SERBEST BÖLGE’DE YÜZLERCE İŞÇİ SİGORTASIZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERBEST BÖLGE’DE YÜZLERCE İŞÇİ SİGORTASIZ!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde yapılan kimlik kartı denetimi emekçinin üzerindeki acı gerçeği ortaya çıkardı. Sigortasız çalıştırıldıkları gerekçesiyle kimlik kartı alamayan yüzlerce işçi, işyerlerine giremedi.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Serbest Bölgesi’nde dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen giriş kartı denetiminde, kimliği olmayan yüzlerce işçi bölgeye alınmadı. Zaman geçtikçe sayıları çoğalan ve kapının önünde yığılan yüzlerce işçi sigortasız olarak çalıştırıldıkları için kendilerine kimlik kartı verilmediğini öne sürdü. 3 saat boyunca kapıda bekletilen işçiler, yapılan görüşmelerin ardından kimlik çıkartılması koşulu ile sıra halinde kayıtları yapılarak işyerlerine gitti. Mersin Serbest Bölgesi’nde yaşananları değerlendiren DEV TEKSTİL Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı ise yapılan denetim çalışmasının birçok acı sorunu da ortaya çıkardığını söyledi. Denetim sırasında yüzlerce işçinin sigortasız olarak çalıştırıldığının belirlendiğini ifade eden Subaşı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na firmaları denetleyin çağrısı yaptı. Ayrıca giriş kartı çıkartmak için işçilerden 10 dolar istendiğini kaydeden Subaşı, duruma tepki göstererek  “Gümrük müdürlüğünün bu prosedürün maliyetini patronlar değil yine sigortasız işçiler karşılayacak” dedi. 

“KİMLİK KARTLARININ PARASINI İŞÇİDEN ALACAKLAR”

Mersin Serbest Bölge’de çalışan işçilerin birçok haktan mahrum şekilde, kölelik koşullarında çalıştırıldığını öne süren Subaşı, gerçekleştirilen giriş kartı denetimi ile birçok sorunun meydana çıktığını belirtti. Subaşı, “İçinde Suriyeli işçilerin de olduğu yüzlerce işçi sabah 07.00’den itibaren serbest bölgeden içeri alınmadı. Denetimde sigortası yatmayan, giriş kartı olmayan yüzlerce işçi 3 saat boyunca bölge girişinde bekletildi. Tüm bunların sorumlusu olmayan, aksine bu nedenle mağdur olan işçiler bir kez daha mağdur edildi. Bugün gümrük tarafından yapılan denetimler ise ne yazık ki işçilerin bu sorunlarını çözmek, sigortasız çalışmayı engellemek için değil. İstenilen sadece işçilerin giriş kartlarıyla bölgeye girmesi. Böylece bu prosedür tamamlanmış olacak. Ancak bu prosedürün maliyetini patronlar değil yine işçiler karşılayacak. Hem de işçi başına 10 dolar üzerinden. Binlerce işçinin çalıştığı Mersin Serbest Bölge’de bu rakam toplamında muazzam bir miktar etmektedir” dedi.

“SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN FİRMALARA DENETİM YOK”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortasız işçi çalıştıran işletmeler üzerindeki denetimlerinin yetersiz olduğunu söyleyen Subaşı, “Yapılan denetimin işçilerin sorunlarını çözmek amaçlı olmadığını gösteren bir diğer örnekse bu denetimler sonucu ortaya çıkan gerçeğin SGK tarafından hiçbir işleme tabi tutulmamasıdır. İçinde kaçak çalıştırılan Suriyeli işçilerinde olduğu yüzlerce işçinin sigortalarının yatırılmadığı bir kez daha açığa çıkmış olmasına rağmen bu çok önemli gerçek yok sayılmaktadır. Sigortasız işçi çalıştıran firmalara bu nedenle hiçbir işlem yapılmamaktadır. İşçilerin en çok şikâyetinden biri bu sözde denetimlerin en çok kendilerini mağdur ettiğidir. İşçiler, firma yetkililerinin kendilerine gerekli hiçbir açıklama bile yapmadığını söylemektedir. İşçiler denetim süresince geçen zamanın sorumlusu da sanki kendileriymiş gibi karşılığında bedava mesaiye bile bırakıldıklarından yakınmaktadır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA