin veya neredeyse bir kaç aya indirilmesi de hem bayiler için hem üreticiler ve çiftçiler için büyük bir zorluk getirmekte. 

“ENFLASYONUN MÜSEBBİBİ ÇİFTÇİLER DEĞİLDİR”
Kredi borçları ile uğraşan çiftçilerin arazilerini satmak istediğini ancak alıcı bulamadığını kaydeden Yiğit, “Bağı, bahçesi veya tarlası ipoteksiz olan çiftçi neredeyse yok. Borcu yüzünden tarlasını satmak isteyen çiftçi bu sefer de alıcı bulamamaktadır. Tarlasını satsa bile borcunu tamamıyla ödeyemiyor. Bu nedenle her defasında olduğu gibi şimdi de enflasyonun müsebbibi domates veya biber olarak lanse edilirse bu çiftçi ile resmen dalga geçmek olur. Milletin efendisi köylü yani çiftçi, millete değil kendine bile hayrı olmayan vasıfsız köle olur. Yani kimseye hizmet edemez, mutlu olamaz, mutlu edemez” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA