“DERELER İÇİN 10 MİLYAR TL LAZIM” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“DERELER İÇİN 10 MİLYAR TL LAZIM”


 

Mersin’de 3 vatandaşın hayatını kaybettiği sel afetinin ardından gündeme gelen, derelerin üzerinin açılması için başlatılan çalışmalarda yaklaşık 10 milyar liralık bir bütçeye ihtiyaç olduğu öğrenildi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güler, son yıllarda özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan su taşkınları ve sel afetlerine ilişkin olarak belediyenin çalışmalarını değerlendirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin 1 / 50 binlik Çevre Düzeni Planı çalışmalarında üzeri kapatılan dereleri açmak bazı çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Güler, bölgenin yeşil alan olarak işaretlediğini kaydetti. Yoğun sağanak yağışlarda tehlike yaratan derelerin havzalarının açılması için istimlak işlemlerinin başlatıldığını söyleyen Güler, çalışma kapsamında yaklaşık olarak 10 milyar liralık bir bütçeye ihtiyaç olduğu kaydedildi. Maliyet fazlalığı, derelerdeki su akışının kontrollü bir şekilde sağlanması ve tarımsal sulama için kentin üst kesimlerindeki baraj ve ek havuz inşaatlarına ağırlık verilmesi gerektiğini de ifade eden Güler, böylelikle yüksek maliyete gerek olmadan derelerin neden olduğu sel tehlikesinin ortadan kaldırılabileceğini belirtti. 

“BARAJLAR YAPILIRSA İSTİMLAKA GEREK KALMAZ”
Baraj projelerine ek olarak bazı küçük kapan projeleri ve sulama havuzları ile derelerin kış aylarında tehlike yaratmaktan kurtarılabileceğini kaydeden Güler, istimlak çalışmalarındaki maliyetin yarısı ile söz konusu projelerinin yapılabileceğine dikkat çekti. “Bu sel kapanı projeleri istimlâk çalışmalarının 4’te 1’i maliyetinde yapılabilecek bir projedir. Ayrıca Hem bu istimlak çalışmalarını gereksiz kılacak hem de orada suyu biriktirerek bir sulama suyu ihtiyacını da karşılayabilecek. Ayrıca baraj projeleri ile kent istikrarlı bir su rejimine kavuşacak. Bu konuda Müftü deresi üzerinde planlanan Efrenk Barajı inşa edilirse dere iyi bir regrasyon alanına dönüştürülecek. Su kontrollü ve düzenli bir şekilde bırakılacağı için düzenli bir su akışı sağlanacak. Özellikle yaz aylarında dere havzalarındaki suyun azalması ile oluşan kötü koku ve sivrisinek sorunu da böylelikle çözüme kavuşacak. Bu gibi konular yüzden bu sel kapanı ve baraj projelerinin kent merkezi açısından hayati bir önemi var” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA