BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN ÇEVRECİ AVUKATLARA DARBE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN ÇEVRECİ AVUKATLARA DARBE


 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) aralarında Mersin Barosu avukatlarından Sevim Küçük’ün olduğu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu’ndaki 24 gönüllü avukatın görevine son verildi.

SONER AYDIN

Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmak ve korumak amacıyla kurulan komisyon, 2011 yılından bu yana faaliyette bulunuyordu. TBB, gönüllü avukat grubunu haklı bir gerekçe olmadan antidemokratik biçimde tasfiye ederek, yerine 7 kişilik yeni bir kurul oluşturdu. Görevine son verilen 24 avukat, altın maden işletmelerinin yapıldığı Sivas Kangal, Artvin Cerattepe, Bergama Ovacık, İzmir Efemçukuru’da ve Akkuyu’da, Sinop’ta, İğneada’da kurulması planlanan nükleer santrale karşı gönüllü hukuki destek veriyordu. 

“EKOLOJİK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜCEĞİZ”
Türkiye Barolar Birliği’nin komisyona keyfi bir şekilde müdahale ettiği öne sürülen açıklamada, “Eski üyeleri olarak etkin bir şekilde faaliyet yürüttüğümüz Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu da şu anda hiç bir çalışma yapamaz hale getirilmiştir. Barolar Birliği, Türkiye'nin önemli çevre ve kent davalarını temsil eden 24 kişilik avukatı grubunu haklı bir gerekçe olmadan antidemokratik biçimde tasfiye etmiştir. Onların yerine 7 kişilik yeni bir kurul oluşturmuştur. Bu haliyle kurulu oluşturan meslektaşlarımızı ve birlik yönetimini önümüzdeki günlerde zor bir hak mücadelesi beklemektedir. Biz ekoloji ve kent haklarının takipçisi avukatlar olarak, önümüzdeki dönemde, ülkenin yasama faaliyetlerini, idari işlemlerini izlediğimiz ve hukuka uygunluk yönünden denetlediğimiz gibi gündemimiz olan aşağıdaki başlıklar açısından da yeni dönemde meslek örgütümüzü, meslek örgütü yöneticilerini ve sorumluluğumuzu devralan meslektaşlarımızı izleyeceğiz. Bu sorumluluğu devralanların, tasfiye edilen komisyon çalışmalarında olduğu gibi Türkiye'nin güncel mücadele alanları olan Sivas-Kangal, Artvin-Cerattepe, Bergama-Ovacık, İzmir-Efemçukuru ve diğer yörelerdeki altın madenciliği sorunlarının muhatabı yurttaşlara, hukuki destek sunup sunmayacakları; Akkuyu'da, Sinop'ta, İğneada'da nükleer santral sorununu ve yaşama hakkı ihlallerini gündeme taşıyıp taşımayacakları, GDO konusunda ülkenin tarımsal ve biyolojik çeşitliliğini gözeten toplum kesimlerinin haklarını destekleyip desteklemeyecekleri, Yargı kararlarını dolanmak için mahkemelerin iptal ettikleri ÇED raporlarıyla sürekli yeni izinler koparan şirketlerin karşısında ülkenin çevre hakkını, merasını, suyunu, toprağını, onurunu, yaşamını savunanlarla bir arada olup olmayacaklarını; madencilik, inşaat, enerji şantiyelerinde yok olan doğanın ve insanların haklarını savunup savunmayacaklarını, iklim değişikliği konusunda bilimsel kamu politikalarının oluşmasına katkı sağlayıp sağlamayacaklarını, kent haklarını savunan planlı ve demokratik bir şehircilik için kent ve çevre davaları yoluyla karar alma süreçlerinde aktif rol alıp almayacaklarını, bugüne kadar izlenen davaları ve hukuki destekleri katlayarak arttırıp arttırmayacaklarını, hukuki izleme sorumluluğumuz gereği izleyeceğimizi, belgeleyeceğimizi ve hukuki açıdan halkın yaşama haklarını korumaya devam edeceğimizi, kamuoyuna saygıyla sunarız” ifadelerine yer verildi.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Komisyonda yer alan isimlerden Mersin Barosu Avukatlarından Sevim Küçük, kararı anlamlandıramadıklarını söyledi. Barolar birliğinin aldığı karara tepki gösteren Küçük, çevre mücadelesine hukuki destek vermeye devam edeceklerinin altını çizdi.
 
ÇEVRE ÖDÜLLERİ İPTAL EDİLDİ
Çevre mücadelesinin sembol ismi olan avukat Noyan Özkan adına TTB yönetim kurulunca her yıl yaşanılabilir bir çevre için verilen mücadeleleri desteklemek amacıyla, platformlara, bireylere ‘Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü’ veriliyordu. Bu yıl 2 Haziran’da beşinci defa verilmesi planlanan ödüller, TBB yönetim kurulu tarafından ertelendi. Erteleme bilgisi ise törenden bir gün önce öğleden sonra sözlü olarak komisyona iletildi. İleri tarihe ertelendiği belirtilen tören 4 ay geçmesine rağmen yapılmadı. 

GÖREVİNE SON VELEN 24 AVUKATIN YERİNE 7 KİŞİLİK KOMİSYON OLUŞTURULDU
Görevine son verilen 21 avukat tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi. “TBB yönetim kurulu Eylül ayının ilk yarısında web sayfasında 7 kişilik yeni bir komisyon listesini ilan etmiştir. TBB web sitesindeki değişikliği takiben görevden alınan eski komisyon üyeleri olarak 26 Eylül 2018 tarihinde Türkiye Barolar Birliğine bir dilekçe verilmiş, bu işlemin gerekçesi ve üyeliğe son verme kararının tebliği, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde talep edilmiştir. Bu dilekçedeki sorularımıza da TBB yönetimince bir cevap verilmemiş, sadece üyeliğine son verilen bazı komisyon üyelerine konuyla ilgili bir teşekkür yazısı gönderilmiştir. Bu yazıda, Türkiye Barolar Birliği’nin komisyonlar yönünden yeni bir yapılanmaya gittiği, yeniden yapılanma gerekçesiyle görevlerimize son verildiği belirtilmiş, ayrıca Avukat Noyan Özkan Çevre Ödülleri kapsamında komisyonumuzun yönerge kurallarına uymadığı suçlaması yöneltilmiştir. Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Ödüllerinin komisyonla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, ödüllerin ‘ödül jürisi’ tarafından belirlendiği kaydedilerek, şöyle denildi: “Komisyon üyelerince hazırlanan ve TBB tarafından onaylanmış olan ödül yönergesi uyarınca, ödül Jürisini oluşturan beş kişilik heyeti: Av. Noyan Özkan’ın ailesinden bir kişi, İzmir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu’nun belirleyeceği iki üye, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonundan sorumlu YK üyesi ile TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonunun belirleyeceği bir üye oluşturur. Ödülün kime verileceğini belirleyen jüri de TBB Yönetim Kurulu bir üye ile temsil edilmektedir.” 

TASFİYE EDİLEN AVUKATLAR
Av. Berna Babaoğlu Ulutaş (İzmir Barosu), Av. Dr. Mehmet Bülent Tokuçoğlu (Aydın Barosu), Av. Bedrettin Kalın (Artvin Barosu), Av. Cömert Uygar Erdem (Ankara Barosu), Av. M. Fevzi Özlüer (Ankara Barosu), Av. Şehrazat Mercan (İzmir Barosu), Av. Eralp Atabek(Bursa Barosu), Av. Bülent Kaçar (Edirne Barosu), Av. Cem Altıparmak (İzmir Barosu), Av. Erol Çiçek (Bursa Barosu), Av. Sevim Küçük (Mersin Barosu), Av. İsmail Hakkı Atal (Adana Barosu), Av. Ziynet Özçelik (Ankara Barosu), Av. Ş. Can Atalay (İstanbul Barosu), Av. Tuncay Koç (Antalya Barosu), Av. Ali Furkan Oğuz (Çanakkale Barosu), Av. Emre Baturay Altınok (Ankara Barosu), Av. Ali Arif Cangı (İzmir Barosu), Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu (Zonguldak Barosu), Av. Melike Özman (Samsun Barosu), Av. Coşkun Molla (Edirne Barosu).

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA