39 AĞAÇ KESİLECEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

39 AĞAÇ KESİLECEK


 

Mersin’de 1. Derece Arkeolojik Sit alanının dibine Mermer Ocağı kuruluyor. ÇED Gerekli Değildir kararı verilen proje kapsamında 39 ağaç kesilecek.

SONER AYDIN

Mersin’in Anamur İlçesi’ne bağlı Anıtlı Mahallesi Kızılkaya Tepe Mevkii’nde Aytap Madencilik İnş. Enr. Tic. ve San. A.Ş. tarafından Mermer Ocağı kuruluyor. Proje ile ilgili hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası (PTD) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlık tarafından incelenen proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verildi. Ancak Bakanlık tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilen Mermer Ocağı Asarkaya Tepesi 1. Derece Arkeolojik sit alanın sadece 300 metre uzağında. Rapora göre,  sit alanı Mermer Ocağı’nın 300 metre uzağında olduğu ve patlatmasız işletilecek ocakta kesme blok yöntemi ile mermer çıkarılacak olmasından dolayı madencilik faaliyetinin yapılmasında sakınca yok. Ancak uzmanlar ocaktan çıkacak tozların sit alanında büyük zararlar vereceği görüşünde. Yine Proje Tanıtım Dosyası’na göre toz emisyon değerleri sınırda tutuldu. Toz emisyon değerlerinin sınırda tutularak raporun onaylatıldığını ancak işletme sahasında ortaya çıkan tozların söz konusu değerlerden daha fazla olduğu görüşünde.

39 AĞAÇ KESİLECEK

Ocağın kurulacağı bölge ormanlık alan içerisinde kalıyor. Ağırlık olarak kızılçam ve meşa ağaçlarının yer aldığı alanda 39 ağaç kesilecek. Mermer ocağının üretim kapasitesi ise ihtiyaç duyulacak malzeme miktarı, rezervi, çalışma süreleri, makine - teçhizata bağlı olarak yıllık 200 bin m3 olarak projelendirildi. Proje alanında 540 bin ton/yıl kazı yapılacaktır. Buna göre mermerin rezervinin ömrü yaklaşık 34 yıl. Ancak Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) işletme iznini 10 yıllık olarak vermesinden dolayı şirket 10 yılda bir temdit yoluna gidecek.  Projenin toplam maliyeti ise 800 bin lira.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA